NOTRE DAME DE SION EDEBİYAT ÖDÜLÜ

Fransız Sarayı'nda Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Bernard Emié ve İstanbul Başkonsolosu Sayın Christine Moro'nun yüksek himayelerinde Notre Dame de Sion Edebiyat Ödül Töreni düzenleyecek.

TURİZMİN SESİ


Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, 14 Mayıs 2009 Perşembe günü Fransız Sarayı'nda Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Bernard Emié ve İstanbul Başkonsolosu Sayın Christine Moro'nun yüksek himayelerinde Notre Dame de Sion Edebiyat Ödül Töreni düzenleyecek.

Bu yıl ilk kez sahibini bulacak olan Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü, Kalenderiye adlı romanıyla Gürsel Korat'a, mansiyon ödülü ise Şehper, Denizdeki Kuş adlı romanıyla Ayşegül Çelik'e verilecek.

Notre Dame de Sion Lisesi'nin Notre Dame de Sionlular Derneği ile birlikte yürüttüğü projenin jüri üyeleri de tamamen Notre Dame de Sion mezunlarından oluşuyor. NDS Edebiyat Ödülü Jüri üyeleri mezuniyet yıllarına göre, Jüri Başkanı Eczacı&Yazar Tomris Alpay, Posta köşe yazarı Dr. Yazgülü Aldoğan, Eski İst. Kültür Üni. Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı, Eski İst. Üni. İletişim Fak. Dekanı, Cumhuriyet Hafta ve Günaydın eski köşe yazarı Prof. Dr. Nükhet Güz, Agos Gazetesi Yayın Koordinatörü Mayda Saris, GS Üni. Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Erasmus Prog. Sorumlusu Doç. Dr. Füsun Türkmen, yazar ve çevirmen Feyza Zaim, Cumhuriyet Gazetesi Eski Ekonomi Müdürü, köşe yazarı, İş Yaşam Sayfası Editörü Özlem Yüzak, Can Yayınları Eski Frs. Editörü, çevirmen Saadet Özen ve Profilo Holding “Özel Projeler Koordinatörü”, Yeminli tercüman R.Ebru Erbaş.

Ödül kazanan roman Kalenderiye, yazarların başvuruları olmadan son iki yıl içinde yayınlanan kitaplar arasından seçildi. Ödül jürisi, pek çok tarihi romanın aksine nostaljik bir söyleme saplanmaksızın geçmişten seçilmiş karakterlerle evrensel değerleri sorgulayan, insanların yaşam biçimlerinin getirdiği farklılıklar ve benzerlikler üzerine düşünen Gürsel Korat'ın, okurunu tarihsel olay ve mekânların ustalıkla kullanıldığı bir kurguyla bu sorgulamalara ortak ettiği, tarihten öyküler anlatırken edebiyatın dilini ve duygusunu unutmadığı için ilk Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü'nü almasını oy birliği ile uygun gördü.

Jüri bu ödülün her yıl, edebiyat dünyasındaki olası ticari ve manevi dayatmalardan bağımsız olarak seçilmiş bir esere verilmesini hedefliyor. Bundan böyle bir yıl Türkçe yazılmış bir eser ve yazarı, bir yıl Fransızca yazılmış ve Türkçe'ye çevrilmiş bir eser yazarı ve çevirmeni, Notre Dame de Sion mezunu yazar ve gazetecilerden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda ödüllendirecek.


NOTRE DAME DE SION EDEBİYAT ÖDÜLÜ
İstanbul Notre Dame de Sion Lisesi kurumsal unsurlarından biri olmaya ve Türk edebiyatı ile Türkçeyi seven frankofon yazarlar arasında bir gelenek oluşturmaya adaydır. Ödül, dönüşümlü olarak, bir yıl Türkçe yazan Türk bir yazarın eserine, diğer yıl Fransızca yazıp eseri Türkçeye çevrilmiş Türk ya da yabancı bir yazarın eserine verilecektir. Amaç sanat etkinliklerini desteklemek ve Fransa, frankofon ülkeler ile Türkiye arasındaki kültür alışverişine katkıda bulunmaktır. Her yıl, bahar ayında yapılacak bir törenle sahibini bulacak olan ödül, Türkçe bir eserin yazarına 16000 YTL, çevirisi yapılan eserin yazarına 12 000 YTL ve çevirmene 4000 YTL şeklindedir.

NOTRE DAME DE SION FRANSIZ LİSESİ
“Notre Dame de Sion” Fransız Lisesi, Ekim 1856'da Istanbul'a gelen 11 rahibenin Pangaltı'da, adını yanında bulunan kiliseden alan ve o güne kadar «Filles de la Charité» ler tarafından idare edilen «Maison du Saint-Esprit» adlı okulun yönetimini üstlenmesiyle 27 Kasım 1856 tarihinde kurulmuştur.


