SALİH ÇENE, SKAL ANKARA'NIN KONUĞU OLDU

"Skal International" ın bu yılki Genel Kurulu 18-23 Eylül tarihleri arasında Finlandiya'nın sahil kenti Turku da yapıldı

TURİZMİN SESİ-Derya Duysak


ANKARA- Dünyada 95 ülkede temsil edilen ve 20 bine yakın üyesi bulunan turizmin en büyük sivil toplum örgütü "Skal International" ın bu yılki Genel Kurulu 18-23 Eylül tarihleri arasında Finlandiya'nın sahil kenti Turku da yapıldı. Genel kurulda, V. Salih Çene Skal Dünya Direktörü oldu.
Skal International Ankara Kulübü 'nün bu ay ki Geleneksel Yemeğinin konukları Finlandiya'nın sahil kenti Turku'da yapılan Genel Kurul Toplantısında Dünya Direktörü olan V. Salih Çene ve yakın zamanda Avrupalı Seçkin Destinasyon ödülünü Hamamönü'nde ki restorasyon çalışmalarıyla temsil eden ve ödül alan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki oldu.

Başkan Pekcan değerli konukları ve Skal üyelerine yaptığı konuşmasının ardından sözü Salih Çene'ye verdi.

Salih Çene yaptığı konuşmada; “Değerli başkan değerli yönetim kurulu ve çok değerli Ankara Skal klübü üyeleri öncelikle Aykut başkana bana bu fırsatı verdiği için ve beni buraya davet ettiği için çok tşk ediyorum. Sıcağı sıcağına epey uzun bir süreden sonra buluşmuş olduk 6 sene önce yine böyle bir vesile ile sizlerle birlikte olma fırsatına sahip olmuştum. 28 senedir Antalya da yaşıyorum Ankara ve İstanbul da her iki bölgede çok eski tanıdıklarımla birlikte olmak özellikle Skal camiası içersinde onlarla tekrar bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Öncelikle 60 lı ve 70 li yıllardan beri aramızda olan çok değerli Saffet Yatağan abimizi kaybetmenin hüznünü hala taşıyorum onu bir kez daha huzurunuzda rahmetle anmak istiyorum” dedi.

Çene konuşmasına; “Türkiye de Skal içersinde ileriye yönelik neler yapabiliriz? Ankara bunun neresinde yer alabilir? Bunları konuşabilmek adına Aykut başkanın davetlisi olarak burada sizlerle birlikteyim. Türkiye'nin Skal faaliyetleri arasındaki yeri gün geçtikçe artan bir trend gösterdi. Biz Skal'ın önemini uluslararası düzeydeki en eski ve en büyük organ olması nedeniyle bazı ülkelerden belki daha iyi kavradık ve Türkiye'de hakikaten ciddiye aldık. Skal ile ilgili çalışmalarımızı değişik kulüpler seviyesinde yüksek seviyede tuttuk ve bugüne kadar bunun yararlarını da gördük.Türkiye'nin Skal'da daha öne çıkabilmesi ve ikinci bir dünya başkanı çıkartabilmesi, Türkiye'nin dünya turizm camiasında sesini daha çok duyurabilmesine imkân verecektir. Çünkü Skal'ın yapısı diğer kulüpler ve STK'lardan farklı olarak turizmin bütün dallarını şemsiyesi altında toplar. Türkiye'nin ön planda olması ve sesini daha fazla duyurabilmesi dünya turizm platformunda ülkemize fayda sağlayacaktır.

