TURİZMİN SESİ
TÜRSAB’ın, Rekabet Kurumu’na Booking.com hakkında soruşturma açılması için 08.01.2015 tarihinde yaptığı şikayet ile; Booking.com’un hakim durumunu kötüye kullanmak suretiyle rekabeti engelleyen ve kısıtlayan faaliyetleri nedeniyle acentaların uğradıkları mağduriyetlere son verilmesine yönelik soruşturma başlatılması talep edildi. Başlayan süreçte önemli bir noktaya gelindi. Gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy “Üyelerimizin haklarını savunmak için atılması gereken tüm adımları atıyoruz” dedi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) üyelerinin haklarını korumak için Booking.com’a karşı 08.01.2015 tarihinde başlattığı hukuk mücadelesi, Rekabet Kurumu’nun şirket hakkında yapılan şikayeti ciddiye alması ve ön araştırma kararı vermesi ile son derece önemli bir noktaya geldi. Bu kapsamda, Rekabet Kurumu; 24.03.2015 tarihinde Birlik merkezinde seyahat acentalarının katılımı ile gerçekleştirilen ve şikayet konularının aktarıldığı bilgilendirme toplantısı ise sürece farklı bir boyut kazandırdı.
Booking.com’un “En iyi fiyat garantisi” gibi tüketiciyi yanıltan agresif pazarlama yöntemleri ve otellere imzalattıkları “garanti oda” sözleşmeleri ile fiyat baskısı oluşturarak pazarda rekabetin oluşmasına ciddi biçimde engel olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Bilindiği gibi seyahat acentacılığı faaliyetlerini yürütme yetkisi 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile TÜRSAB üyesi seyahat acentalarına verilmiş durumdadır. Esasen booking.com bu ehliyete sahip olmadığı için Türkiye’de seyahat acentalarının verdiği hizmetleri sunma hakkına da sahip değildir. Booking.com gibi uluslararası şirketler, acentalık faaliyetlerini yürütmek için gerekli hukuki ehliyete sahip olmadıkları halde, ellerindeki sermaye birikiminin de verdiği güce dayanarak üyelerimiz olan seyahat acentalarına karşı Rekabet Kanunun düzenlemelerine ve prensiplerine aykırı uygulamalarda bulunmaktadır. Üstelik Booking.com yurtdışında kurulu şirket olduğundan Türkiye’de vergi de ödemiyor.
TÜRSAB, gerek Booking.com gerekse muadili olan uluslararası şirketlerin oluşturduğu Rekabet Kanununa aykırılıkların önüne geçmek için her türlü yasal yolu sonuna kadar takip edecektir. Nitekim, TÜRSAB’ın ciddi delillere ve şikayetlere dayalı başvurusunu dikkate alan Rekabet Kurumu’nun aldığı ön araştırma kararı doğrultusunda, 24.03.2015 tarihinde TÜRSAB üyesi seyahat acentalarının da katılımı ile bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. TÜRSAB’ın şikayetleri kapsamında acentalarımızın booking.com ile ilgili yaşadıkları sorunlar Rekabet Kurumu uzmanlarına anlatıldı. Böylece sektörde booking.com kaynaklı yaşanan rekabet sorunları tutanak altına alınarak resmi kayıtlara geçti” değerlendirmesinde bulundu.
Booking.com hakkında Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında açılan benzer soruşturmalar bulunduğuna dikkat çeken TÜRSAB Başkanı Ulusoy, “Booking.com gibi uluslararası şirketler sahip oldukları sermaye birikimi ile online mecrada çok ciddi bir reklam çalışması yapıp pazarda hakim duruma geçerek Rekabet Kanununa aykırı bir pazar yapısı oluşmasına neden oluyorlar. ‘En iyi fiyat garantisi’ gibi uygulamalarla tüketicileri manipüle eden bu tarz şirketler, otellerle yaptıkları “garanti oda” adı altındaki rekabet kanuna aykırı kısıtlamalar getiren sözleşmeler ile pazardaki rekabeti engellemektedir.” diye konuştu.Booking.com’un pazar dengelerini bozucu faaliyetlerini titiz bir çalışma ile tespit ettiklerini ve Rekabet Kurumu başta olmak üzere resmi makamlara yaptıkları başvurularla yaşanan rekabete aykırı durumları yasal zemine taşıdıklarını kaydeden Başkan Ulusoy, “Üyelerimizin haklarını korumak için sonuna kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.