REÇEL YAPTI KOMŞULARINA İŞ KAPISI AÇTI

Hatay'da evinde yöreye has reçel yaparak geçimini sağlayan bir kadın, Türkiye'nin büyük kentlerindeki yıldızlı otellerden de talep almaya başlayınca, komşularına iş kapısı açtı

TURİZMİN SESİ


Antakya'nın Zenginler Mahallesi'ndeki evini adeta imalathaneye dönüştüren girişimci Leyla Herseoğlu (45), komşuları reçellerini çok beğenince aile bütçesine katkı sağlamak için bu iş i meslek edinmeye karar verdiğini, daha önce sadece eşe dosta yaptığı satışları şimdi yıldızlı otellerde sürdürdüğünü bildirdi.

Yöresel tatlı yapımına cevizli reçelle başlayıp, turunç , patlıcan ve yine turunçgillerden olan bergamot reçeli ile sürdürdüğünü anlatan Leyla Herseoğlu, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'daki beş yıldızlı otellerden de talep almaya başlayınca aile bireylerinin yanı sıra komşularına da iş kapısı açtığını söyledi.

Reçel yapımı konusunda hiç eğitim almadığını, ancak çocukluğundan beri bu işe meraklı olduğunu, kendi kendini sürekli geliştirdiğini anlatan Leyla Herseoğlu, "Siparişleri yetiştiremediğim için artık komşularıma da iş veriyorum. Onlara hem para kazandırıyor hem de mesleğin inceliklerini öğretiyorum. Kaliteli malzeme ve temizlikten ödün vermiyorum. Komşularım çalışırken onları da denetliyorum" dedi.

Antakya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin yöresel reçellerini tatmadan gitmediklerini, hatta ülkelerine de götürdüklerini anlatan Leyla Herseoğlu, "Yaptığım reçellerin raf ömrü uzun. Üzeri şire ile kapatıldığında aylarca kalabiliyor. Üzeri şire ile kapanmasa bile 3-4 günlük yola aroması ve tadından hiç bir şey kaybetmeden götürülebiliyor" dedi.

Tatlı ustası Leyla Herseoğlu'na göre, en zahmetli reçel 45 gün emek verilen ceviz reçeli. Ceviz, Hatay yöresinde en fazla Altınözü, Yayladağı ve Samandağ'ında yetişiyor. Bu yörelerin cevizleri pazar yerlerinde bol miktarda satılıyor. Bu reçel, cevizlerin yetiştiği dönem olması nedeniyle sadece bahar aylarında yapılabiliyor.

Yeşil cevizlerin kabuğu bıçakla soyulduktan sonra soğuk içme suyu teknelerinde 15 gün bekletiliyor. Cevizin suyu her gün değiştirilerek acılığının giderilmesi sağlanıyor. Sudan çıkarılan cevizler bir gün süreyle de kireçli suda bekletiliyor. Daha sonra tekrar soğuk içme suyuna atılan cevizler, 5-6 gün daha her gün suyu değiştirilerek büyük tekneler içinde bekletiliyor. Süre dolduğunda cevizler şekerle kaynatılıyor.

Üzerlerine karanfil atılan ve hiçbir katkı maddesi kullanılamayan cevizler, kaynatma süresi bittiğinde servise hazır hale geliyor. Büyük zahmetle hazırlanan ceviz reçelinin kilosu 20 TL, patlıcan ve turunç reçeli 12 TL, bergamot reçelinin kilosu ise 15 TL'den satışa sunuluyor.