TURİZMİN SESİ
Ağustos ayında 12 şehirde toplam 2 bin 385 yatak kapasiteli 14 yeni otel projesi için teşvik belgesi alındı. Bu yıl ağustos ayında teşviğe bağlanan otel projeleri için 175.8 milyon TL’lik yatırım yapılması öngörülüyor. Yatırım tutarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 183’lük artış gözleniyor. 8 aylık dönemde ise gerileme devam etti. TUROB Başkanı Timur Bayındır, Ağustos ayında yatırımlarda az da olsa artış gözlemlendiğini dile getirdi. Bayındır, yatırımların öngörüleri doğrultusunda Anadolu’da yaygınlaşması ve orta ölçekli otellere yönelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi, ancak mevcut birçok otelin de yenilenme döneminin geldiğine dikkat çekti.
Sene başından itibaren düşüşe geçen otel yatırımları kıpırdadı. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Ağustos ayıyla birlikte bu yıl ilk kez otel yatırımlarında yükselme yaşandığını açıkladı. Ekonomi Bakanlığı tarafından Ocak- Ağustos 2015 dönemine ait verilen Yatırım Teşvik Belgeleri’ni konaklama sektörü açısından değerlendiren TUROB’un konuyla ilgili raporuna göre, Ağustos ayında 12 şehirde toplam 2 bin 385 yatak kapasiteli 14 yeni otel projesi için teşvik belgesi alındı. Geçen yılın aynı ayında toplam 1.305 yatak kapasiteli 10 otel için teşvik belgesi alınmıştı. Bu yıl ağustos ayında teşviğe bağlanan otel projeleri için 175.8 milyon TL’lik yatırım yapılması öngörülüyor. Geçen yılın aynı ayında bu rakam 61.7 milyon TL’ydi.
8 ay toplamında düşüş devam etti!
Ocak-Ağustos 2015’i kapsayan 8 aylık dönemde ise gerileme devam etti. Söz konusu dönemde, 48 ayrı şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 162, yatak sayısı ise 34 bin 494 olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde otel sayısı açısından 205, yatak kapasitesinde ise 53 bin 738 olmuştu. Yatırım tutarında da 8 aylık dönemde düşüş sürdü. Geçen yıl ilk 8 ayda 3 milyar 352 milyon TL olan teşvik tutarı, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 249 milyon TL’ye geriledi. Yatırımların tamamlanmasının ardından yeni istihdam edilecek kişi sayısının ise 8 bin 365 olması öngörülüyor.
Yaşlanma ve yıpranma var
Rapora ilişkin bir değerlendirme yapan TUROB Başkanı Timur Bayındır, Ağustos ayında yatırımlarda az da olsa artış gözlemlendiğini, yatırımların öngörüleri doğrultusunda Anadolu’da yaygınlaşması ve orta ölçekli otellere yönelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’de mevcut otel stoğunun giderek yaşlanmaya ve yıpranmaya başladığını belirten Başkan Bayındır, şunları söyledi: “Küresel gelişmeler ve rekabet koşulları dikkate alınarak başta Antalya, İstanbul, Aydın ve Muğla illerimiz olmak üzere mevcut otellerimizin yıpranma sürecine girdiği dikkate alınarak teşvik belgelerinin yeni yatırımlar yerine daha çok mevcut yatırımların modernizasyonu ve renovasyonu konusunda kullanılması için Ekonomi Bakanlığımızın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sektör örgütleri ile eşgüdüm içerisinde temas kurmasını talep ediyoruz. Bu yıl ve gelecek birkaç yıl sektörümüzü olumsuz etkilemesini beklediğimiz bölgesel, siyasi ve ekonomik gelişmeler sürecinde sektörün tesis altyapısını yenileyerek atılım yapması, ülkemizin gerek 2023 yılı gerekse sürdürülebilir turizm hedefleri çalışmalarına önemli derecede altyapı katkı sağlayacaktır.”
Öte yandan İstanbul 33 otel projesi ile tesis sayısı bakımında en fazla teşvik belgesi alan şehir olurken, Antalya 16 tesis ile ikinci, Aydın 12 tesis ile üçüncü sırada yer aldı. Yatak kapasitesi bakımından ise Antalya 9 bin 801 yatak kapasitesi ile birinci, İstanbul 5 bin 565 ile ikinci ve Aydın 5 bin 356 yatak ile üçüncü sırada bulunuyor. Yatırımlarda, Anadolu illerinde artış ve yayılım dikkat çekiyor. Artvin ve Edirne, bu yıl ilk kez otel yatırım teşvik belgesi alarak ayrıca dikkat çeken iller arasında yer alıyor.