Pamukkale Antik Havuz Basın Açıklaması

Pamukkale Antik Havuz’da yapılan tamirat / restorasyon çalışmaları ile ilgili son günlerde ortaya çıkan tartışmalarla ilgili kamuoyuna bildirmek isteriz ki, yapılan tüm çalışmalar derneğimizin takibi altındadır

TURİZMİN SESİ


Yaklaşık 2 yıldır havuzdaki tadilatın hızlı bir şekilde yapılabilmesi için ilgili kurumlarla görüşmeler yapılmış havuzda oluşabilecek büyük bir göçmenin hiçbir şekilde ulusal ve  uluslararası kamuoyuna izah edilemeyeceği basın açıklamalarımızda yer almıştır. Son olarak Covid 19 başladığı dönemde derneğimiz DENTUROD üst çatı örgütümüz TÜROFED kanalıyla sayın kültür ve turizm bakanımızla görüşme sağlamış, antik havuz tadilatı ve gece müzeciliğinin Pamukkale Hierapolis için önemi ve acili yeti anlatılarak Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızın da ilgi takibiyle antik havuz tadilatı , gece müzeciliği çalışmaları bölgemizde başlamıştır.  

Antik havuzun kentimizin tanıtımına ve kalkınmasına etkisi çok büyüktür. Takdir edersiniz ki uzun bir geçmişi olan yapıların ilk yapıldıkları ve / veya oluştukları durumda kalmaları hemen hemen imkansızdır. Zaman eskitir, yıpratır, değiştirir, yok eder. Bugün kültürümüzün ve ekonomimizin sürdürülebilirliğini daimi kılabilmek için bu yapılarımızı korumaya çalışıyoruz. 

Antik havuzun çevresinin geçtiğimiz yıllarda havuzun içine doğru yıkılmaya başladığını tüm kamuoyu biliyordur. Bunu önlemek için, gerekli izinler alınıncaya kadar, antik havuzun yıkılmakta olan çevresi branda ile koruma altına alınmıştı. Ancak bu geçici bir çözümdü. Bugün yapılmakta olan, AYDIN kültür varlıklarını koruma bölge kurulu ve çevre ve şehircilik bakanlığı Denizli tabiat varlıklarını koruma kurulu  onayı ile, taş duvar işçiliği ile havuzun çevresinin kuvvetlendirilmesidir. Elbetteki bu inşaat faaliyetleri sırasında havuz etrafındaki bitki örtüsü kaldırılmıştır. Ancak sonrasında yine doğal bitki örtüsü ile kaplanması sağlanacaktır. Bunun için gerekli peyzaj alanı çalışmalar sırasında bırakılmıştır. 

Antik havuz, tarihimizi korumak için bir araçtır. Bir kültür belgesidir, tarih belgesidir, estetik belgedir, bir yaşantı belgesidir. Öyleyse Antik havuzda bunlarla ilgili ne varsa korunması gerekmektedir. Bunun için de yapının fonksiyonel olarak yaşatılması elzemdir. Bugünün yaşantısına bağlı bir tarafı olmadan yapıyı ayakta tutmak, belge değerini korumak mümkün değildir. Günümüz hayatına fiziksel olarak katılmasını sağlayacak tedbirlerin alınması gereklidir. Bu tarz minimum müdahalelerin sadece estetik yargılamalarla engellenmesi, yapının korunması ve geleceğe bırakılabilmesi adına akılcı bir sonuca vardırmaz. 

Korumak  bir mali yetenek, bir teknik yetenek, bir örgütlenme ve kanuni imkanların varlığını gerektirir. Bütün bunlar, yeteri kadar teşvik edici bir kültürel ortamın meydana gelmesine bağlıdır. Kentimizde bu yeteneklerin mevcudiyeti, koruma ve yaşatma bilinci ile, sahip olduğumuz kültürel miraslarımızı gelecek kuşaklara bırakabilme konusunda umutluyuz. Dernek olarak kamuoyunun gösterdiği hassasiyeti anlıyor, takdir ediyor ve takipçisi oluyoruz.