TURİZMİN SESİ
İl Müdürü İsmail Hocaoğlu, kentte turizm faaliyetleri ve turist sayısında her geçen yıl büyük artış olduğunu ifade etti. Son yıllarda insanların güneş, kum ve deniz turizminden ziyada alternatif turizme ilgi duyduğuna işaret eden Hocaoğlu "Tatil yapmayı seven kişiler son yıllarda yeni arayışlar içerisindeler. Artık dünyada kabul gören alternatif turizmle turistler doğa ile baş başa, farklı kültürler ve yaşayış biçimlerini, yaylaları, akarsuları, termal kaplıcaları ve kış turizmine yönleniyorlar," dedi.
RİZE TURİSTİN İLK UĞRAK YERİ
Hocaoğlu son yıllarda turizm de önemli sinerji yakaladıklarını söyleyerek Rize olarak turist in ilk uğrak yerlerinden biriyiz, ilimizde farklı turizm seçenekleri var, zengin turizm potansiyelimiz mevcut, Dağcılık, yaylacılık, Dağ sporları, Rafting, Kano, Bisiklet, safari, floral zenginliği, Termal turizmi ve son yıllarda öne çıkan helikopter ile kayak sporları ilimizin ismini turizmde ön saflara çıktık.
RİZE CAZİP BİR MERKEZ HALİNE GELDİ
Doğu Karadeniz ve Rize'nin son yıllarda turistler için cazip bir merkez haline geldiğini ve dünyanın her yerinden insanların bölgeyi gezdiğini bildiren Hocaoğlu "İlimizi ağırlıklı olarak komşu ülkelerden Gürcistan ve Azerbaycan'dan turistler ziyaret ediyor. Bunun yanında son yıllarda ilimize gelen Arap turistlerin sayısında da gözle görülür bir artış var. Turizm için gerekli altyapı sağlanıldığında zamanla bunun meyvesini alıyorsunuz. Bölgemizde ulaşım ağlarımızdaki yapılan çalışmalar, bölgeye gelen turistlerin rahat rahat gelmesini sağlıyor." şeklinde konuştu. Rize'de en büyük sorunlardan birinin turistler için yeterli konaklama merkezlerinin olmadığına dikkati çeken Hocaoğlu bu konuda gerekli yatırımların gerçekleştirilmesi halinde bölgenin turizmde daha iyi yerlere geleceğini kaydetti.
FUARLARDA EN İYİ ŞEKİLDE TANITIM YAPIYORUZ
Gelecek yıllarda konaklama probleminin yapılan yatırımlarla tamamen ortadan kaldırılacağını inandığını belirten Hocaoğlu, "Bizler yurtiçi ve yurtdışında katıldığımız tüm turizm fuarlarında ilimizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz. İlimiz şu anda bir kültür kenti olmuştur. Sinema, tiyatro, bale, opera ve seminerler gibi yılda 70'e yakın faaliyet yapıyoruz. Bir kentin kültürel yaşantısı üst seviyelerde olmalıdır. Rizemiz bunu en iyi şekilde icra ediyor." açıklamasında bulundu.
8 YILDA 3 BUÇUK MİLYON TURİST
Rize'nin gelecek yıllarda kış turizminde de adından sıkça söz ettiren il konumuna geleceğini bildiren Hocaoğlu, şöyle devam etti: "İlimiz dünyada son yıllarda Kaçkarlarda yapılan 'Heliski' şampiyonaları ile daha çok tanınıyor. Bu gün birçok İsviçreli sporcu başta olmak üzere Avrupalı kayak sporcuları heliski için burayı tercih ediyor. Bu kişiler ülkelerinde, 'Harika bir doğaya sahip olan Rize'de çok güvenilir misafirperver insanlar var, herkesin kayak için bu bölgeyi tercih etmesi gerekir' diyorlar."
