RAMAZAN’DA BAL TÜKETİN ENERJİ KAZANIN

Doğanın mucizevi besini olan bal sağlıklı yaşamımızın bir parçası olarak Ramazan'da da her zamankinden daha önemli bir şekilde sofralarımızda yer alacak

TURİZMİN SESİ


 Birçok beslenme ve diyet uzmanı Ramazan'da iftar ve sahurda bal tüketmenin önemini özellikle vurguluyor. Çünkü gün boyunca aç ve susuz kalarak her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan enerji için bal; çok önemli bir enerji kaynağı olarak daha zinde olmayı sağlıyor.

Yine uzmanların belirttiğine göre Ramazanda rastlanan diğer bir sorun yemek saatlerindeki değişiklikten kaynaklanan sindirim problemleri. Bal, içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde diğer besinlerin vücutta daha kolay sindirilip, daha iyi emilmelerini sağlıyor. Ayrıca karaciğerden toksinlerin temizlenmesine de yardımcı oluyor. Bunu yanında balın, metabolik stresi azaltması sayesinde sahur nedeniyle değişen uyku düzenini yoluna koyma özelliği de bulunuyor.
Balmumunun besin değeri yok…

Peki bu kadar önemli bir besin kaynağını nasıl tüketmeli… Çünkü birçok doğru bilinen yanlışlar burada da kendini gösteriyor. Bunun için öncelikle arıların bal üretme sürecine kısaca bir göz atmak gerekiyor.
Anavarza Bal'ın Kalite Güvence Müdürü Gıda Mühendisi Burcu Sezen bu süreci şöyle özetliyor: “Bal arıları 450 gr bal yapmak için 2 milyondan fazla çiçekten nektar alır. Uzun dilleri ile topladıkları nektarı karınlarında tutarlar. Balarıları kovana döndüklerinde topladıkları nektarı diğer işçi arılara aktarır. İşçi arılar balarılarının karınlarındaki nektarı ağızlarıyla emer ve yarım saat boyunca çiğner.

Bu süre içinde enzimler nektarın içindeki şekeri basit şekere dönüştürür. Bu aşamadan sonra arılar, kanatlarını yelpaze gibi kullanarak, nektarın içerdiği suyu buharlaştırıp peteklerdeki nektarı daha koyu kıvamlı şurup haline dönüştürür. Bal kıvama geldiğinde arılar petekte bulunan altıgen hücreleri balmumu ile kapatır. Balmumu; arıların vücutlarındaki halkaların arasında, birbirine tutunarak terleme yoluyla elde edilir. Petek yapımı arıyı çok yormaktadır. Bir kilogram petek üreten arı kolonisi, 22-25 kilogram arasında bal kaybetmiş demektir.”

Burcu Sezen'in verdiği bilgilere göre zor şartlarda elde edilen ve sanayi ürünü olan balmumu, hiçbir besin değeri olmadığı halde sanki bal daha doğal tüketiliyormuş zannedilerek ziyan ediliyor. Bu yüzden balı petekli olarak tüketmekten özellikle kaçınmak gerekiyor. Peteklerin analizi zor… Bunun yanında petekli bal tüketilmemesi için çok önemli bir sebep daha olduğunu belirten Sezen, onu da petekli balların ne kadar temiz olduğunun tespit edilmesindeki zorluklar olarak açıklıyor. Burcu Sezen, arıcılıkta kullanılan ilaç uygulamalarının pek çoğunun doğrudan petekler üzerinde olduğunu vurguluyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Her peteğin tek tek analizi hem pratik olarak hem de ekonomik açıdan mümkün değil. Bu yüzden kontrolsüz koşullarda üretilmiş petekli ballar piyasada yer alıyor.

Ayrıca bütün bu olumsuzluklara ek olarak petekli ballar diğer ürünlere göre iki üç kat daha pahalı satılıyor.” Peki bal tüketirken neyi tercih etmeliyiz… Burcu Sezen bunun için, laboratuar koşullarında tek tek her özelliğinin incelenebilir olması ve hijyenik koşullarda dolum ve paketlenmesinin yapılabilmesinden dolayı süzme balların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.