TURİZMİN SESİ
Farklı kültürel değerlerleri içinde barındıran Siirt mutfağı, zengin ve çok renkli bir yapıya sahip. Siirt, uygarlıkların Mezopotamya topraklarındaki önemli buluşma noktalarından biri. Asur, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve Emevi-Abbasi Arap uygarlıkları ile Selçuklular kent kültüründe izler bırakmış.
Elini attığın ayağını bastığın her adımda bir tarih bir kültürel değer fışkırıyor.Siirt sokaklarında Arapça, Kürtçe ve Türkçe konuşulan farklı diller kültür etkileşimleri doğal olarak mutfak kültürüne de etki etmiş.
Siirt sokaklarında gezerken Huzur Büryan Kebap Salonu'nda mola verdik. Sizler için bu mekânda yapılan Büryan Kebabını inceledik.
Bu lezzet nasıl yapılıyor diye sorduğumuzda öncelikle bize kuyuyu gösterdiler. Büryan Kebap yapımı Sabır gerektirdiğini etlerin bir kısmını askıya diğer kısmını da kazana yerleştirdikten sonra kuyuyu bir güzel kapatıyorsunuz dediler. Etin % 75’i fire veren bir lezzet olsa da sonunda tırnak pide arasındaki lezzete değer.
Büryan nasıl yapılıyor diye sorduğumuzda Etin bir yanı anlamına gelen biryan kelimesinden ismini alan kebap kuzu etinden yapılıyor. Büryan kebabının yapımı için bir kuzu ikiye bölünüyor. But ve kemikleri ayrılan etlerin bir kısmı 3 metre derinliğinde içinde köz odun ateşi bulunan bir kuyuya çengellerle asılıyor. Askıda pişen etlerin altına büyükçe bakır bir kazan konulup kemikli etlerin bir kısmı da bu kazanda pişiriliyor. Pişirme işlemi sırasında kuyunun kapağı kapatılarak etrafı üstten hiç hava almayacak şekilde çamurla kaplanıyor. Tandıra asılıp pişirildiği için tüm yağını akıtan kebap, baharat konulmadan da etin lezzetini alabileceğinizi gösteriyor. Kebabı isterseniz kemikli, isterseniz de sadece et olarak sipariş edebiliyorsunuz.
Yerin 3 metre altında buharla pişirilen bu kebabın tadını ise anlatmak olmaz, mutlaka gidip yemelisiniz. Ama kemikli büryan bir başka lezzetli diyebilirim.