SELÇUKLU AV KÖŞKÜ

Bölgenin tek Selçuklu eseri çalı çırpı içerisinde gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

TURİZMİN SESİ-Halil ÖNCÜ- KEMER


Bölgenin tek Selçuklu eserinin Kemer'de olduğunu biliyor muydunuz?
Evet Yanlış okumadınız. Bölgenin Selçuklulardan kalma tek yapısı Kemer'de. Sizler için bu eseri görmek istedik. Antalya- Kumluca karayolunun Kemer girişindeki, şu anda yeni yapılan Jandarma binasının hemen üzerinde orman içinde bulunan Selçuklu Av Köşkü, 1230-1248 arası döneme tarihleniyor. Yapı, bilinen üç Selçuklu av köşkünden biri olmakla beraber, bölgenin de tek Selçuklu yapısı ve Türk-İslam sanat geleneğinin tek örneği olma özelliğini taşıyor..

Köşkün çatısı ile Hz. Süleyman'ın mühürü ve aynı zamanda Tekelioğlu Beyliği'nin (1400) bayrağında bulunan altıgen yıldız kabartmalı taş merdiven Selçuklu döneminden kalan en güzel örnek olarak gözler önünde. .Köşkün giriş kapısı ve ona yakın bulunan duvar yıkılmış olmakla birlikte, çatı ve duvarların büyük bölümü iyi durumda.

Türk-İslam sanat geleneğinin tek örneği olma özelliğini taşıyan ve Kemer'in girişindeki orman içinde bulunan Selçuklu Av Köşkü bakımsız ve harabe görüntüsü ile ise adeta içler acısı haliyle tarihimize ve kültürümüze vermediğimiz önemi bize açıkça gösteriyor. Çalı çırpı ile ve ağaçlar ile kaplanmış görüntüsü kısa bir süre önce Orman İşletme Şefliği ve Kemer Belediyesinin çabaları ile az da olsa gün yüzüne çıkmış Kemer Kaymakamlığı bu konuda çalışma içinde. Ama bu yeterli değil.

Av Köşkü'nün Orman içerisinde birçok ağaç, çalı gibi maddeler ile sarılmış olması ve buraya yolu dahi olmaması ise dikkat çekici. Kemerin tanıtım kitapçıklarında, tüm Internet sayfalarında Kemer yazdığınızda bu bölge çıkıyor. Bölgeyi isim olarak tanıtırken, gelecek bir turistin burasını bulması ise oldukça zor. Ne tabelası ve ne yolu ne de nerede olduğunu bilen var!
Yapı içerisi korunmadığı için bölgeye gelen kendini bilmezler tarafından yapının içerisi içki alemlerinin yapıldığı bir yer olmuş. Yapının içerisinde bira şişelerini bulmak bile mümkün.Bölgenin ve Kemer'in ayakta kalan tek Selçuklu eserini ortaya çıkarmanın gerekliliğini bir kez daha anlıyoruz. Kültürel açıdan zengin bir Türkiye'de birçok eser gün yüzüne çıkmayı beklerken, Kemer'de de Selçuklu Av Köşkü çalı çırpı içerisinden kurtulup, adına yakışır hüviyeti almak istiyor. Unutulmamalı ki, Eğer bu tarihi yapı gün yüzüne çıkarılırsa turizm açısından da önemli bir kazanım sağlanacak..