SATRANÇ TURNUVASI’NIN GELİBİ İTÜ OLDU

İTÜ ile FVM Işık Üniversitesi arasında,“Geleneksel 100. Yıl Satranç Turnuvası'nın” 2'ncisi yapıldı…

TURİZMİN SESİ


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Işık Üniversitesi arasında, ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen “Geleneksel 100. Yıl Satranç Turnuvası”nın 2'ncisi, 15 Mayıs 2009 Cuma günü, Taksim Talimhane'deki Point Otel'de düzenlendi. 2 üniversitenin satranç ekiplerinin karşılaştığı 2'nci turnuvada, kazanan İTÜ oldu. FMV Işık Üniversitesi tarafından, piyon şeklinde geliştirilerek hazırlanan ilk kupa kalıcı olarak İTÜ'nün oldu.

Satrancın, üniversitelerde ders olarak okutulması hedefleniyor

İTÜ ve FMV Işık Üniversitesi arasında 2008'de imzalanan protokole göre, 100 yıl sürmesi hedefiyle yola çıkan turnuva; disiplin, empati ve hızlı muhakeme yeteneği gerektiren satranç sporunun yaygınlaşması ve satrancın üniversitelerde ders olarak okutulması fikrini duyurmayı da amaçlıyor. Bu alanda, Türkiye'deki ilk çalışma olarak öne çıkan turnuvada, 5'er kişilik takımlar oluşturuldu. Ve, her turnuva oturumunu kazanan takım, satranç sembolü bir kupa ile ödüllendirildi. 100 yıl içerisinde, takımlardan birinin tüm satranç figürlerinden oluşan kupaları kazanması hedefleniyor.


İTÜ ile FMV Işık Üniversitesi'ni, her yıl satranç masasında bir araya getirecek olan proje için İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, turnuvanın heyecanlı geçeceğine inandığını ve tatlı bir rekabet yaşanacağını ifade etti. Prof. Dr. Şahin, Türkiye'deki üniversitelerde de, Botvinnik, Kasparov gibi satranç şampiyonlarının yetişeceği satranç fakültelerini açmanın zamanı geldiğine dikkat çekti.


Bir dönem İTÜ'de Rektör Yardımcılığı görevi de yapmış olan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Ekinci, satrancın Batı ve Doğu yüksek öğretim kurumlarında 70 yıldan fazladır “Sembol Tanıma Yetisi Satranç” adı altında fakülte düzeyinde ders olarak okutulduğu bilgisini verdi. Prof. Dr. Ekinci, FMV Işık Üniversitesi ve İTÜ arasında imzalanan 100 yıllık protokol ile Türkiye üniversitelerinde de satrancın hak ettiği yeri alacağını ümit ettiğini belirtti.


Bu yıl 2'ncisi yapılan turnuvanın sponsorları arasında yer alan Point Hotel'in Genel Müdürü Nuri Kalyoncu ise, Point Hotel ailesi olarak, birçok projede olduğu gibi 'Geleneksel 100. Yıl Satranç Turnuvası'na ev sahipliği yapıyor olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Geleneksel 100. Yıl Satranç Turnuvası'nın öyküsü

FMV Işık Üniversitesi satranç eğitmeni Murat Bayar ile Işık Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Elman Hasanov'un, bir sohbetinde ortaya çıkan fikir, 2008 yılında Suhulet'te yapılan ilk turnuva ile hayata geçirilmişti. Suhulet'teki ilk turnuvada da, İTÜ galip gelmişti.