Ülkemizde resmen açılan ilk kız yatılı lisesi olan bu okula, önceleri hristiyan öğrenciler kısa bir süre sonra musevi öğrenciler, 1863 yılında padişahın ilgisi ve İmparatorluğun ileri gelenlerinin önerileri ile de müslüman öğrenciler katılmıştır. Böylece, farklı dinlerden ve ortamlardan gelen öğrenciler bir çatı altında başkalarına saygıyı, farklılıklara açık olmayı ve hoşgörüyü öğrenmişlerdir. Bu özellikler Notre Dame de Sion Kongregasyonu'nun kurucusu Père Théodore Ratisbonne'un da arzusu olup okulda verilen eğitimin temel amaçlarından birisidir.


1.Dünya Savaşı sırasında Fransız rahibelerin ülkeyi terk etmeleri üzerine1919 yılına kadar kapanan kurum bu süre içinde önce mühendislik okulu, daha sonra da, rahibelerin çalıştığı bir hastane olarak kullanılmış Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra ise Türk Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmıştır. Bu yeni yapılanma ile birlikte Türk Yönetici ve öğretmenler okul kadrosunda yer almış ve Türk Milli Eğitimi'nin amaç ve ilkeleri doğrultusunda seçkin bir eğitim ve öğretim kurumu olarak çalışmalarını sürdürmüştür.


Atatürk'ün üç manevi kızına eğitim vermekten ayrı bir gurur duyan Notre Dame De Sion Fransız Lisesi; İlkokul bölümünü 1971 yılında, yatılı kısmını 1972 yılında kapatmış,1989 yılında yönetimi laik bir müdür ile sürdürme kararı almıştır. 1996-1997 öğretim yılında ise 140 yıl kız lisesi olarak hizmet verdikten sonra geleneksel özelliklerini karma eğitimde sürdürmeye karar vererek erkek öğrenci kabul etmeye başlamıştır.
Bu gelişim ile 2006 yılında 150. yılını kutlayan okul, geçmişinden aldığı değerler ve birikim ile çağdaş eğitimi kaynaştırmayı ilke edinmiş olup çalışmalarını bu yönde sürdürmektedir.
www.nds.k12.tr  

NOTRE DAME DE SION' LULAR DERNEĞİ
Notre Dame de Sion'lular Derneği 1987 yılında kurulmuştur, halen 15'i erkek olmak üzere 1260 üyesi vardır. Derneğin amacı, tüm mezunlar arasında etkin bir iletişim ağı kurmak, eski ve yeni kuşakları birbirleriyle tanıştırıp kaynaştırmak, ortak kültür olan NDS'lilik bilincini yaşatmak, bu doğrultuda çeşitli etkinlikler düzenlemektir: Kültür gezileri, tiyatro geceleri, konuşmacı konukların katıldığı yemekler, okulda öğrencilere yönelik panel ve söyleşilerin yanı sıra en önemli etkinliği, okulun kuruluş günü olan 20 Ocak'ta “Mezunlar Günü” kutlamalarını gerçekleştirmek.


Her yıl okulun “Büyük Salonu”nda düzenlenen “Mezunlar Günü”nde, 25, 40 ve 50 yıllık mezunları “onur belgesi”yle ödüllendirilir. Etkinliklerden elde edilen gelirle Notre Dame de Sion Lisesi'nde ve üniversitelerde okuyan, maddi imkânları kısıtlı olan öğrencilere burs verilmektedir. Bugüne kadar, 100. öğrenciye burs sağlanmıştır. Dernek, en büyük ve kapsamlı programını okulun kuruluşunun 150. yılı kutlamaları sırasında hayata geçirmiştir. 2006 yılında, Notre Dame de Sion Lisesi'nin 150. Kuruluş Yılı Kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikler şöyledir:


 Mezunlardan Saadet Özen'e hazırlatılan “Yüz Elli Yılın Tanığı: Notre Dame de Sion” başlıklı kitap Yapı ve Kredi Yayınları'ndan piyasaya çıktı.
 Aynı başlıklı bir sergi Yapı ve Kredi Sermet Çifter salonunda açıldı. Sergi boyunca, mezunlarımızın sunduğu konferanslar düzenlendi.
 Can Dündar tarafından hazırlanan, bir okulun penceresinden Türkiye'nin yüz elli yılının anlatıldığı Notre Dame de Sion'un Çocukları : Çalıkuşları adlı belgesel NTV'de yayınlandı.
Ankara Devlet Opera ve Balesi “Çalıkuşu “ balesinin özel bir gösterisi için İstanbul'a davet edildi.
 P.T.T.'ye NDS 150. Kuruluş Yılı Anı Pulu ve Milli Piyango İdaresi'ne de okul logosunu içeren piyango bileti bastırıldı.
2008 yılında Nişantaşı Rumeli Cad. 16/6 no.lu binada yeni bir lokale kavuşan Derneğin etkinlikleri dernek sitesinden izlenebilir.
Notre Dame de Sion' lular Derneği, Notre Dame de Sion Okul Yönetimi ile ortaklaşa olarak “NDS Edebiyat Ödülü” nün başlatılması ve kurumsallaştırılması konusundaki çalışmaları sürdürmektedir.
www.ndsliler.com  

Ayrıntılı Bilgi İçin:
Anna HULLİ/ ahulli@minimale.com.tr / Tel: 0216 467 71 61 / GSM: 0533 363 02 44