TARİHİ YERLERİMİZE AKIN VAR
Tarihi yerlerin turizm açısından önemli olduğunu söyleyen Rize turizm il müdürü İsmail Hocaoğlu Jeep Safari için gelenler son yıllarda artmaya başladı. Bölgemizin dağlık bir bölge olması nedeniyle jeep safariciler son zamanlarda bölgemizi tercih etmeye başladı. Yayla yürüyüşlerinin yanı sıra turistlerin ilgi odağı olan Zil kale, Fındıklı çağlayan deresi bölgesi ve bu bölgede bulunan tarihi konaklar, Rize mimarisinin olduğu Ç.Hemşin bölgelerimize yerli ve yabancı turistlerin akınları var, bunlarla birlikte bazı bölgelerimizde bulunan tarihi camilerimiz de oldukça ilgi çekmekte dedi.Genellikle Mayıs ve Eylül ayı sonuna kadar Rize turizminin önceki yıllarda canlı olduğunu söyleyen Rize turizm il müdürü İsmail Hocaoğlu Artık sezon uzadı, Nisan ayında başlayan turist akını Ekim ayı sonuna kadar sürmekte, hele bazı bölgelerimizde bulunan göller, şelaleler son yıllarda daha da çok ziyaretçi çekmekti. 3 bin rakımda yer alan göllerimiz, yaylalarımız son yıllarda ziyaretçi akınına uğramakta dedi.
ANZER DÜNYACA ÜNLÜ
Hocaoğlu Anzer yaylasının her zaman ününü koruduğunu söyleyerek Bilindiği gibi Dünya da hiçbir yerde olmayan özellikler bu yaylamızda bulunmakta, flora meraklıları bu bölgemizi daha çok ziyaret etmekte. Sadece bu bölgede yetişen doğal çiçekler var, bu çiçekler bilim adamlarının da dikkatini çekmiş ve bu çiçeklerden örnekler almaktalar. Flora yapısı çok güçlü olan Anzer de Dünyaca meşhur anzer balı üretilmekte, ayrıca bu bölgede turizmin yeni bir kolu olan Arı safari, Foto safari dikkat çekmekte. Dünyanın çeşitli bölgelerinden umut ışığı olarak insanlar bu bölgenin balını istemekteler dedi
TARİHİ YERLERDE KONAKLAMA ŞART
Hocaoğlu, Rize de Kaçkar dağlarının büyük ilgi gördüğünü bununla birlikte Zil kale ve yaylalara ayrı bir değer verildiğini söyleyerek Halkımız bu tür yerlerde konaklama tesisleri yapabilir. Turizm gelecekte deniz ve kum olmayacak. İnsanlar daha çok doğaya, yeşile akın edecekler, Rize olarak bu yönde şansımızı iyi kullanmamız gerek, Zil kale bölgesi, Kaçkarlar, yaylalarımız ve şelale ve göletlerimizin olduğu yerlerde turistleri ağırlayacak tesisler yapabiliriz. Yakın bir tarihte Ovit yaylasının önemi daha da artacak, bu bölgede kurulacak olan kayak merkezi sayesinde Mayıs sonlarına kadar bu bölgede kayak turizmi yapılabilecek dedi.
YATAK KAPASİTEMİZ YETERLİ
Rize'de yatak kapasitesin yeterli olduğunu söyleyen Rize Turizm il müdürü İsmail Hocaoğlu Elbette ki ihtiyaçlara göre bu sayı artmakta, yeni oteller, yeni pansiyonlar yapılmakta, şu haliyle turizme ihtiyaç verecek sayıda otel ve yatak kapasitemiz var. Turizme hizmet sadece otel yapılması ile olmuyor. Bugün Safranbolu örneği ile ev kiralama modelleri üzerinde durabiliriz. Gelişmiş ülkelerde köylerde köy konakları ve evlerin belli bölümleri turistlere kiralanarak turizm eve aileye kaktı sağlanabiliyor. Birçok ülkede bu tür pansiyonculuk sistemi yaygın, neden Rize de bu tür pansiyonculuk sistemini geliştirmeyelim dedi. Son sekiz yılda Rizeyi 3 milyon 537 bin 652 turist ziyaretin ziyaret ettiğini, bunların 3 milyon 99 bin 551'inin yerli, 438 bin 101'inin yabancı turistlerden oluştuğunu bildiren Hocaoğlu "2010 yılında ilimizi 471 bin 356 yerli, 67 bin 306 yabancı olmak üzere toplamda 538 bin 662 turist ziyaret etti. " ifadesini kullandı . Hocaoğlu, her geçen yıl turist sayısı ve turizm faaliyeti artan kentte halkın bunun katma değerinden yararlanacağını sözlerine ekledi.