PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ KAPILARINI AÇTI

Türkiye'nin ilk ve tek denizcilik ihtisas üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi 2010/2011 Eğitim-Öğretim Yılını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile açtı

TURİZMİN SESİ


Açılış Töreni'nde Başbakan'a Piri Reis Üniversitesi Senatosu tarafından Fahri Doktora unvanı verildi.TÜRKİYE'NİN ilk ve tek denizcilik ihtisas üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesi'nin 2010/2011 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile 2 Ekim 2010 cumartesi günü saat 14.30'da gerçekleştirildi.

Türkiye'de denizcilik sektöründe sayıları yaklaşık 7 bin 500 civarında olan IMEAK Deniz Ticaret Odası'nın tüm üyeleri tarafından Türk Deniz Eğitim Vakfı aracılığıyla kurulan üniversite, Kurucu Vakıfları TÜDEV tarafından devredilen Tuzla İstasyon Caddesi'ndeki 9 bin 600 metrekarelik kapalı, 3 bin 900 metrekarelik açık kullanım alanlı 7 katlı binada eğitimini sürdürüyor.

Başbakan'a Piri Reis Üniversitesi Senatosu tarafından Fahri Doktora unvanı verilen tören Tuzla Piri Reis Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapıldı. Rektör Prof. Dr. Osman Kamil Sağ'ın açılış konuşmasıyla başlayan törende Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan da bir konuşma yaptı.

Metin Kalkavan, ' Piri Reis Üniversitesi'ni Sayın Başbakanımız ve Bakanlar Kurulu'muzun destekleri sayesinde, zor şartlar altında ve dört sene gibi bir sürede hayata geçirdik. Deniz Ticaret Odası olarak dünyada bir ilke imza attık, dünyada lider olacak bir üniversite inşa ettik. Sektördeki en büyük yatırım Piri Reis Üniversitesidir. Denizcilik camiası olarak bizler tüm varımızı yoğumuzu eğitime aktarıyoruz ve aktarmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin ilk ve tek çevre duyarlı yeşil kampüsünü de denizcilik camiası olarak 2012 eğitim öğretim yılına yetişecek şekilde hayata geçiriyoruz. Denizciliğe dünya standartlarında, kalifiye eleman yetiştiriyor ve onlara garantili iş olanakları sunuyor, dünya denizlerine hediye ediyoruz' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise sözlerine ' Piri Reis Üniversitesi'nin, Türkiye'nin ve hatta dünyanın en dikkat çekici üniversitelerinden biri olmasından dolayı büyük mutluluk duyuyorum' diyerek başladı. Başbakan, 'Tuzla'da dünyaya örnek teşkil edecek kampus inşaatının devam ettiğini büyük bir memnuniyetle öğrendim. Piri Reis Üniversitesi öğrencileri, dünya denizlerinde aranan elemanlar olmaya devam edecek, böyle bir üniversitenin kuruluşunda imzam olduğu için gurur duyuyorum. Üniversiteye adını veren Piri Reis, 500 yıl önce uçağın, radarların, GPS cihazlarının olmadığı bir çağda yaptığı haritalarla bugün bile herkesi büyülüyor. Piri Reis bilginin nihayeti yoktur diye yaklaşıyor, biz de üniversite öğrencilerimizden bu yaklaşımı benimsemelerini bekliyoruz.' diyerek sözlerini sürdürdü. 'Piri Reis Üniversitesi sektöre yapılan yatırımların nasıl güzel sonuçlar verdiğinin büyük bir kanıtıdır diyen Erdoğan, öğrencilerin bu üniversiteden mezun olur olmaz aylık 2000-3000 USD gelirle işe başlayacak olmasını duymaktan dolayı sevindiğini söyledi.

Konuşmasında öğrencilere bir müjde de veren Başbakan, ' Avrupa Denizcilik Emniyet Ajansı (EMSA) 2004 yılından beri Türkiye'de denizcilik eğitimi üzerine incelemeler yapmakta. Bu çalışmalar neticesinde, ülkemizde bu üniversitelerden mezun olan öğrencilerin 2010 yılı itibariyle AB ülkelerinde çalışmasının önü açılıyor' dedi.

