OTSAD’DAN OTELCİLERE TUR SATIŞI TEPKİSİ

OTSAD Başkanı Hüseyin Kırk, bazı otellerin tur paketi satarak acenteleri zorda bıraktığını söyledi

TURİZMİN SESİ

Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları Derneği (OTSAD) Başkanı Hüseyin Kırk, bazı otellerin, acentelerin kendi imkanlarıyla yurt dışından getirdiği rezervasyonlu turistlere kaçak olarak tur hizmeti verdiklerini ileri sürerek, bu konuda derneklerine çok sayıda şikayetin geldiğini ifade etti. OTSAD Başkanı Kırk, yazılı açıklamasında,  14 Temmuz 2015 tarihinde kurulan OTSAD üyelerinin  Ortadoğu Seyahat Acentacılığı mesleğinin ve faaliyet alanının temelini oluşturan turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunduklarını belirtti.

Kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde, Ortadoğu Turizm ve Seyahat Acentaları'nın karşılaştıkları sorunların çözümü yönünde yapılan çalışmalar yapmalarının yanında çevresel, tarihi ve insani değerlerin yakından ilgilendiren konularda, bir sivil birlik olarak yol gösterici olma misyonu da taşıdıklarını belirten Kırk, ‘’OTSAD, Ortadoğu Turizminin gelişmesi ve körfez ülkelerden ülkemize gelen Araplara acenteler vasıtası ile en iyi hizmeti almaları için çalışmaktadır’’ ifadelerini kullandı.Seyahat acentelerinin oteller için hayati önem taşıdığını belirten Kırk, şunları kaydetti: ‘’Acenteler otellere yüzde 70’in üzerinde destek vermektedir. Fakat bu noktada bazı oteller hakkında şikayetler alıyoruz. Şöyle ki; seyahat acentelerinin kendi imkanlarıyla yurt dışından getirdiği rezervasyonlu turistlere tur hizmeti vermeleri ve 1618 sayılı seyahat acenteleri kanunu uyarınca kaçak olarak hizmet vermektedirler. 

Bu şikayetler doğrultusunda TÜRSAB ile birlikte acentelerin haklarını korumak için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. 1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu’nda da açık bir şekilde belirtildiği gibi oteller hic bir şekilde seyahat acentelerinin faaliyet alanına giremez. Bu durumda oteller işletme olarak dürüstlük ilkelisine dayalı hizmet vermeli ve seyahat acentelerinin haklarını koruma altına almaları gerekmektedir. Almış olduğumuz bu şikayetler, bizleri OTSAD olarak rahatsız etmiş, konu ile ilgili detayları görüşmek üzere direk bilgi alışverişinde bulunmak adına TÜRSAB ile beraber otel yöneticilerinin de bulunduğu bir toplantı düzenlemeyi düşünmekteyiz.
 
Acenteler olarak otellerle alakalı hali hazırda birçok sorun bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, münferit şahıslara grup talebinde fiyat verilmesi, turizm şirketlerine acente belgesi sorulmaması ve booking’dir. Mevcut bu sorunlara ek olarak bir de direkt bizim meslek alanımıza müdahale edilmesi hiç uygun bir davranış değildir. Bu tutum etik olmamakla beraber, iş ahlakına da aykırıdır. Bu irdeleyici olaylar etik, güvenilir, dürüst bir şekilde çalışmakta olan bizler tarafından kesinlikle hoş karşılanmamaktadır.’’