25 yıldır Skal içersinde hızlı bir trende sahip olduk.Türkiye çok gerilerden başladı Skal macerasına. 200 - 250 mevcut üyeden toplam 1000 mevcuda varan ve her sene artış gösteren aşama kaydetti. İstanbul ile dünyanın en büyük kulübü olmanın onurunu yaşıyoruz. 90 ülke arasında üye sayısı ve aktiviteleri ile birlikte 4. sıradayız. 15 sene önce 40. - 50 . sıralardaydık. Senelerdir uğraşarak yılmadan zorda olsa hedeflerimize ile tek tek başarıyla ulaştık Dünya kongrelerine katılmak ve direktörlük almak adına ciddi aşamalar kaydettik. Bu sene benim seçilmem ile de bu hedefi aşmış bulunmaktayız. Daha önce Hülya Aslantaş Türkiye'yi temsilen Dünya Başkanlığı yaptı Hülya başkanımızın ayrılmasından bu yana 1 yıl ara ile seçimi tekrar kazanmış bulunmaktayız. Yolumuz açılmış durumunda ve bence Kamer kardeşim bu adımlarla bundan sonra ki en önemli aday. İstanbul dan sonra kurulmuş 2. büyük kulüb Ankara. Ankara kulübünde çok değerli üyeler var çok değerli faaliyetler yapıldığını biliyorum ama dışarı açılmak konusunda çok fazla gayret sarf etmiyor diye düşünüyorum. Şu anda İzmir devreye girdi. Yavaş yavaş ısınıyoruz. Yeni projelerle bunları hayata geçirmek için elimden geleni yapamaya gayret göstereceğim” dedi.


Ankara Skal Kulübü Başkanı Aykut Pekcan, Salih Çene'yi kutlayarak, “değerli katlıları için teşekkür ediyor ve başarıları çalışmalarının devamını diliyorum” diyerek plaketini sundu. Skal International Ankara Kulübünün bu ay ki konuğu olan ve yakın zamanda Avrupalı Seçkin Destinasyon ödülünü Hamamönü'nde ki restorasyon çalışmalarıyla temsil eden ve ödül alan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki oldu. Tiryaki yaptığı konuşmada Skal Ankara Kulübüne ilk kez katıldığını ve bundan mutluluk duyduğunu belirtti. “Altındağ belediyesi olarak 2004 yılından beri pek çok ilke imza atıyoruz. Bu ilklerden biri de restorasyon çalışmaları. Hamamönü ve Ankara kalesi civarında komple iki mahallenin restorasyonu bitirildi. Bugüne kadar 300 civarında yapının restorasyonu tamamlanırken, farklı sokaklarda sağlıklaştırma çalışmaları ise sürüyor. Altındağ belediyesi olarak üstümüze düşen sorumluluğun farkındayız. Bu bilinçle tarihimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Cumhuriyet döneminin sosyal yaşamını bu alanlarda yeniden yaşama imkanına kavuşacağımızı ümit ediyorum. Bu tarihi bölgelerin, Ankara'nın yeni cazibe merkezi olduğuna inanıyor ve bu yolda çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Tiryaki ayrıca; Dünya'da bir çok başkente milyonlarca turist gelirken Ankara bu konuda yıllardır eksik kalmış. Bu nedenle ilk kez restorasyon çalışmalarına başladık

“Bu bölgelerin değeri tartışılmaz…”
Yapılan sokak sağlıklaştırma projeleri ile bölgenin değeri artınca, yapı sahipleri de unuttukları bölgeye tekrar ilgi göstermeye başladılar. Belediyenin uyguladığı dış cephe ve sokak döşemelerinde yapılan sağlıklaştırmaya paralel olarak kimi yapı sahipleri de girişimlerini başlatarak çalışmalara start verdiler. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılan çevre düzenlemeleriyle Hamamönün'de turistik bir hareketlilik başladı. M. Akif Kültür Parkı'nın da hizmete girmesiyle bölge gerçek kimliğine kavuştu.
Hamamönü Kentsel Tasarım ve sağlıklaştırma Destinasyonu “2011 yılının “Avrupalı Seçkin Turist Destinasyonu” seçildi. Altındağ'ın ne kadar önemli tarihi ve turistik değerlere sahip olduğunu Türkiye'den sonra tüm Avrupa'da görecek” dedi. Skal International Ankara Kulübü Başkanı Pekcan, Başkan Tiryaki'ye konuşmasının ardından katılımından dolayı teşekkür ederek plaketini takdim etti. Yemekli toplantının sonunda Ankara Skal International Kulübü başkanı Aykut Pekcan, Dünya Skal Direkötrü Sali Çene, Ulusal Komite Yönetim Kurulu Başkanı Kamer Rodoplu ve Skal Türkiye Federasyonu Genel Sekreteri Savaş Çolakoğlu ile birlikte yeni üyelere rozetlerini ve plaketlerini takdim ederek kutladılar.