REİS GIDA AŞURE GÜNÜ’NE HAZIR

Aşurelik Reis Ürünleri, hoşgörü tenceresinde birleşiyor ve tatlıya dönüşüyor

TURİZMİN SESİ

Muharrem (Aşure) Ayı 25 Ekim 2014’de başlıyor. Aşure Günü, 03 Kasım 2014 Pazartesi  günüdür. Aşure’de kullanılan ürünlerin, her bir tanesi, yurdumuzun dört bir köşesinden gelen lezzetlerin harmanlanmasından oluşur. Çeşitli lezzette olan bu ürünler, hoşgörü tenceresinde birleşir, pişer ve çok farklı bir tat ortaya çıkar.

 
 
Dayanışmanın güzel bir örneği olan Aşure Günü’nde, aşure pişirip komşularına ve dostlarına dağıtmak isteyenlere, kalite ve lezzet sunan Reis Gıda, Aşurelik Buğdayı, Nohut’u ve Fasulyesi ile Aşure Günü’ne hazırdır. Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitlerinin sağlıklı besleme için gerekli olan gıda maddeleri olduğunu anlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, şunları söyledi: 
 
“Muharrem ayı, hicri takvimin ilk ayıdır. İnanca göre Muharrem ayının 10'unda, Hazreti Nuh'un gemisi tufanın sularından kurtulup, Cudi Dağı'nda karaya ulaşır. Bu kurtuluşu kutlamak için, geminin ambarında kalan bütün tahılların katıldığı bir tatlı yapılır ve bu tatlıyı gemidekiler paylaşır. İşte her yıl, Muharrem ayının 10. gününde aynı tatlı, yani "Aşure" yapılarak tanıdıklara, komşulara gönderilir. Böylece, hem bir lezzet diğer insanlarla paylaşılmış olur, hem de Hazreti Nuh'un serüveni yeniden hatırlanır. Nitekim, Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri olan aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengindir, sağlıklı beslenme için gerekli  temel gıda maddeleridir” dedi. 
 
Lezzetli bir aşure için ürünün doğru seçilmesinde dikkat edilmesi gerekenler;
Aşure yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, aynı zamanda aşurede istenen renk lezzet ve kıvamı da oluşturmaktadır. Aşure yapımına uygun olmayan tohum ve farklı cinste bileşenlerle üretilmiş olan buğday, aşurenin koyu renkte olmasına ve içinde pişmemiş tane olarak sert kalmasına neden olabilmektedir. 
 
Aşurelik Buğday: 
Aşure yapımında kullanılacak buğdayın, beyaz renkli ve özel bir tohum olan aşurelik buğdaydan işlenerek satışa sunulan çeşidi tercih edilmelidir.
 
Kuru Fasulye: 
Kuru fasulyenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Niğde, Karaman ve Derinkuyu’da gibi bölgelerde yetiştirilen yeni mahsul dermason fasulye, aşure yapımında tercih edilmelidir.  Dermason fasulye, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı aşurede kullanılmaktadır.
 
Nohut:
Isparta, Nevşehir ve Eskişehir’de gibi bölgelerde yetiştirilen sarı, orta boyda ve yeni mahsul olan koçbaşı nohut çeşidi tercih edilmelidir.