Farklı il ve ilçelerden gelen Tarihi Kentler Birliğine üye belediyelerin uzmanlarının yer aldığı toplantıda Ödemiş ve Birgi ile ilgili bilgiler değerlendirildi. Alan gezisi öncesi yapılan çalışmalar aktarıldı. Ödemişin tarihi dünü ve Birgi gibi önemli bir dönüşüm yaşayan bölgenin deneyimleri paylaşıldı. Açış konuşmasını Birgi Çekül Temsilcisi Emin Başaranbilek yaptı. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ve Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu bölge ile ilgili genel bilgilendirmede bulundular. Jeomorfolog Dr. Serdar Vardar Küçük Menderese Havzası Kültür Coğrafyası ile ilgili sunum yaptı.
Bölgenin Coğrafı dokusunun adeta röntgen çekilen bir yaklaşımla tüm detayların ele alındığı önemli bir sunumdu. Ziraat Mühendisi Ödemiş Belediye Meclis Üyesi ve Çekül Vakfı gönüllüsü Özkan Akgün Küçük Menderes Havzası’nda Ekolojik Yaklaşımlar ve Tarımsal Uygulamalar üzerine anlatısı da dikkate değerdi. Birgü Çekül Vakfı Temsilcisi Emin Başaranbilek Koruma ve Yaşatma açısından Birgi ve Küçük Menderes Havzası konulu sunumunda ise deneyimler aktarıldı. Birgi Belediye iken köye dönüşmüş, Oysa Birgi gibi yerlerin özel statüsü olup belediye olarak kalması gerekirdi. Birgi eski belediye başkanı Cumhur Şener Birgi’de Kültür Mirası koruma sürecini detayları ile anlattı. Konuşmasında zordan başarıya erilen süreç ve başarılmanın yarattığı yeni doku etkili idi. Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Nermin Pervan’da Ödemiş ve Birgi’de Güncel Koruma Çalışmaları ve Restorasyon Projeleri konulu konuşmasını yaptı.
Konuşmacıların verdikleri bilgiler yaşanılmış deneyim ve sonuçların açığa çıkması bölge coğrafyasının genel dokusu gibi ayrıntıları ile yararlı bir toplantı oldu. Toplantının sonrası ikinci gün programında Ödemiş Kadın Kooperatif Evi ipek dokumacığı ile ilgili çalışma ve Birgi gezisi vardı. Dokuma atölyesi ve çalışmalar katılımcılara yaşanan sorunlarla birlikte detayları ile anlatıldı. İki katlı bir tesiste kadınlar ipek dokumacılığının yeninden yaşatılması ve kadınlara katkı amaçlı bir çalışma devam ediyordu. Ülkemizde birçok yerde tarihsel dönüşümüm öncüsü ÇEKÜL VAKFI Başkanı Prof. Dr Metin Sözen Küçük Menderes Araştırmaları ile ilgili yayının sunuş yazısında ifade ettiği gibi “havzada atılan her adım, her başarılı ayrıntılı bilimsel araştırmalara dayalı bir ileri hedefin yaşama geçirilmesiyle mümkün olmuştur. Varılan sonuç, özveriyle süründürülen çabalarla ve denenen yöntemlerin tutarlılığıyla da doğrudan ilintilidir. Her yeni bilimsel yaklaşım, uygulamalar elde edilen başarıların somut, görülebilir bir “kalıcılığa dönüşmesi” aynı zamanda geleceğe belge bırakmak anlamını da taşır” yaklaşımı bu kere sunum ile bir kez daha etkili olarak katılımcılara yansıtıldı.
İzmir ili sınırları içinde ama İzmir’e 100 km ötede tarihsel derinliği yanında coğrafi dokusu ile de dikkate değer bölge farklı olanakları içerisinde barındırıyor. Küçük Menderes Havzası batı Anadolu’da aydın Dağları ve Bozdağlar arasından doğu-Batı doğrultusunda uzanan bir Grabene’e karşılık gelmektedir diyen Dr Serdar Vardar bölgeyi tüm ayrıntılarla işlediği yayınları da ilgi duyanlar için önemli bir kaynak. Turizm açısından bölge gelecekte daha da çekici olacağını burada belirtmem lazım. Gördüklerimiz dinlediklerimiz ile Ödemiş ve Birgi tarihsel dünü önemseyerek geleceğe gidiyor. Birgi Belediye Başkanlığı yapmış olan Cumhur Şener ile Birgi üzerine uzun sohbet ettik.
Birgi için çok emek ve çaba vermiş bir isim. Birgi anlatısı başlı başına bir yazı konusu, Ödemiş tarihi dokusunu da kent müzesi ile birlikte yazacağım. Ödemiş tarihi dokusu için yapılacak çok iş var ama Birgi önemli ölçüde ayağa kaldırılmış tamamlanmışmı hayır daha yapılacaklarda var ama ülke de yapılanlar içinde bu bağlamda örnek bir çalışma bölgesi düne göre muhteşem bir tarihi dokunun ayağa kalkışı var. Her sokağı her adımı başlı başına işlenecek kadar zengin. Ödemiş ise kurulduğu söylenen ilk bölgedeki planlı yapısını sürdürememiş ama ilk kuruluş alanı komple bir proje ile ele alındığında cazibe merkezi olacak güzel bir alan. Ödemişte bir gün Birgi’de iki gün üç gün bölgeye ayırmaya değer. ÇEKÜL Akademi toplantılarının organizasyonunda görev alan Figen Tokgöz toplantı ve geziler süresince aksama olmaması için çok çalıştı.Toplantı katılımcısı farklı il ve ilçelerden gelenlerde Katılımcılar belgelerini alıp bölgelerine yeni bilgilerle döndüler.