Rezervasyon Sırasında TÜRSAB Belgesi İstenmeli

Profesyonel Turist Rehberi, İRO ve TUREB Delegesi, Tarih Kültür ve Turist Rehberleri Derneği Kurucu Üyesi Cengiz Harun Arıkan kaçak turlar hakkında değerlendirmelerde bulundu

TURİZMİN SESİ


Kaçak turlarla ilgili hepimizin kanayan bir yarası var. En son Uludağ’da bir kaza yaşadık. Ondan önce de başka noktalarda kazalar yaşamıştık. Geçen yıl İzmir’de can kayıplı bir kaza yaşamıştık. Öncelikle bu kaçak turla mücadelenin ben topyekün olması gerektiğini düşünüyorum.

REZERVASYON SIRASINDA TÜRSAB BELGESİ İSTENMELİ
Sadece Seyahat Acentaları ya da sadece Rehberler bu kaçağı önleyemez. Öncelikle kaçak acentacılık faaliyetine yer verilmemesi gerekiyor. Otellerin acentalarla kaçak kişileri bir tutmaması gerekiyor. Rezervasyon sırasında acenta TÜRSAB Belgesi istemek o kadar zor değil.

TÜKETİCİLERİN BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR
Buna ek olarak, tabi ki hepimizin birbirimizi kollamamız, dikkat etmemiz, aramızdaki çürük elmaları ayıklamamız gerekiyor. Ama en önemlisi tüketicimizin bilinçlenmesi gerekiyor.

UCUZ OLSUN DİYE YAPACAĞINIZ KAÇAK GEZİLER KÜLTÜR TURU OLMAYACAKTIR
Birkaç kuruş daha az bedele yapılan kaçak acentacılık faaliyetleri hem sizin eksik ve ayıplı mal almanızı sağlar. Eski otobüs veya denetim yapılmamış otobüslerle, bilgisiz, yeterli bilgisi olmayan, sertifikası olmayan, bilgi yerine hurafe anlatan, sadece erik dalı ile programı geçiştiren rehberlerle yapacağınız geziler kültür turu olmayacaktır. Sizlerin vermiş olduğunuz paralar çöpe gidecektir. Bunu hep birlikte uyarmamız ve hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.

PAYDAŞLAR MÜCADELE ETMELİ, TÜKETİCİLER DİKKAT ETMELİ
Acentalarla, ulaşım şirketlerimizle, otellerimizle, rehberlerimizle hatta tesislerimizle bile bu kaçak acentacılık ve kaçak rehberliği yasa dışı faaliyetlerine son vermemiz gerekiyor. Ama ilk önce tüketicimiz satın alırken aldığı hizmetin karşılığını kokartlı rehber, TÜRSAB Belgeli acenta olmasına mutlaka dikkat etmesi gerekir.

TURİZM CİDDİYETSİZ BİR İŞ DEĞİLDİR, ZAMANI GERİ ALAMAZSINIZ
Ayşe teyze turları ile bu işler yapılmaz, TÜRSAB belgeli acentalar tercih edilmelidir. Ülkemizde yeri geldiği zaman hepimiz bir anda doktor, hepimiz bir anda deprem uzmanı oluyoruz, bizim biraz yapımızda o var. Ama turizm sanıldığı kadar ciddiyetsiz bir iş değildir. Sonuçta saatlerce yolda gidiyoruz ve iyi programlanması gereken, profesyonelce yapılan bir iştir. Sonuçta siz her şeyi geri alabilirsiniz ama zamanı geri alamazsınız.

VERDİĞİNİZ PARANIN KARŞILIĞINI ANCAK BELGELİ ACENTALAR VE KOKARTLI REHBERLERDEN ALABİLİRSİNİZ
Siz zaman ayırıyorsunuz ve size vaat edilen tatilin tamamen berbat geçmesi söz konusu ve ya size anlatılan bilgilerin tamamen yanlış, internetten, oradan buradan toplanan bilgiler olduğunu düşünün. Sizler verdiğiniz paranın hakkını sonuna kadar almalısınız. Bunu size en iyi sağlayabilecek olan TÜRSAB üyesi seyahat acentaları ve kokartlı turist rehberleridir.