SAĞLIKLI BESLENME PROJESİ ANKARA’DA

Gençlerin sağlıklı besinler tüketmesini isteyen 5 üniversite öğrencisi, hazırladıkları proje ile Avrupalı gençleri Ankara'da buluşturdu

TURİZMİN SESİ


Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencisi Çiğdem Aksoy ile Tıp Fakültesi öğrencileri Burçak Aydın, Ahmet Gürcan, Arsalan Sarabi ve Şiyar Bahadır hazırladıkları "Sağlıklı Avrupa Mutfağına Hoş Geldiniz Projesi" kapsamında Belçika, Estonya, Romanya ve Bulgaristan'dan toplam 20 öğrenciyi Türkiye'ye davet etti.

Proje kapsamında öğrenciler sağlıklı beslenmeye dikkati çekmek için Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme İlkeleri Laboratuvarında kendi ülkelerinin geleneksel yemeklerini sundu.
Projenin İletişim Sorumlusu Burçak Aydın, son yıllarda gençlerin fast food gibi sağlıksız ürünleri t üketmeye başladığını savundu. Gençlerin beslenme alışkanlıklarındaki "sağlıksız yönde değişime" dikkati çekmeyi amaçladıklarını belirten Aydın, "Avrupalı gençleri ortak bir kültür aracılığıyla buluşturmak istedik. Bunu da beslenme üzerinden yaptık" dedi.

Proje ile farklı ülkelerden gelen öğrencilerin değişik mutfakların tatlarını öğrenme şansı bulduğunu da dile getiren Aydın, şöyle konuştu: "Sağlıksız ürünlerin tüketilmesi yerine gençlerin kendi ülkelerinin geleneksel mutfaklarını unutmamalarını istiyoruz. Ayrıca proje ile farklı ülkelerden gelen öğrencilerin hem bizim kültürümüzü hem de diğer ülkelerin kültürlerini öğrenmelerini amaçladık. Sağlıklı beslenme konusunu tartışarak gençleri daha sağlıklı ürünler tüketmeye yöneltmeyi hedefledik."

Projeyi hazırlayanlardan Çiğdem Aksoy ise geleneksel mutfakların unutulmaması için hazırladıkları projeyle Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlar ı Birliğine başvurduklarını anlattı. Projelerinin kabul edilmesiyle AB fonlarından yararlandıklarını kaydeden Aksoy, "Proje kapsamında bir hafta boyunca Avrupa'dan gelen öğrencilerle beslenme ve kültürler üzerine tartışmalar yapıyoruz. Gençlerin gözünden sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğini inceliyoruz" diye konuştu.

Estonya'dan gelen Anne İlves de proje çerçevesinde kendi mutfaklarına ait bazı yemekleri hazırladıklarını ifade etti. Türkiye'de olmaktan mutlu olduğunu bildiren İlves, proje sayesinde sağlıklı beslenme konusundaki fikirlerini farklı ülkelerden gelen öğrencilerle tartışma fırsatı bulduklarını söyledi. Bulgaristan'dan gelen Vanyia Rangelova ise farklı kültürleri ve insanları tanımak için Türkiye'ye geldiğini kaydetti.