2012/2013 Eğitim Öğretim Yılı'nda Türkiye'nin ilk ve tek çevre duyarlı yeşil kampüsüne taşınılacak

2012/2013 Eğitim Öğretim Yılı başlangıcında üniversite olarak Marmara Denizi sahilinde yaklaşık 30 dönümlük arsa üzerindeki Türkiye'nin ilk ve tek çevre duyarlı yeşil kampüsüne taşınacaklarını müjdeleyen Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, dünyanın en saygın ve tanınmış denizcilik üniversiteleri arasındaki yerlerini almada emin ve somut adımlarla ilerlediklerini belirtti.

“Piri Reis Üniversitesi'nin Mühendislik, İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri, Fen, Sosyal Bilimler Enstitüleri, Yurt ve misafirhane ve diğer sosyal tesisleri ile aynı tarihlerde yine Tuzla içinde, Marmara Denizi sahilinde yaklaşık 56 dönümlük halen boş olan Tuzla DSI Arazisi'nde eğitimine başlayabilmesi doğrultusunda Üniversitemize intifa hakkının verilmesi için T.C. Maliye Bakanlığı; Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne başvurulmuştur” diyen Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, Başbakan'dan bu konuda destek istedi.

2012/2013 Eğitim Öğretim Yılında Kampüslere taşınıldıktan sonra boşalacak 7 katlı mevcut binada ise Deniz ve Liman İşletme, Yatçılık ve Yat İşletmeciliği, Sigortacılık, Taşımacılık, Bilgisayar Programcılığı, Otomasyon ve Kontrol, Lojistik ile Güverte, Makine ve Gemi İnşaatı iki yıllık Meslek Yüksek Okulu ile Sürekli Eğitim Merkezi eğitimleri başlatılacak.

Önümüzdeki 10 yıl içinde Piri Reis Üniversitesi stratejik planında, 6 bin öğrenci, 400 öğretim elemanı kapasitesi ile denizciliğin her alanında Uluslar arası, dünya standartlarında eğitim verilmesinin hedeflendiği bir butik üniversite kavramı bulunuyor.

2010/2011 Eğitim Öğretim yılında Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümlerinde 132, Mühendislik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Bölümü'nde 30 yeni öğrencinin eğitime başladığı Piri Reis Üniversitesi'nde, 2009/2010 döneminde Denizcilik Fakültesi'nde eğitime başlayan 138 öğrenci ile birlikte toplam öğrenci sayısı 300 oldu.

Dershane tersaneye taşınacak
Prof. Dr. Osman Kamil Sağ Türkiye'de yine bir ilki gerçekleştirerek SMALL CRAFT DESIGN-Yat Tasarımı konusunda eğitime başlayan Piri Reis Üniversitesi'nin dershaneyi tersaneye taşıyarak çok özel bir eğitim vereceğini de vurguladı.

YÖK'ün Vakıf Üniversiteleri Genel Performans Değerlendirmesi'nde kullandığı kriterlerden birisi üniversitelere ilk üç tercihlerine göre yerleşen aday yüzdeleri. 2009/2010 döneminde Piri Reis Üniversitesi'ne ilk üç tercihte yerleşen öğrenci yüzde 65.

www.osym.gov.tr sitesi bilgilerine göre bu oran vakıf üniversiteleri içinde birinci, tüm üniversiteler içinde 5. Sırada yer alıyor. Bu yıl ise bu oran yüzde 76.4'e çıktı. Mühendislik Fakültesi'ne giren öğrencilerin yüzde 90'ı Piri Reis Üniversitesi'ni ilk 3 tercihlerinde seçtiler. Denizcilik Fakültesi'nde bu oran yüzde 73.5.

Eğitim dilinin yüzde 100 İngilizce olduğu, öğrencilerin yüzde 55'ine burs verildiği üniversitede yurtdışı ve içinden göreve alınmış 35 kadrolu, 12 kısmi görevli, yayınları ile tüm dünyada tanınan 47 öğretim elemanı görev yapıyor.

