TURİZMİN SESİ
Turizm sektörünün 2009'da geçen yıl elde edilen 23 milyar dolarlık gelire yeniden ulaşabileceğini savunan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Sektör olarak artık kriz doktoru olduk, bakan ve Başbakan'la uyum içinde bu krizin de altından kalkacağız. Önce moral gerekiyor. Morali artan sektör her sorunun üstesinden gelir" dedi.
2009'ın fırsat yılı olacağını söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Sektör olarak kriz doktoru olduk, bakan ve başbakanla uyum içinde bu krizin de altından kalkacağız" dedi. Ulusoy, Kurban Bayramı'nda hava şartlarının ve krizin etkisiyle iç turizmde frene basıldığını kaydederek, "2009'da, sektör geçen yıl elde edilen 23 milyar dolara tekrar ulaşır. Her yıl sağlanan yüzde 15'lik büyüme tam yakalanamasa da hedefimiz 2008'deki rakama ulaşmak. 2009'da da sektörün dertlerinin ne olacağını biliyoruz. Önce moral gerekiyor. Morali artan sektör her sorunun üstesinden gelir" diye konuştu.
AKDENİZ ÇANAĞINDA AVANTAJLIYIZ
Türkiye'nin yakın bir destinasyon olması, fiyat düzeyi ve kalite fiyat ilişkisi açısından Akdeniz çanağındaki rakiplerine göre daha avantajlı durumda bulunduğunu vurgulayan Ulusoy, "Türkiye'de turizm sektörü, bugüne kadar tamamen sektör dışında gelişen ciddi olumsuzluklar ve ağır kriz durumlarında dahi sorunların üstesinden geldi ve başarılı sınavlar verdi" dedi.
FİYATLAR AKILLICA VERİLMELİ
Amerika'daki kriz ve Avrupa'daki daralmadan Türkiye'nin de etkileneceğini kaydeden Ulusoy, şu değerlendirmeyi yaptı: "Krizi nasıl fırsata çeviririz diye bakmamız lazım. Fiyatları akıllıca vermemiz gerekiyor. Yakın destinasyon olduğumuz için avantajlı durumdayız. Kriz doktoru olduk, bu krizden de hükümetle beraber alnımız açık çıkarız. Bu gibi kriz durumlarında tüketici davranışları değişir. Fiyat daha da önem kazanır. Kaliteden ödün vermeden ekonomik tatil ve seyahat tercih edilir. Yakın destinasyonlara kayılır. Seyahat veya tatili erteleme, yurtiçinde tatil yapma eğilimleri artar."
BAKANLIKLA UYUM İÇİNDEYİZ
TÜRSAB olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Başbakanlıkla uyum içinde yeni projelerini hayata geçirmeye devam ettiklerini de aktaran Başaran Ulusoy, şöyle konuştu: "Turizmde KDV'nin yüzde 18'den, 8'e inmesi, havayolu şirketlerinde KDV'nin yüzde bire indirilmesi, Müzekart projesi, THY acentelerinin sorunlarının çözülmesi gibi konularda bakanlıkla eşgüdümlü olarak çalıştık. Bakanlığın çözemediği sorun olduğunda da onların izniyle Başbakana çıktık. Tek bir kurum ya da acente adına hiçbir zaman hareket etmedik. Sektörün ve bütün şirketlerin sorunlarının çözümü için devamlı çalışıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmaları da başka kurumun veya derneğin sahiplenmesine asla izin vermeyiz. Bakanlığımız ve başbakanlığın bizimle ilgili bütün yurtdışı seyahatlerine de katılıyoruz."
ÜÇ İLDE KONGRE MERKEZİ KURULMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR
İSTANBUL'un 2010 Kültür Başkenti olması çerçevesinde yeni çalışmalarına da devam ettiklerini dile getiren Başaran Ulusoy, "Kongre binaları için çalışıyoruz. İstanbul, Ankara ve Kuşadası'nda yeni kongre binaları yapılmasına dair projelerimiz var. İstanbul'u kültür başkenti olmaya yakışır hale getirmek istiyoruz. İstanbul'da, Sütlüce'de bir kongre merkezi yapılıyor. Ankara'da bakanlığın sahip olduğu cer atölyesini kongre merkezi yapacağız. Kuşadası'nda da bir kongre merkezi kurulması için çalışmalarımız sürüyor" dedi.