SABANCI'DAN TOPLUMSAL HİBE PROĞRAMI

Sabancı Vakfı, kadınların, gençlerin ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmaları, topluma aktif olarak katılmaları için geliştirdiği “Toplumsal Gelişme Hibe Programı” kapsamında seçilecek projelere bu yıl 1.2 Milyon TL hibe verecek

TURİZMİN SESİ
SABANCI VAKFI HİBE PROGRAMI İLE VERİLEN DESTEKLER BU YILLA BİRLİKTE 3,4 MİLYON TL'YE ULAŞACAK

Program kapsamında bugüne kadar 10 sivil toplum kuruluşuna 2,2 Milyon TL hibe vererek destekleyen Sabancı Vakfı'nın verdiği toplam hibe tutarı 3,4 Milyon TL'ye ulaşacak. Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında 2011 yılında hibe verilecek projelerin başvuruları 8 Kasım 2010'da sona erecek.

SABANCI VAKFI MÜTEVELLİ HEYETİ BAŞKANI GÜLER SABANCI;
” HİBE PROGRAMI İLE SADECE PROJELERİ FONLAMIYORUZ, DAHA İYİ YARINLAR İÇİN EN ETKİLİ SİSTEMLERİ GELİŞTİRİYORUZ


Daha iyi yarınlara ulaşmak için çalışmalarını sürdüren Sabancı Vakfı'nın, "Kadınlar, Gençler ve Engellilere; eşit fırsatların yaratılması ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunulması" amacıyla 2009 yılında hayata geçirdiği, Toplumsal Gelişme Hibe Programı 2011 yılı başvuruları 20 Eylül'de başladı.

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı'na T.C. yasalarına göre kurulmuş ve Türkiye'de yerleşik tüm Dernekler, Vakıflar, Kooperatifler ve Üniversiteler başvurabiliyor. Başvurular, 20 Eylül-8 Kasım tarihleri arasında, www.sabancivakfi.org sitesinde, tamamı internet üzerine kurulan web tabanlı proje başvuru sistemi üzerinden yapılacak.

“Projelere maddi destek vermek sadece bir başlangıç”

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Vakfı olarak, projelere maddi destek vermenin sadece bir başlangıç olduğunu çok iyi biliyoruz. Hibe Programı kapsamında desteklediğimiz projeleri takip ediyor, onları değerlendiriyoruz. Bugüne kadar alan ziyaretleriyle projelere yürütme aşamasında bire bir destek verdik. Toplumda yarattığımız etkiyi daha büyük bir resimle görmek ve en etkili yöntemleri tespit etmek için Proje Etki Değerlendirme sistemlerimizi geliştirdik.Yurt dışında dahi benzeri olmayan, Danimarkalı Vakıflar tarafından örnek alınan bu sistemle hibe programlarımız kapsamında desteklenen projelerin etkisini daha net ölçebileceğiz” dedi.

71 ilde, 10 Projeye 2,2 Milyon TL Hibe Desteği

İlk hibelerini 2009 yılında veren Toplumsal Gelişme Hibe Programı'na, bugüne kadar Türkiye'nin 63 farklı ilinden toplam 441 sivil toplum kuruluşu başvuruda bulundu. Başvuruların arasından seçilen ve 71 ilde uygulanan 10 projeye, toplam 2,2 Milyon TL hibe desteği sağlandı.

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında bugüne kadar hibe desteği alan projeler arasında, Toplum Gönülleri Vakfı (TOG) tarafından yürütülen ve gençlerin katılımıyla sekilenen bir gençlik merkezi modeli oluşturmayı amaçlayan Genç Alan Projesi'nden, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından yürütülen ve Türkiye'de ilk defa mikro girişimci kadınlar için destek ve danışmanlık sağlamak amacıyla geliştirilen internet portalı kanalıyla 900 kadının bilgisayar eğitimi aldığı MİKRONET, Mikro Girişimci Kadınlar İş Portalı Projesi'ne, Kadın Merkezi (KAMER)'nin 5 ilde 15.000 hane ziyareti sonucu engelli kadınların ihtiyaç analizini yaptığı Engeller Kalkıyor Projesi'nden, Toplumsal Konuları Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan “engelli bakımı” konusunda eğitim içeriği geliştirdiği Engellilere Hizmet Kadınlara ve Gençlere İstihdam Projesi'ne ve Altı Nokta Körler Vakfı'nın Görme Engellilerin İş Yaşamına Entegrasyonu Projesi'ne kadar farklı sivil toplum kuruluşlarının projeleri bulunuyor.

Toplumsal Gelişme Hibe Programı Başvuru Kriterleri

Sabancı Vakfı seçim sürecinde, kadın, genç ve engelli alanlarının örtüşme noktalarına önem vererek, kalıcı etki yaratacak projelere öncelik veriyor. Bu doğrultuda desteklenen projeler ve yapılan faaliyetlerin, kadın ve engelli çalışma alanlarında "Gençlik Boyutu"; genç ve engelli çalışma alanlarında "Toplumsal Cinsiyet Boyutu"; kadın ve genç çalışma alanında "Engelli Boyutu" içermesi hedefleniyor.

Başvuracak projelerin tespit ettikleri sorunlara farklı düzeyde yaklaşımlar çerçevesinde çözüm önerisi geliştirmeleri bekleniyor:

• Hizmet Yaklaşımı- Hedef kitleye doğrudan dokunan çalışmalar
• Sektör Yaklaşımı- Belirli bir alanda çalışan kurumların arasında bilgi birikimi ve tecrübe paylaşmak amacıyla yapılan çalışmalar
• Sistem Yaklaşımı- Uzun vadede eşitsizlik yaratan ve/veya katılımı engelleyen yasaların ve uygulamaların daha erişilebilir ve kaliteli olması amacıyla yapılan çalışmalar

Başvuru Değerlendirme Süreci
Hibe programından yararlanmak üzere başvuru yapmak isteyen projeler için Sabancı Vakfı web sitesinde yayınlanan Proje Başvuru Rehberi kurumlara projelerini hazırlarken rehberlik sağlayacak. Başvurularını tamamlayan projeler, önce Sabancı Vakfı programlar ekibi ve uzmanlar, ardından akademisyenler, sivil toplum ve medya uzmanlarından oluşan bağımsız bir Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecek.
www.sabancivakfi.org