TURİZMİN SESİ
Türkiye sağlık turizminde büyük hedefler peşinde. Bu yolda çok emek harcıyor, büyük adımlar atıyor. Özel sektör, verilen teşviklerle bir yandan desteklenirken diğer yandan da sektörün büyümesi ve gelişmesi için önü açılıyor.Türkiye’ye 2013 yılında sağlık turizmi için gelen uluslararası hasta sayısı 300 bin. Bu rakam içerisinde sağlık merkezleri ve kliniklerde yapılan estetik operasyon, saç ekimi gibi müdahaleler yok. Bunları da eklersek karşımıza çıkan uluslararası hasta sayısı 480 bin. Bu pastada dönen gelir ise 2013 itibarıyla 2.5 milyar USD. Bu bize gösteriyor ki pazar şu anda 3 milyar USD’yi çoktan aşmış durumda. Peki, Türkiye neyi hedefliyor diye sorarsak 2018 için 10 milyar, 2023 için ise bu rakamın iki katını yani 20 milyar USD’yi.
7 yıl sonra 20 milyar USD’yi aşmış pazarı konuşacağız…
Bugün 3 milyar USD’yi aşmış bir pazardan bahsederken, uluslararası hasta sayısı 500 bini geçti derken şimdi asıl önemli olan hükümetin çizdiği yol haritasını iyi okumanın gerekliliği. Türkiye’nin sağlık alanında konusunda uzman, uluslararası arenada tanınırlığa sahip kadrosu var ve teknolojik altyapısını hazırlamış durumda. Diğer avantajımız ise tedavi ücretlerimiz Avrupa ülkelerine kıyasla yüzde 50 düşük. Tüm bunlara hükümetin hedefini ve bu doğrultuda attığı reformist adımları ve verdiği teşvikleri eklersek büyüyecek bir sektörü konuştuğumuz ortada.
Hedef, hayal değil
Türkiye bu hedefi Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı 10 yıl önce yürürlüğe sokarak başlattı. Yakın geçmişte tedavi için yurt dışına giden vatandaşlarımız olduğu gerçeğini göz önünde tutarsak bugün tam anlamıyla sağlık hizmeti sunan bir ülkeden değil, bu hizmeti uluslararası arenada veren bir ülkeyi konuşuyor olmamız bu hedefin hayal olmadığının göstergesidir.
Bürokratik engel yok
Mart ayının sonunda düzenlenen Kamu Özel İşbirliği Sağlık Zirvesi’nde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kamu-özel işbirliği ile yürütülen çalışmalar hakkındaki son durumu anlattı. Konuşmasında hedefleri tekrar yineledi; 78 milyon ülke insanına yüksek standartta hizmet verebilmek ve Türkiye’yi bu alanda uluslararası merkez yapabilmek. Bu konuda ihale alan firmalara da seslenen Bakan, 17 protokolün 26 bin 600 yatak kapasitesinin devam ettiğini ve dinamik bir şekilde en erken tarihte hizmete girmesini beklediklerini ifade etti. Konuşmasındaki en dikkat çekici nokta ise ;“Bürokratik engel yok. Tam aksine bürokrasi ve siyasi iktidar sizin yanınızda. Sağlık Bakanlığı’nın 2018 hedefi için ayırdığı yatırım bütçesi 1.1 milyar Lira. Sektörde hizmet veren kurumlara sağlanan teşvikler ise %50-60 bandında. Farklı bir ifadeyle yatırımınızı %50-60 bandında geri alıyorsunuz. Kısaca hükümet sektörün büyümesi için var gücüyle destek oluyor. Bu koşullar altında söylenebilecek son söz bizi hedefe götürecek tek unsurun özel sektör oyuncularına kaldığı gerçeğidir.’’ dedi.