TURİZMİN SESİ
İsmini dünyanın ilk kadın savaş pilotundan almış olan Sabiha Gökçen Havaalanı, konumu itibari ile şehrin her yerinden kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Sabiha Gökçen Havalimanına ulaşım için HAVABUS otobüsleri ücretli olarak kullanılabiliyor. İstanbul kart ile şehir içi otobüsleri kullanılarak da ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca daha hızlı ulaşım imkânı sunan metrolardan da faydalanılabiliyor.
Uçuş öncesi önemli bilgiler
- Yola çıkmadan önce mutlaka Sabiha Gökçen Havalimanının nerede olduğunu ve nasıl gidileceğinin öğrenilmesi gerekiyor.
- Online olarak bilet alındıysa, mutlaka ekran görüntüsünün alınması gerekiyor.
- Akıllı telefonlar ve mail adresi üzerinden check-in işlemi yapılabiliyor evet, ama telefonların şarjının ne zaman biteceği ya da ne zaman kapanacağı belli olmayabiliyor. Her zaman biniş kartı çıktısını almak gerekiyor.
- Güvenlik kontrolü öncesinde, anahtar, cep telefonu, saat, yüzük, kolye gibi eşyalarında çıkarılması gerekiyor.
- Havalimanına gitmeden önce yanınıza plastik ve çıtçıtlı poşet almak iyi bir fikir olabilir. Kişisel bakım malzemelerinin koyulması gerekebiliyor.
Havaalanında Check-in İşlemi
Havaalanına ulaştığınız zaman Pegasus kontuarına gitmeniz gerekiyor. Bavullarınızı ağırlık sınırını geçmeyecek şekilde ayarlamış olmanız gerekiyor. Ağırlık kapasitesini geçen bagajlar için ekstra ücret ödemeniz gerekebiliyor. Kimlik, pasaport ve biletinizi görevliye verdikten sonra biniş kartınızı alabiliyorsunuz. El bagajınız için de belirlenen ağırlığı geçip geçmediğini kontrol etmeniz gerekiyor.
Bagaj Kuralları
Kayıtlı bagajlar check-in esnasında yolcudan alınıyor. Uçak içerisinde kabinden ayrı bir bölümde taşınıyor. Pegasus tüm yolcularına kayıtlı bagaj için belirli bir ağırlık sınırı uyguluyor. Uçuşlarda tek parça kayıtlı bagaj için ağırlığın 32 kiloyu geçmemesi gerekiyor.
El bagajı, yolcunun uçuş sırasında yanında taşıdığı her tür eşyayı kapsıyor. Uçak içerisindeki yerleşimi kolaylaştırmak için el bagajları en fazla 8 kilo olmalı ve önde bulunan koltuğun altına sığabilecek sırt ya da el çantası uçak içerisinde yolcu ile beraber ücretsiz olarak taşınabiliyor. Business Flex paket ile düzenlenen biletlerde ise el bagaj ağırlığı 12 kilo olarak belirtiliyor. Bebekli yolcuların yanlarında taşıdıkları bebek taşıma çantası ve bebek arabaları, uçağa kabul esnasında kargo bölümüne alınıyor.
Pegasus, yolcularına almış oldukları biletin paketi kapsamında kayıtlı bagaj hakkı sunuyor. Süper eko paket ile düzenlenen biletlerde kayıtlı bagaj hakkı bulunmuyor. Satın alınan bilete ek olarak, belirlenen ücretler karşılığında ek kayıtlı bagaj hakkına sahip olunabiliyor. Ek bagaj hakkı, check-in işlemleri kapanana kadar, Pegasus’ un internet sitesinden, çağrı merkezinden, seyahat acentelerinden ve havalimanı satış ofislerinden gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca bebek yolcular için ek bagaj hakkı bulunmuyor. Satın alınmış olan ek bagaj hakkı başka bir kişiye de devredilemiyor.
Bıçak, jilet, şiş, çakı gibi benzeri kesici, yaralayıcı her türlü alet kayıtlı bagaj içerisinde taşınabiliyor. Bu eşyaların el bagajında taşınması kesinlikle yasaktır. Bu tür eşyaların uçuş öncesinde gerçekleştirilen kontroller sırasında bulunmasının, bu eşyanın imha edilmesine ya da eşyaya el konulmasına neden olacağının ve geri verilmeyeceğinin bilinmesi gerekiyor.
