Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı gecede, Gökhan Akçura’nın küratörlüğüyle zenginleşen ve Burçak Madran’ın tasarımlarıyla hayat bulan “Türkiye’de Turizmin 150 Yılı” sergisiyle açılışı yapıldı. “Anadolu’nun Kayıp Şarkıları” konseriyle devam eden 20. yıl galası Antalya Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 1992 yılında kurduğu ilk şirketinin ismini ODEON Turizm olarak belirlerken müşterilerine hizmet vereceği her noktayı bir ‘odeon’ olarak görmek fikrinden yola çıkan ODEON Tourism International (OTI), düzenlediği etkinlikle 20’inci yılını kutladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı gecede OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yurt ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bektaş’ın ev sahipliğinde yaklaşık 650 konuk ağırlandı. Ulusal ve uluslararası seçkin konukların katıldığı etkinlikte, OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a şükranlarını özel bir plaket ile sundu.Türkiye’nin son yıllarda giderek uzmanlaştığı turizmin 150 yıllık tarihine ışık tutan, “Türkiye’de Turizmin 150 Yılı” sergisiyle açılışı yapılan, Anadolu kültürünün zenginliğini yansıtan “Anadolu’nun Kayıp Şarkıları” konseriyle devam eden 20. yıl galası Antalya Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
‘ODEON adı, kaliteli turizm hizmetinin diğer adı olsun istedik’
Gala gecesinde bir konuşma gerçekleştirilen OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, “İlk şirketimizin ismini antik tiyatrolardan esinlenerek ODEON Turizm olarak belirlerken, müşterilerimize hizmet vereceğimiz her noktayı bir ‘odeon’ olarak konumlamak istiyorduk. Biz öyle bir turizm şirketi olmalıydık ki; önce Türkiye’nin sonra dünyanın her yerinde bizden hizmet alacak insanlar, konserler verilen, şiirler okunan, oyunlar oynanan bir odeon izleyicisinin yaşadığı deneyimlerin benzerini yaşasın, onunla aynı yaşam lezzetlerini tadabilsin. Güvenlikte, ulaşımda, transferde, konaklamada, eğlencede, hiçbir sorun yaşamadan, ödediği bedelin karşılığını, başka hiçbir ayrıntı düşünmek zorunda kalmadan, kaliteli hizmetlerle alabilsin. Bunu bugün sektörde tek ve öncü olduğumuz uluslararası kalite ve ödüllendirme belgelerimizle en iyi şekilde yaptığımıza inanıyorum ” diye konuştu.
‘Türk turizm sektörüne katkılarımız sürecek’
Türkiye’nin, dünya turizm pazarından daha fazla pay almayı hak ettiğini belirten Bektaş, “Bu inançla, sektörün önemli kurumlarından biri olarak OTI Holding’in 20. yılında Türk turizm tarihine, literatürüne ve kurumsallaşmasına katkı yapmak üzere, Türkiye turizminin 150 yılına ışık tutan bir çalışma yapılmasını sağladık. Bu çalışmanın sonunda 1863 yılına dayanan Türkiye turizminde dönüm noktaları olarak nitelendirebileceğimiz birçok ilginç gelişmeyi bir arada görebileceğiniz bir sergi ve güzel bir kaynak eser ortaya çıktı. Sergimizle ve sergi paralelinde ürettiğimiz özel kataloğumuz ile, Türkiye’nin tarihte turizm alanında ne aşamalardan geçerek bugünlere geldiğini gözler önüne seriyoruz.
