SELÜLİTLERİ YAĞLARI DOĞAL LİFLE GİDERİN

Hatay'da 25 işlemden geçirildikten sonra piyasaya sürülen kabak lifleri ile sivilce, akne, vücut temizliğinin yanı sıra göbek, basen, bel ve bacakta biriken yağ ve selülitlerin giderildiği, bu ürünlere yurt içi kadar Avrupa ülkelerinden de talep geldiği b

TURİZMİN SESİ


Lif üreticisi Fehim Hamurcu, Dünya'da en kaliteli liflerin Mısır'da Nil Nehri kenarındaki bölgelerde, Türkiye'de de Hatay'da Asi Nehri kenarındaki köy ve beldelerde yetiştiğini kaydetti. Kabakgiller familyasından olan kabak liflerinin her yıl nisan ayında ekilip, ağustosta toplandığını ifade eden Hamurcu, şunları söyledi: "Her liften boyuna ve ebadına göre 3 ile 6 arasında banyo lifi çıkar. Lifler 25 ayrı işlemden geçer. Önce güneş ve rutubetsiz ortamda kurutulur. İçi falçata veya özel bıçaklarla açılarak çekirdek ve tohumlar temizlenir. Presten geçirilerek düz olması sağlanır. Değişik ebatlarda kesilen liflerin dış tarafına sünger ilave edilerek 3 kez ayrı dikişten geçirilir. Rahat kavramak için lifin süngerli tarafına cep yapılır. Çok zahmetli ve emek isteyen lifleri toptan olarak 60 kuruş ile 3 TL arasında satıp, sürümden kazanıyoruz."

Tamamen doğal koşullarda üretilen liflerin yine defne yaprağı ve yağıyla yapılan "defne sabunu" ile kullanılmasını öneren Hamurcu, "Hayli sert bir yapıya sahip olan lifleri öncelikle sıcak su ile yumuşatmak gerekir. Daha sonra da tamamen doğal olan defne sabunuyla köpürterek vücuda sürülmeli. Lifi kullandıktan sonra da bol su ile durulayarak kuru bir yerde muhafaza etmek lazım" dedi. "Marka Kent" kapsamında kentin yöresel ürünlerinin tanıtıldığını, künefeye patent alındığını, sırada nar ekşisi ve defne sabununun bulunduğunu belirten Hamurcu, ürettiği life patent almak için girişimde bulunacağını ifade etti.

Hamam kültürü, adet ve geleneklerin aynı olduğu Orta Doğu ve Arap ülkelerine lif ihraç edemediklerinin altını çizen Hamurcu, şunları kaydetti: "Öncelikle hem ilimizin, hem de yöresel ürünlerimizin tanıtım eksikliğini gidermemiz gerekiyor. Türkiye'de en iyi banyo lifine sahibiz. Ö zellikle Samandağ ilçemiz, Aknehir, Büyükçat ve Değirmanbaşı beldelerinde yetişen lifler çok kaliteli. Orta Doğu ve Arap ülkelerinde lif bizden daha ucuz olduğu için yönümüzü Avrupa'ya çevirdik. Şu anda Almanya ve Romanya'ya 10 bin adet lif ihraç ettik. Gelecekte ürün yelpazemizi geliştirerek başka ülkelere de lif ihraç edeceğimize inanıyorum. Bizden yüklü miktarda lif alan bazı büyü k kuruluşlar da kendi firmalarının adını koyarak Avrupa'ya gönderiyorlar."

Lifin doğal sağlık ürünü olduğuna dikkati çeken Hamurcu, "Erkeklere oranla lifi kadınlar daha çok kullanıyor. Lif sivilce, akne, cilt gözeneklerin açılması, ölü hücrelerin yenilenmesi, kan dolaşımının hızlandırılmasının yanı sıra kadınların göbek, basen, bel ve bacaklarındaki fazla yağ ile selülitlerin giderilmesinde kullanılıyor. Lif yaptıktan sonra da nemlendirici kremler sürmekte yarar var" dedi. Hamurcu, lifin kentte ekimini yaygınlaştırmak için çalışmalar başlatıldığını da sözlerine ekledi.