Bagaj kuralları hakkında güncel bilgiye ulaşmak için Pegasus’un Genel Kurallar sayfasına göz atılmalıdır.
Uçak Yolculuklarında Sağlık Durumları
Hareketsizlik: uzun süre hareketsiz kalmak, kanın bacaklarda toplanmasına, tutulma ve çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Dolaşım sisteminin yavaşlaması, kan pıhtı atması yaratabilen faktörler arasında yer alıyor. Bazı özel durumlarda kişinin uçak seyahatine çıkmadan önce doktor tavsiyesi alması gerekiyor. Bunlar;
- Kan pıhtılaşması olan,
- 40 yaşın üzerinde olan,
- Östrojen rahatsızlığı olan,
- Obezite olan,
- Hamile olan,
- Kalp yetmezliği olan,
- Kanser olan,
- Yakın zamanda cerrahi tedavi geçirmiş olan kişiler.
Uçuş esnasında jet lag, genellikle batıdan doğuya ya da doğudan batıya yani kısa süre içerisinde birçok farklı zaman alanından geçilmesi sonucu oluşuyor. Vücut iç saatini oluşturan biyolojik ritmin bozulması anlamına geliyor. Bitkinlik, stres, hazımsızlık, uyuyamama, zihinsel ve fiziksel performans düşüklüğü gibi olumsuz etkilere neden olabiliyor. Yolculuk öncesinde iyice dinlenmiş olmak, yolculuk esnasında kısa sürelerde de olsa olabildiğince dinlenmek, yolculuk öncesi ve sırasında bol sıvı tüketimi, alkol tüketimini yolculuk öncesi ve sırasında kesmek ve varılacak yerdeki saat dilimine kendinizi olabildiğince çabuk adapte etmek jet lag etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor.
Diyabet yani şeker hastalığı bulunan yolcular, yolculuk boyunca ihtiyaç duyacakları insülin miktarını yanlarında taşıyabiliyor. İğne uçları ve insülinler kabin bagajında taşınabiliyor. İnsülin kullanımına, kabin bagajında bulundurulabilecek olan sıvı kısıtlamaları dahilinde, tıbbi belge sunulması durumunda izin veriliyor.
Evcil Hayvanlar ile Seyahat
Evcil hayvanların ağırlığı 8 kiloyu geçtiği taktirde kabin içerisinde taşınmasına izin verilmiyor. Havalandırmalı kargo kompartımanında taşınması gerekiyor. Bir uçuşta en fazla 3 adet evcil hayvan taşınabiliyor. Evcil hayvan taşıma şartları ise; kafes kilitleri güvenli ve sağlam olması, kafeslerin havalandırma bölümlerinin mutlaka olması ve kafeslerin taşınması kolay materyallerden yapılmış olması gerekiyor.
Evcil hayvanlar ile seyahat hakkında güncel bilgiye, Pegasus’un Genel Kurallar sayfasından ulaşılabilmektedir.
Pegasus BOLBOL
Pegasus tarafından işletilen, iş ortakları tarafından sunulmakta olan ürün ve hizmetlerden BolPuan kazanılmasını ve kazanılan bu puanların Pegasus’ un tarifeli uçuşları, ürün ve hizmetlerini satın alabilmek için üyelerine sunduğu hizmet ve fırsatlar programı kapsamında yer alıyor. Üye olabilmek için 18 yaşından büyük olmak gerekiyor. Pegasus’ un internet sitesinden ve mobil uygulaması üzerinden belirtilen form doldurularak üye olunabiliyor.
Çocuk ve Bebek
3 yaşından gün almamış olan her yolcu bebek kabul ediliyor. 2-13 yaş arasında olan yolcular ise çocuk olarak kabul ediliyor.
Refakatsiz çocuk yolcuların kabulü; kanuni temsilcisinin ya da velisinin iznine bağlı olarak gerçekleştirilebiliyor. Uçağın kalkış saatinde çocuk, yer personeli eşliğinde uçağa götürülüp, kabin amirine teslim ediliyor.