SAKKARA BÖLGESİ TURİZME AÇILIYOR

Haznedar Maya, General Horemheb ve Kral Tut'un Harem ağası Pay'ın da aralarında bulunduğu, Antik Mısır'ın çalkantılı döneminin en önemli isimlerinin sanat harikası mezarlarını artık herkes görebilecek

TURİZMİN SESİ


Mısır'ın Antik Eserlerden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Zahi Havas Güney Sakkara alanında yer alan Yeni Krallık Mezarlığındaki 6 lahti ilk kez turistlere açma kararı aldı. Bölgede Kral Tut'un haznedarı Maya ve Kral Tut'un daha sonra kral olan generali Horemheb'in meşhur mezarları bulunuyor. Bakanlık şu aşamada Sakkara alanı için bir yönetim planı geliştirme sürecinde. Güvenlik, tesisler ve levhaların iyileştirilmesi ile birlikte Sakkara'nın gözde bir turist çekim merkezi olacağı umuluyor. Antik Mısır döneminin bu iki ünlü siması dışında Kral Tut'un çeşnici başısı Ptahemwia, Aten Tapınağı Hizmetkarı Meryneith, 2. Ramses döneminin devlet adamı Tia ve Kral Tut'un harem ağası Pay'ın mezarları da ilk kez turistlere açılacak.

Mezarları ziyarete açılacak olan Maya ve Horhemb Antik Mısır'ın en çalkantılı dönemi olan Amarna Döneminin iki önemli simasıydı. Bu dönemde Firavun Akhenaten Mısır'ın Luksor'daki en önemli tapınaklarını kapatmış ve hükümet merkezini Akhetaten veya Tell el-Amarna olarak bilinen çölün ortasına taşımıştı. Firavun öldüğünde yerine Mısır tarihinin en ünlü krallarından Tutankhamon geçmiş ve Mısır'a geri dönerek eski düzeni sağlamıştı. Bu değişim sürecinde Kral Tut'un yardımına haznedarı ve generali koşmuştu.

Kral Tut'un haznedarı olan Maya, Mısır'da düzenin yeniden sağlanmasında büyük rol oynamıştı. Haznedar Maya Luksor'daki tapınakların yeniden açılmasında ve Tanrı Amun için yeni tapınakların inşa edilmesinde önemli roller üstlenirken meslektaşı general Horhemheb de yabancı topraklarda Mısır hakimiyetini kurmaya çalışıyordu. Ziyaretçiler Maya'nın kilden sütunlarla bezeli mezarını ve kendisi ile birlikte gömülen karısı Merit'in betimlemelerini bundan böyle yerinde görebilecekler.

Horemheb ise döneminin en önemli insanı olarak biliniyor. Kral Tut'un hizmetinde bir generalken Sakkara'da kendi mezarını inşa ettirmeye başlayan Horemheb, Kral Tut'un ve ardılı Ay'ın ölümünün ardından Mısır Kralı oldu. Horemheb kral olduktan sonra Krallar Vadisi'nde daha prestijli bir yer inşa ettirip Sakkara'daki mezarından vazgeçti. Sakkara'daki mezar için verilen emekler Horemheb'in karısı Mutnodjmet'in oraya gömülmesiyle boşa gitmemiş oldu. Amarna tarzında inşa edilen mezar Yeni Krallık Mezarlığındaki diğer mezarların hepsinden daha büyük. Burayı ziyaret edenler kralın başlığını, Horhemb'i tapınırken ya da savaşırken betimleyen tasvirleri görebilecekler.

Mısır'ın Türkiye Turizm Başkonsolosu Nehad Gamal Eldin 6 mezarın turistlere açılması ile ilgili şunları söyledi: “Mısır öylesine zengin bir tarihe sahip ki 21. yüzyılı yaşamamıza rağmen yepyeni sürprizleri yaşayabiliyoruz. Antik Mısır dönemindeki yaşantıya ve Mısır kültürüne dair ayrıntılı fikirler veren bu eserleri artık tüm dünya tanıyacak. Herkesi bu güzellikleri görmeleri için Mısır'a bekliyoruz.”