Sergi ve katalogumuzda 1863 yılına dayanan Türkiye turizm tarihinin önemli kilometre taşlarını görebileceksiniz. Galata rıhtımındaki vapurlardan, Orient Express’e, Sarayburnu’nundan Kapalıçarşı’ya, Pera Palas’tan ilk hava, deniz ve otobüs yolculuklarına kadar Türkiye turizmi için çok önemli sayılabilecek birçok hatırayı sergi ve katalogda bulacaksınız. 1992 yılında Alman turistlere hizmet vermek amacıyla Antalya’da kurulan küçük bir yer hizmetleri şirketinin her geçen yıl büyüyüp küresel bir turizm grubu olmasına dair yolculuğunu göreceksiniz. Antalya Kültür Merkezi’nde açtığımız “Türkiye Turizminde 150 Yıl” Sergisi aynı zamanda gezici bir sergi olarak Türkiye’nin ve dünyanın muhtelif yerlerinde sergilenmeye devam edecek” diye konuştu.
Bektaş; gecede serginin ardından konser veren, “Anadolu’nun Kayıp Şarkıları” projesi ile, Anadolu’nun sonsuz tarihini ve kültürünü konuklarıyla paylaştıklarını belirtti. Bektaş “Anadolu’nun gizli kalmış değerlerini uzun ve meşakkatli bir çalışmayla bizlere armağan eden Nezih Ünen’in Anadolu’nun Kayıp Şarkıları Belgesel DVD’si ve müzik CD’si de tarih ve doğanın üzerini örttüğü Anadolu'nun binlerce yıllık kültürlerini gün ışığına çıkarıyor ve o kültürlere ait ezgiler yeniden seslerine kavuşuyor. Bu keyifli çalışmada Nezih Ünen’le yaptığımız özel bir işbirliğine ileride yeni projelerle devam etmek ve Anadolu’nun köklü kültürünü daha uzun seneler yaşatmaya ve tanıtmaya katkıda bulunmak arzusundayız” dedi.
‘Küresel bir oyuncu haline geldik’OTI’nin bugün geldiği nokta ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bektaş şunları söyledi:
“OTI Holding bugün turizmin her kolunda; tur operatörlüğü, seyahat acenteliği, havacılık, konaklama ve güvenlik ana alanlarında 15 iştiraki ve yaklaşık 3 bin profesyonel çalışanıyla, 26 ülkede, 5 kıtada faaliyet gösteren global bir oyuncu. Rusya’nın yanı sıra, Ukrayna, Polonya ve diğer BDT ülkeleri başta olmak üzere Türkiye’ye, Mısır’a, Tayland’a ve 26 destinasyona taşıdığımız turistleri dünyanın her yerinde OTI kalitesi ve güveniyle ağırlıyoruz.
OTI şirketleri bugün, yılda ortalama 2 milyona yakın turiste hizmet veriyor. 20 yılda yaklaşık 10 milyon turiste hizmet verdik ve 4 milyar doları aşkın döviz girdisi sağlayan küresel bir oyuncu olmayı başardık. Türkiye’nin tanıtımına ve ekonomisine yaptığı katkı ile OTI Holding, Türkiye turizminde lider bir oyuncu olarak yerini alıyor.
OTI Holding olarak 2012’de hizmet verdiğimiz ülkelerin sayısını artırarak 26 destinasyona çıktık. Bu yıl hedeflediğimiz gibi 1.9 milyon turiste hizmet verdik ve yüzde 20 büyüdük. 2013’te de yüzde 20 büyümeyi ve hizmet vereceğimiz turist sayısını 2 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 2012’de 1.1 milyar dolar olarak gerçekleşen ciromuzu da 1.3 milyar doların üzerine çıkarmayı planlıyoruz. OTI olarak kendimize, dünya ve Türk turizm sektöründeki pozitif trendlere duyduğumuz güvenle, 2013’te yeni pazarlara ulaşmak için yeni yatırımlar gerçekleştireceğiz. Bu önemli yatırımlara ek kaynak yaratmak, kurumsal yapımızı daha da güçlendirmek üzere OTI Holding’i sermaye piyasalarında getirisi yüksek, oldukça cazip bir yatırım seçeneği olarak ortaya çıkarma konusunu değerlendiriyoruz.”