TURİZMİN SESİ
Tekirdağ'da bir gazeteci, 1989 yılında müze müdürlüğüne hibe ettiği 2 bin 500 yıllık krater vazonun bedelini almak için Ankara 16. İdare Mahkemesinde dava açtı. Fahir Taner (86), Değirmenaltı Mahallesi Yamanlar mevkisindeki evinin bahçesinde kuyu kazma çalışması sırasında ele geçirilen krateri 1989 yılında Tekirdağ Etnografya Müzesi'ne hibe etti.
Taner, daha sonra, 2006 yılının nisan ayında müze müdürl üğüne dilekçe vererek, hibe ettiği eserin parasının kendisine ödenmesini istedi. Talebi değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi esere para ödenmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine Taner, bağışladığı eserin parasını alabilmek iç in geçen yıl Ankara 16. İdare Mahkemesinde dava açtı.
Tekirdağ Etnografya Müzesi Müdürü Akif Işın, müze tarafından 2 Şubat 1989 tarihinde Fahir Taner'den teslim alınan tarihi eserin kayıtlarda "hibe" olarak göründüğünü söyledi. Resmi evrakın ellerinde olduğunu ifade eden Işın, "Fahir Taner'e de bu evraktan verilmiş" dedi.
Söz konusu eserin MÖ 5. yüzyıla ait krater vazo olduğunu bildiren Işın, şöyle konuştu: "Bu parçalar, İstanbul Restorasyon Merkezi uzmanlarınca restore edilerek müzede sergilenmeye başlandı. Ayrıca, yine Fahir Taner tarafından aynı gün getirilen kırık parçalar da teslim alınmış. Bunlar da etütlük amaçlı çalışma için ayrılmış. Taner, 19 Nisan 2006 tarihinde müzemize dilekçeyle eserin parasını almak istediğini yazılı olarak iletmiş.
Taner'in bu talebini değerlendiren bakanlığımız, para ödenemeyeceğini bildirmiş. Bu yazışmaları kapsayan resmi evrak da müzemizde bulunuyor. Buna rağmen Sayın Taner, eserden bedel alabilmek için Ankara 16. İdare Mahkemesine dava açıyor. Sayın Taner'in yıllar sonra bu parayı talep etmesine anlam veremiyoruz.
Taner'in müzeye verdiği eser tüm resmi kayıtlarda "hibe" olarak kayıtlı olduğu gibi, eserin sergilendiği vitrinde de Taner'in hediyesi olduğu yazılı. Alman Archaologischer Anzeiger dergisinde bu eserin fotoğraflarına ve Taner tarafından müzeye hibe edildiğine değinilen yayın yapıldı."
Gazeteci Fahir Taner de evinin bulunduğu bugünkü Yamanlar mevkisinin MÖ 5. yüzyılda Truva'ya bağlı Makusara denilen bölge ve konaklama yeri olduğunu belirtti.
1960 yılında evinin bahçesine açtığı kuyunun kazısı s ırasında krater vazoyu bulduğunu, pek çok yabancının bu eseri satın almak için kendisinden istediğini bildiren Taner, "Yabancılara satmak istemedim. Amerika Colorado Üniversitesinden iki profesör geldi. Eserin fotoğraflarını çekip gitti. Daha sonra bir gün bana Müzeler Genel Müdürlüğünden gelen yazıda eserin fotoğraflarını istediler. Koleksiyoncu olmama rağmen eserin muhafazası kolay olmadığından ve çalınacak korkusundan bu eseri müzeye verdim" diye konuştu.
Taner, şunları kaydetti:
"Bu kraterle birlikte yaklaşık 16 parçayı daha müzeye teslim ettim. Bana eserleri müzeye teslim ettiğime dair yazı verildi. Yaptığım araştırmalara ve edindiğim bilgilere göre, eserin bedeli 2 trilyon TL imiş. Bu parayı almak için mahkemeye açtığım dava devam ediyor."