SAROS KÖRFEZİ’NE YAPAY RESİF

Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) tarafından Saros Körfezi'nde uygulanmasına karar verilen Yapay Resif Projesi(Batık) için toplantı düzenlendi

TURİZMİN SESİ-ERDOĞAN DEMİR


Keşan Belediyesi Meclis Toplantıs Salonu'nda başlayan toplantıya Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Saros Körfezi Turizm Hotelciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Mustafa İşçimen, Başkan Yardımcısı Enver Yüksekdağ ve yönetim kurulu üyesi Selim Dost, Kadıköy Su Altı Araştırma Eğitim Merkezi'nden Dalgıç Eğitmeni Savaş Yapman ve Gürkan Tufan ile basın mensupları katıldılar.

Burada konuyla ilgili olarak bir slayt sunumu eşliğinde Yapay resif Projesi hakkında bilgi veren Yapman, Saros Körfezi'nde yıllardan beri dalgıçlık yapan bir olduğunu belirterek, “Bu körfezin daha çok tanınması ve bu sayede bölge halkının turizmden daha fazla ekonomik geliri olması anlamında bu proje çok önemli bir proje. Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği'nin katkıları ve girişimiyle gerçekleşecek bu projenin içinde sadece Yapay Resif yok bunun yanında Saros Körfezi'ne dünyanın il Sualtı Tarih Müzesi'ni de kurmak istiyoruz.

Bu da bu projenin dışında önemli bir çalışma olacak.Saros Körfezi'nde şu anda dalış süresi maksimum 20 haftadır. Ama burada bu süre 12 hafta olarak gerçekleşiyor. Bu projeyi uygulamamızla bu sürenin 7 aya çıkması bekleniyor. Bu da bölge turizmine büyük katkı sağlayacaktır. Bu projemizi Ege Üniversitesi'nde Prof.Altan LÖK hazırlayacak. Hocamız bu iş için 2010 yılı Şubat veya Mart ayında Keşan'a gelecek ve Saros Körfezi'nde ekibiyle beraber bir çalışma başlatacak ve daha sonra bu projeyi hazırlayacak. Bu projede 3 Savaş gemisi ile Airport TV'nin sahibinin sponsor olacağı 1 uçak batırılması planlanıyor” dedi.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'da, Saros Körfezi anlamında bu projenin çok önemli olduğunu dile getirerek “ESTAB Birlik Meclisi olarak bu konuyu gündemimize almış ve çalışmaları başlatmayı kararlaştırmıştık. Bugün burada bunun ilk adımını atıyoruz. Bir bilgilendirme toplantısı ile bu projeye bence ilk adım atılmıştır. Bundan sonra çalışmalarımıza yoğunluk vereceğiz. ESTAB Encümeni'nin 28 Aralık 2009 Pazartesi günü yapacağı toplantıda Yapay resif Projesi hazırlatılması ve bu proje konusunda Sayın Savaş Yapman'a Teknik Danışman olarak yetki verilmesi konusunu görüşeceğiz. Encümenimizden bu yetkiyi aldıktan sonra, sayın Yapman birliğimiz adına bu proje çalışmalarını resmen yürütmeye başlayacaktır.

 Keşan Belediyesi olarak 2 yıldan bu yana Saros Körfezi'nde Özel Windsurf Şampiyonası düzenledik. Bu şampiyonaların başarılı geçmesi nedeniyle Türkiye Yelken Federasyonu'nca 2010 yılında 20-22 Ağustos tarihleri arasında Türkiye Şampiyonası 3.Ayağının Erikli'de yapılması konusunda karar aldı. Bu da bizleri çok mutlu etti. Bizler Saros Körfezi'nin sadece denize dalmaktan ibaret olmadığını ve başka yönlerinin de olduğunu ortaya çıkarmak ve insanların bundan da yararlanmasını istiyoruz. Windsurf'un yanı sıra dalış turizminin de bölgemize ekonomik anlamda büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Dalış turizmi için de uygulamayı düşündüğümüz Yapay resif Projesi bence çok önemli bir proje olacak. Bizlere bu konuda destek veren herkese teşekkür ediyor ve projenin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışmaların yeni yılda hızlanacağını belirtmek istiyorum. Bu konudaki çalışmaları Sayın Savaş Yapman ile Saros Körfeiz Turizm Hotelciler ve Yatırımcılar Derneği ile bölgemizdeki Dalış Okulu İbrice Dalış Merkezi Eğitmeni Ahmet Uz tarafından yürütülecek” şeklinde konuştu.Yapman, 2010 yılı içersinde yapılacak daha geniş katılımlı bir toplantı ile projenin safhaları hakkında bilgi vermek amacında olduğunu da belirtti.