Yaklaşık 6 öğrenciye bir öğretim elemanının düştüğü üniversitede hedefin öğrencileri dünya standartlarında eğitmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Sağ, Türk'ün adını tüm dünyaya duyuracak mezunlar vermeyi ilke edindiklerini belirtti.

Piri Reis Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi de daha kuruluşunun ilk yılında 10 üniversiteden 252 öğrenciye Üniversite Eğitim Kadrosu'na ilaveten kısmı görevli 32 Uzakyol Kaptanı/Başmühendisi Öğretim Kadrosu ile Türk Denizcilik Eğitimi'ne hizmet veriyor.

2011 yılında Yüksek Lisans/Doktora eğitimlerinin de başlayacağı Piri Reis Üniversitesi kendi denizci kökenli öğretim elemanlarını kendisi uluslar arası/ulusal araştırmalar yaparak yetiştirecek.

“Piri Reis Üniversitesi Türkiye ve dünyada kaliteli Gemi Adamı-Zabitan ve Denizci kökenli akademisyen sıkıntısını çözerek, dünyada bu alanda ses getirecek Türkiye'nin adını zirveye taşıyacaktır. Piri Reis Üniversitesi'nin özgörüşü dünya kalitesi ve standartlarında eğitim ve öğretim vermek ve küresel rekabet ortamında mesleki ve akademik eğitim arasında sinerji yaratmaktır. Piri Reis Üniversitesi bu özgörüş doğrultusunda; bünyesinde barındırdığı her disiplin dalı için, uluslar arası standartlarda eğitim ve öğretim kalitesi/akreditasyonu ile ülkemizin ve dünyanın iş ve ekonomik yaşamındaki sorunlarına çözüm, bilimsel katkı sağlayan, iç ve dış rekabete açık, çağdaş iş yaşamına hazır mezunlar yetiştiren, diğer taraftan da bilim üreten ve yayan bir dünya üniversitesi olacaktır” diyen Prof. Dr. Osman Sağ, Türkiye Cumhuriyeti ve Kurucusu Büyük Atatürk'ün devrimlerine bağlı, Dünya Denizcilik Yükseköğretiminde bünyesinde barındırdığı her disiplin dalında kural uygulayıcılar arasından çıkıp, kural yapıcılar arasına giren Uluslar arası Denizcilik

Eğitimi'ne dünyada yön verecek bir Dünya Denizcilik İhtisas Üniversitesi olmayı da misyon edindiklerini vurguladı.

Paylaşan bir üniversite
Sağ, dünyanın en seçkin altyapısı ile donatılacak Yeşil Kampüs bölgesinin tüm diğer Denizcilik Eğitim Kuruluşlarının da kullanımına sunulacağını, üniversite olarak paylaşan bir üniversite

olduklarını, Türkiye'deki tüm diğer denizcilik eğitim kuruluşlarının standartlarının yükselmesi, dünyada en üst seviyeye ulaşması, dolayısıyla Türk'ün dünyada aranan denizciler olmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Üniversite, Türk Denizcilik Eğitiminin 2023 Master Planı'nı çıkartarak bu tarihe kadar Türkiye'de ve dünyada zabitan açığını hesapladı, 2023 yılında Türkiye'nin Dünya Denizcilik Eğitimi'nde ne şekilde lider olabileceği konusunda somut bildirimlerde bulundu.

Piri Reis Üniversitesi, BM Alt kuruluşu olan IMO'da (International Maritime Organization- Uluslar arası Denizcilik Örgütü) dünyanın 164 ülkesinin Denizcilik Eğitimi'ne seçilerek başkanlık yaptı. 5 kıtadan 70 Denizcilik Üniversitesi'nin oluşturduğu IMO'da NGO sıfatı olan Dünya Denizcilik Üniversiteleri Birliği'ni kurdu. Piri Reis Üniversitesi, Dünya Denizcilik Akademisyenleri Birliği Yönetim Kurulu'nda görev yapan Akademisyenleri barındırmakta olup, saygınlığı ve tanınırlığı en üst düzeydedir.