TURİZMİN SESİ
Yap – işlet -devret modeli ile 2006 yılında hizmete giren ve özel bir şirket tarafından işletilen Göcek Tüneli geçiş ücretlerine gelen zam, Dalaman Havalimanı’ndan taşımacılık yapan seyahat acentalarından tepki gördü. Fethiye’de bulunan TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu, Göcek Tüneli geçiş ücretlerine yapılan zamma tepki olarak seyahat acentalarının sesini duyurmak için basın toplantısı düzenledi. Toplantıyı TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, FETOB Başkanı Bülent Uysal, Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar birlikte gerçekleştirdi. Basın toplantısına katılan sivil toplum kurulu başkanları, birlikte hazırladıkları açıklamayı okudular. Ortak basın açıklamasında Göcek Tüneli geçiş ücretlerine yapılan yüzde 50’ye varan zamların makul seviyeye indirilmesi istendi.
Basın açıklamasını okuyan TÜRSAB Batı Akdeniz Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, Göcek Tüneli geçiş ücretlerine yapılan zammın turizm faaliyetini sekteye uğratacağına dikkat çekti. Uysal konuşmasında “Ülkemizde toplam 172 adet tünel bulunmakta olup, bunların 171 tanesi ücretsizdir. Ülkemizin tek ücretli tüneli Göcek Tüneli’dir ve bu tünelin geçiş ücretlerine de geçtiğimiz günlerde yüzde 30 ile yüzde 50 aralığında değişen oranlarda zam yapılmıştır. Yapılan son zamlardan sonra binek araçlar 18 TL, minibüsler ise 30 TL çift yön geçiş ücreti vererek geçiş yapmak zorunda bırakılmıştır. Bu ücretler, enflasyon oranının çok çok üzerindedir. Son zamlarla her gün aracı ile Dalaman’dan Fethiye’ye gelip giden bir vatandaş, ayda toplam 540 lira tünel ücreti ödemek zorundadır. Ülkemize gelen turistlerin büyük bölümü bölgemizde ağırlanmaktadır. Bu noktada yapılan bu yüksek oranlı zamlar özellikle Dalaman Havalimanı aracılığıyla gelen misafirlerimizin bölgemize transferlerini gerçekleştiren seyahat acentaları başta olmak üzere, turizmden gelir elde eden tüm sektörleri olumsuz etkilemektedir. Yapılan zamları turiste yansıtmamak için sektör temsilcileri çaba sarf etse de her geçen gün maliyetleri artan işletmecilerin buna ne kadar süre dayanabileceğini kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz. Her yıl ülkemize daha fazla turist getirmek için canla başla çalışan sektör temsilcileri olarak; Türkiye’nin tek ücretli tünelinin ücret düzenlemelerinin yeniden gözden geçirilmesini talep etmekteyiz. Göcek Tüneli’ne yapılan son zamlar ivedilikle makul seviyelere çekilmelidir” dedi.
“SÜRÜCÜLER İÇİN TEHLİKE ARZ EDEN DAĞ YOLU GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ”
Yüksek zam oranları nedeniyle Göcek Tüneli’ni kullanamayan sürücülerin dağ yolunu kullanmak zorunda kaldığını vurgulayan TÜRSAB Batı Akdeniz Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, turist taşıyan araçların tehlikeli bir yolu kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Uysal; “Eski yol olarak adlandırılan dağ yolunu kullanan sürücüler de tehlikeli bir yolla karşı karşıya bırakılmaktadır. Bölünmüş yol olmayan, dar ve virajlı bu yol, aydınlatma eksikliği, uçurumlar ve düşük banketlere rağmen koruma bariyerleri bulunmadığı için çok tehlikelidir. Yol çizgileri ve trafik işaretleri yetersiz olan bakımsız yolda; yağmurlu ve rüzgârlı havalarda yola düşen kaya parçaları da tehlikeyi artırmaktadır.Ücretli geçişi kullanmak istemeyenler için dağ yolu; diğer ana yollarımız gibi bakımlı, modern ve güvenilir bir hale getirilmelidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan eski yolun daha modern ve güvenli hale getirmesini istiyoruz” sözleriyle dağ yolunun bir an evvel daha güvenli hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşu başkanları, önümüzdeki günlerde üyelerinden toplayacakları imzalar ile birlikte Göcek Tüneli geçiş ücretlerine yapılan zammın iptali yönünde Muğla Valiliği’ne taleplerini ileteceklerini belirttiler.