NOEL BABA'NIN KEMİKLERİ İADE EDİLMELİ

Bütün dünyada "Noel Baba" olarak bilinen, Antalya'nın Kaş ilçesi yakınlarındaki Patara'da doğup, Demre ilçesinde ölen Hristiyan din adamı Aziz Nicholas'ın İtalya'ya kaçırılan kemiklerinin, doğduğu ve öldüğü topraklara iade edilmesi isteniyor.

TURİZMİN SESİ


Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Demre Myra Andriake Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik'in, "Noel Baba" olarak bilinen Aziz Nicholas'ın İtalya'ya kaçırılan kemiklerinin iade edilmesi için yaptığı çağrıya Demrelilerden destek geldi. Demreliler İtalya'nın Bari kentindeki kemiklerin getirtilerek, Noel Baba'nın boş mezarına konulmasını istiyor.

Prof. Dr. Nevzat Çevik, Aziz Nicholas'ın Hristiyan bir aziz olduğunu söyledi. Avrupalıların adına en çok kilise yaptıkları ve çocuklarına en çok bu azizin ismini verdiklerini ifade eden Çevik, Aziz Nicholas'ın, dağıttığı hediyelerden dolayı özellikle çocuklar tarafından bilinen bir kişilik olduğuna dikkati çekti. Çevik, "İnsanlık tarafından çok iyi bilenen bu kişi, Anadolu'da doğmuş, büyümüş bir azizdir" dedi.

Tarihi kaynaklarda Aziz Nicholas'ın Likya kenti Patara'da doğduğu ve 343 yılında Demre'de vefat ettiğinin yer aldığını ifade eden Çevik, Aziz'in bugünlerde tekrar kemikleriyle gündeme geldiğini anımsattı. İtalyan tüccarlar tarafından 1087 yılında Aziz Nicholas'ın kemiklerinin mezarından çalındığını ve İtalya'nın Bari kentinde adına yapılan kilisedeki bir mezara gömüldüğünü belirten Çevik, son günlerde batı basınında Aziz Nicholas'ın kemikleri konusunda yeni tartışmalar yaşandığını bildirdi.

KEMİKLER İRLANDA'DA MI?
İrlandalı tarihçi Philip Lynch tarafından ortaya atılan, "Noel Baba'nın kemiklerinin İtalya'nın Bari kentinden İrlanda'ya taşındığı" iddiasını gerçekçi bulmadıklarını ifade eden Çevik, Avrupalı tarihçiler John Hunt ve Brendan Smith'in de bu iddiaları doğru bulmadıklarına işaret etti.
İrlanda'da Aziz Nicholas'a ait olduğu iddia edilen mezarın başka bir Hristiyan din adamına ait olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Çevik, "O mezarın Aziz Nicholas'a ait olduğunu gösterir bilimsel bir kanıt yok. Ayakları yere basmayan boş bir iddia. Ama neden şimdi bu iddialar ortaya çıkarıldı anlayamadım" diye konuştu.