PAKİSTAN- İSTANBUL TRENİ VAN GÖLܒNÜ İLK KEZ GEÇTİ

Pakistan, İslamabad- İstanbul arası ilk uluslararası yük treni servisini hizmete soktu.

TURİZMİN SESİ


Türkiye, İran ve Pakistan'ı birbirine bağlayacak İslamabad-Tahran-İstanbul demiryolu hattının test edilmesi amacıyla İslamabad'dan yola çıkan yük treni, dün gece Kapıköy Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

 İran'ın başkenti Tahran'dan da geçen 500 kilometrelik hattın tamamlanmasıyla Bölgesel Ekonomik İşbirliği Organizasyonu'nun pilot projesi hayata geçirilmiş oldu. İlk deneme seferinde 20 konteynırlık tren İslamabad'dan yola çıktı.

4 günlük seyahat sonrası 14 konteynırını Tahran'da bırakıp 6'sını İstanbul'a götürecek olan yük treni, dün gece Van'a geldi. Gece geç saatlerde Kapıköy Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girerek Van Gar Müdürlüğü'ne gelen yük treni, burada yaklaşık 2 saat bekledikten sonra Türk, Pakistan ve İranlı yetkililer nezaretinde İskele Mahallesi'nde bulunan feribot iskelesine geldi. Burada Van-Tatvan seferini yapan Van isimli feribota yüklenen vagonlar, bağlandıktan sonra, kontrollerin ardından İstanbul'a gitmek üzere Tatvan'a hareket etti. Van Gölü'nü feribotla geçen tren, Tatvan'dan sonra tekrar demiryolu ile yoluna devam etti.

Konu ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren TCDD Genel Müdürlüğü Harekat Daire Başkan Yardımcısı Muhammet Atılcan, İran Kerman-Zahidan hattının 500 kilometresinin tamamlanmasıyla İslamabat tren hattının İran üzerinden İstanbul'a bağlanmış olduğunu söyledi. Atılcan, bu yolun açılmasıyla Pakistan'ın İran ve Türkiye üzerinden Avrupa ile demiryolu irtibatının sağlanmış olduğunun altını çizdi. Atılcan, "Bu hattın Pakistan'da devlet erkanının katılımı ile yapılan törenle hizmete girmesiyle ilk deneme seferi de başlamış oldu. Trenin geri dönüşü ise eylül ayı içerisinde gerçekleşecek. İslamabat-İstanbul arasındaki parkur yaklaşık 6 bin 500 kilometrenin üzerindedir.

Yolculuk süresi ise 3 ülkenin de yaptığı zaman çizelgesine göre yaz mevsiminde 13 gün olarak belirlendi. İleride bu gün daha da kısalabilir. Trenin tanıtımını bugüne kadar iyi yapamadık. Deniz yolu taşımacığına göre tarifesi yüksek ama süre avantajı var. Avrupa ülkelerinden İslamabat'a deniz yolu ile 40-45 günde ulaşılırken, tren yolu ile bu 13 günlük gibi kısa bir süreye iniyor. Şu an tren taşımacılığında 2 büyük firma bize müracaat etti. Ulaşım fiyatının deniz yolu taşımacılığına göre yüksek olduğunu, zaman olarak iyi olduğunu söylediler. Bu tren hattı, 3 kardeş ülkenin ekonomilerinin yanı sıra birbirlerine yakınlaşması açısından önemli bir simgedir. İnşallah yük bulabiliriz" dedi.

"Trenle yolcu taşımacılığı yapılacak mı?" sorusuna ise Atılcan, "Şu anda zaten Tahran'a kadar Trans Asya treni ile yolcu seferi yapılıyor. Çalışmalarda yolcu treni ile İran bağlantılı bir tren çalışması uygun görüldü. Ama bu tam netlik kazanmadı. Yük açısından 13 günlük zaman iyi olabilir ama yolcu açısından bu zaman çok olabilir. Bu nedenle şu an yük treninin seferleri yönünde çalışmalarımız sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.