ROMA PANOLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Kocaeli'de daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılan, üzerinde metruk bir bina bulunan yaklaşık 450 metrekarelik alanda yaklaşık 7 aydır yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları tamamlandı

TURİZMİN SESİ


İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan ve Kocaeli Mü ze Müdürü İlksen Özbay, Çukurbağ Mahallesi Bahariye Sokak'ta, kazı yapılan alanda eserlerin temizlik ve restorasyonunun yapılmak üzere sandıklara yerleştirilme çalışmalarını izledi. Özbay, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 17 Ağustos Marmara depreminde alanda bulunan evin yıkılmasıyla yola çıkarak ilk çalışmaları 2001 yılında başlattıklarını, bölgede bir kurtarma kazısı yaptıklarını, kazı alanında eserlerin tahrip edilmiş olduğunu gördüklerini söyledi.

İlk çalışmalarda Roma dönemine ait zafer tanrıçası figürü, kalkanlı asker panosu ile kadın başı heykeli gibi çok sayıda eserin gün yüzüne çı karıldığını dile getiren Özbay, şu bilgileri verdi: "Bulunduğumuz alanın büyük bir kutlama alanı, tören alanı olduğunu düşünüyoruz. Başarılarını panolarda sergilemişler. Bulunan panolardan birinde, önemli kişiler olduklarını belirten 'Medusa' figürü bulunan kadınlar yer alı yor. Roma dönemine ait panonun, bir zafer, kutlama anının kompozisyonu olduğunu düşünüyoruz. Saçlı, Medusalı, tanrılaşmış, aristokrat olduğu anlaşılan iki kadın heykeli bulunan panoda, kadınların yanlarındaki kişi onların hizmetkarı izlenimi veriyor. Kadınların boyutlarının da bir insan oranlamasına göre fazla uzun olduğunu düşünüyoruz."

Özbay, çalışmalarda mimari parçalar, sütunlar, sütun başlar ı ve panolar çıkartıldığını, sütunların her birinin numaralandırıldığını, çıkan eserlerin kazı alanında sergileneceğini, kazı sonrası renklerinin solmaması için üzeri ört ülerek koruma altına alınan panoların ise kasalara konularak Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesine taşınacağını kaydetti.
Özbay, panoların temizlik ve restorasyonunun ardından arkeoloji ve etnografya müzesinin bulunduğu alanda bir hangarın taş eserler sergi salonu olarak düzenleneceğini söyledi. Kazı alanındaki çalışmaları inceleyen Zamburkan ve Özbay daha sonra Çukurbağ Mahallesi Gülümser Sokak'ta 5 katlı bir apartmanın yapımı sırasında yaklaşık 20 yıl önce ortaya çıkan, Roma döneminden kalma tünellere girerek incelemelerde de bulundular.