Sanat, Viyana’nın takviminde sürekli en öndedir

Yaz bittikten sonra curated_by_vienna, Parallel Vienna, viennacontemporary, “Müzelerin uzun gecesi” (Lange Nacht der Museen), Art & Antique ve Vienna Art Week ile sanat severlerin ajandası daha da sıklaşıyor

TURİZMİN SESİ


Viyana’da sonbahar sanat dönemi (Kunstherbst) curated by_vienna adlı galeri festivaliyle açılıyor. Projenin ana fikri şu: Viyana’nın önde gelen çağdaş sanat galerilerinde uluslararası küratörler tarafından o yılın özel gündem konusuyla ilgili hazırlanan sergiler sunulması. Curated by_vienna Viyana Ekonomi Ajansı’na bağlı Kreativzentrum departure desteğiyle gerçekleştiriliyor. Parallel Vienna etkinliğinde de genç ve yerleşik kabul gören çağdaş sanatçıların yorumları yer alıyor. Parallel Vienna sanat gösterisi, sergi, galeri ve stüdyo işlevlerinin bir karışımını üstleniyor ve boş duran binalara canlılık kazandırıyor.

viennacontemporary sanat fuarı Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa odaklı çağdaş sanat sunuyor. Bu fuarda yaklaşık 100 galeri temsil ediliyor, ayrıca bir çerçeve programında performanslar, özel sergiler ve sanatçılarla sohbetler yer alıyor. viennacontemporary sanat fuarı Viyana’nın 3. Bezirk semtindeki Marxhalle’de gerçekleşecek.

Yaklaşık 100 Viyana müzesini ve kültür kurumunu sadece tek bir biletle akşam 18’den gece 1’e kadarki saatler arasında “Lange Nacht der Museen” (Müzelerin uzun gecesinde) gezebilirsiniz. Sanat ve gösteri koleksiyonlarının yanında bu gecede sanatçılarla sohbetler, okumalar ve canlı müzik de sunuluyor. “Uzun gece” bileti sanat yerleri arasında mekik seferleri yapan servis otobüslerinde ve toplu taşıma araçlarında da ücretsiz yolculuk hakkını içeriyor.

Sanat, antika ve tasarım fuarı Art & Antique bu yıl 49. defa gerçekleştirilecek. Viyana Hofburg’daki etkinlik sanat ve antika koleksiyoncularının cenneti olarak biliniyor ve burada tabloları, heykelleri, mobilyaları, el sanatlarını, takıları, tasarım ürünlerini, halıları ve daha pek çok şeyi çok geniş bir ürün yelpazesiyle ve yüksek kalitede bulabilirsiniz. Art&Antique fuarına geçen yıl yaklaşık 50 ulusal ve uluslararası galeri ve sanat ürünü satıcısı katıldı.

Bunun yanında Vienna Art Week sergilerle, podyum tartışmalarıyla, seminerlerle, sanatçı sohbetleriyle, özel rehberli turlarla, enstalasyonlarla, müdahalelerle ve performanslarla bütün bir hafta boyunca yoğunlaştırılmış sanat ortamı vaat ediyor. Böylece Viyana bütün bir hafta boyunca tüm dünyadan sanatseverlerin ve sanat uzmanlarının âdetâ Kâbesi olacak. İçlerinde şehrin en önemli müze ve galerilerinin de yer aldığı yaklaşık 90 program ortağı ve ayrıca bağımsız sergi salonları ve alternatif mekânlar, sanat meraklısı kitleye 200’den fazla organizasyon sunacak. Böylece Viyana’da bir hafta boyunca sanat keşfedilecek, yaşanacak, kutlanacak ve aktarılacak. Geçen yıl 35.000 dolayında konuk ağırlayan Vienna Art Week, Viyana’nın 25 sanat kurumunun birleşerek oluşturduğu Art Cluster Vienna (Viyana Sanat Kümesi) tarafından düzenleniyor.

Parallel Vienna, 19.-24.9.2017, Alte Post, Dominikanerbastei 11, 1010 Wien, www.parallelvienna.com
curated_by_Vienna, 15.9.-14.10.2017, www.curatedby.at
viennacontemporary, 21.-24.9.2017, Marx Halle, Karl-Farkas-Gasse 19, 1030 Wien, www.viennacontemporary.at
Lange Nacht der Museen, 7.10.2017, //langenacht.orf.at
Art & Antique, 3.-12.11.2017, Hofburg, 1010 Wien, www.artantique-hofburg.at
Vienna Art Week, 13.-19.11.2017, www.viennaartweek.at