PEMBE KÖŞK ZİYARETE AÇILIYOR

Pembe Köşk olarak bilinen "İsmet İnönü Evi Müzesi", 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ziyarete açıldı.

TURİZMİN SESİ


Yılda iki defa ziyarete açılan ve her defasında Cumhuriyetle ilgili değişik konuların işlendiği serginin bu yıl ki teması "İsmet İnönü'nün Sağlık Politikası" olarak belirlendi. İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Pembe Köşk'ün 22 Kasıma kadar her gün 10.00-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında okulların ve halkın ziyaretine açık olduğunu söyledi.

Bu sene köşkte "İsmet İnönü'nün Sağlık Politikası" konulu fotoğraf ve belge sergisinin yer alacağını belirten Toker, "Bu konuyu seçerken, babamın özel yaşamına ilişkin eşyaları da sergilemek istedik. Babamın, gözlüklerini, işitme cihazlarını da sergiliyoruz" dedi. Köşkün yemek odası hakkında bilgi veren Toker, "Atatürk, köşke çok sık gelirdi, kendisi yemek odasının büyük olmasını istemiş. Zamanı olmadığı için yemek sırasında aynı zamanda çalışırdı. Herkesin fikrini alır, sonra fikrini söylerdi. Kimseye sesini yükseltmezdi. Atatürk'ün sofraları neşeli ve saygılı olurdu" diye konuştu.

Bu yıl ki temaları kapsamında Cumhuriyetin ilk yıllarından başlayarak ülke çapında, özellikle doğu ve güney doğuda trahom, sıtma gibi hastalıklarla yapılan mücadeleyi, bu çabalara destek olan ilaçların, aşıların elde edilmesini sağlayan Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün kuruluşunu anlatmak istediklerini belirten Toker, şunları kaydetti: "Numune Hastanesi'nin yapılışını bunların hepsini hazır bulmuş olan genç kuşaklara göstermek istedik. Babamın döneminde sağlıkla ilgili alınan kararları anlatıyoruz.

 Hıfzıssıhha Enstitüsü 1928 yılında kurulmasaydı, bugün domuz gribi aşını tahlil etmek için başkalarına muhtaç olacaktık. Ayrıca, babamın sağlıkla ilgili söylediği sözler ve doktorlarına yazdığı mektuplar var sergimizde.
Cumhuriyet döneminde başlayan sağlık mücadelesinin devamı olarak, Prof. Dr. Türkan Saylan'ın cüzzamla mücadelede yaptığı çalışmaları anlatan bir pano hazırladık. Babamın Çankaya Köşkü'nde kurdurduğu laboratuvarda kullanılan t ıbbi malzemeler, insülin iğneleri, kaynatma kapları da sergimizde yer alıyor. Rahmi Koç müzesinden temin ettiğimiz, o dönemde eczanelerde yapılan ilaçlar da çocuklara dönemin koşullarını anlatmak için sergilediğimiz eşyalar arası nda bulunuyor."

Pembe Köşk'te 22 Kasıma kadar açık kalacak sergi kapsamında, 31 Ekimde, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz "İsmet Paşa Diyeti ve Sağlıklı Bir Yaşam", 7 Kasımda, Türkiye Hepatoloji Başkanı Prof. Dr. Özden Uzunalimoğlu "Kadın Doktorlar", 14 Kasımda, Gazi Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nesrin Çobanoğlu, "İsmet İnönü ve Sağlık Politikaları" konulu sunum yapacaklar.