MÜZELERE 20 MİLYON ZİYARETÇİ

Yerli ve yabancı turistler, bu yılın 11 aylık döneminde en fazla Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Mevlana Müzesi ile Efes, Hierapolis ve Göreme ören yerlerine ilgi gösterdi.

TURİZMİN SESİ


Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerini 2009 yılının 11 aylık bölümünde 20 milyon 192 bin 607 kişi ziyaret etti. Türkiye'nin en fazla gezilen ilk üç müzesi yine değişmedi. Ancak, en çok gezilen müzeler sıralamasında önceki yıl birinciliği alan Topkapı Sarayı, bu yıl yerini Ayasofya'ya bıraktı. Buna göre, geçen yıl tarihi ve mimarlıkta baş yapıtlar arasında yer alan Ayasofya Müzesi'ni 2 milyon 261 bin 186 kişi, Osmanlının görkemiyle sadeliği birleştiren, birçok nadide eseri barındıran Topkapı Sarayı'nı 2 milyon 236 bin 417 kişi ziyaret etti. En çok gezilen müzeler sıralamasında Mevlana Müzesi üçüncü sırada yer aldı. Mevlana Müzesi'ni 1 milyon 342 bin 479 kişi ziyaret etti.

Bakanlığa bağlı en çok ziyaret edilen ören yerleri arasında ilk üç sırayı Efes, Pamukkale ve Göreme aldı. Antik dünyanın en önemli merkezlerinden Efes'i yılın 11 ayında yerli ve yabancı 1 milyon 711 bin 783 kişi gezdi. Beyaz travertenleriyle dünyanın ilgisini çeken Pamukkale'nin hemen yanındaki Hierapolis Antik Kenti, gladyatörlerin dövüştüğü tiyatrosu, şehrin giriş kalıntıları ve antik hamamıyla her yıl birçok turisti ağırlıyor. Bu tarihi mekanı da 11 aylık dönemde 1 milyon 239 bin 182 kişi gezdi. Peri bacalarının gizemli güzelliğini gösteren Göreme Açık Hava Müzesi'ne 624 bin 35 ziyaretçi geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye'nin kültürel zenginliklerine ilgiyi artırmak amacıyla hayata geçirdiği müzekart uygulaması ilgi gördü. Mü zekarttan, çıkarıldığı 18 Haziran 2008 tarihinden bu yana 1 milyon 138 bin 208 adet satıldı. İstanbul'da bulunan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A Ş'ye bağlı müzelere de turistler ilgi gösterdi. Yerebatan Sarnıcı'nı1 milyon 304 bin 272, Miniatürk'ü 507 bin 955, Panorama'yı 606 bin 61 kişi ziyaret etti. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne ilgi her geçen gün artıyor.
Müze ve kalenin müdürü Yaşar Yıldız, müze ve kaleyi bu yıl yaklaşık 283 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

Bu rakamın geçen yıl 211 bin 141 olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle konuştu: "Müzemizi daha çok yabancı turistler ziyaret ediyor, öğrenci ve yerli turistler de ilgi gösteriyor. Müzekart uygulaması başladıktan sonra yerli ziyaretçi sayısında artış oldu. Kaleye gelenler daha çok Sualtı Müzesi, Uluburun Batığı ve Karyalı Prenses Salonu'nu ziyaret ediyor. Müzemiz ziyaretçi sayısı bakımından Topkapı, Ayasofya ve Mevlana Müzesi'nden sonra 4. sırada. Bodrum Kalesi, ilçeye gelen ziyaretçilerin öncelikte tercih ettiği bir yer." Bodrum Kalesi'nin ışıklandırma sistemiyle ilgili bilgi veren Yıldız, "Turizm sezonunun ardından Bodrum Kalesi'nin ışıkları saat 19.00'da yakılıyor, saat 24.00'da kapatılıyor. Yeni yılda ışıklandırma sistemiyle ilgili çalışmalarımızı hızlandıracağız ve sistemi daha modern hale getireceğiz. Bazı firmalar çalışma yapıyor.

Firmalardan hangisi daha uygun fiyat verirse ona yaptıracağız. Kalenin pırıl pırıl görünmesini sağlayacağız" diye konuştu. Yıldız, çok sayıda tarihi eserin sergilendiği Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin titizlikle korunduğunu belirterek, "Kalede güvenlik kameraları ve güvenlik görevlileri var. Ayrıca Kangal köpekleriyle koruyoruz. Kamera sistemimiz Ankara'dan da izlenebiliyor" dedi. Yıldız, Bodrum'da bulunan ve dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi'ne ilginin azaldığını ifade etti.

Mozoleyi bu yıl 33 bin 628 kişinin ziyaret ettiğine dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti: "Turistler Bodrum'a gedikleri zaman Bodrum Kalesi'ni görüyor ve mozole yerine kaleyi görmeyi tercih ediyor. Bodrum'a gelen turistler Bodrum Kalesi'nin gördükten sonra dünyanın 7 harikasından biri olan mozole yerine kaleyi ziyaret etmeyi tercih ediyor. Burada ziyaretçi sayısını artırmak için mozoleye giden yoldaki bilgi panolarını yeniledik, çimlendirme çalışması yaptık, bordür ve tuvaletleri yeniledik."

Mozolenin inşaatına MÖ 350'de eskiden mezarlık olarak kullanılan alanda Karyalı Pers Satrabi Mavsolos tarafından başlandı. İnşaat, Mavsolos'un ölüm ü üzerine karısı Artemisia tarafından bitirildi. 105 metreye 242 metre boyutundaki teras üzerinde yapılan anıtın temelleri, kayaya oyularak oluşturulan yaklaşık 5 metre derinliğindeki çukura atıldı. Antik kaynaklara göre, tepedeki basamaklı ç atısı ile yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki anıtın yukarı kısmı nda dört yanı çevreleyen 36 sütun sıralanıyordu. Tepede 24 basamaklı çatı, en üstte 4 atlı araba, içinde Mavsolos ve Artemisia'nin heykelleri yer alıyordu. Çatının en alt basamağında koruyucu aslan heykelleri bulunuyordu. Bodrum'da bulunan, geçen yılın 11 ayında 37 bin 783 kişinin ziyaret ettiği Zeki Müren Sanat Müzesi'ni bu yılın aynı döneminde 55 bin 115 kişi gezdi.

Türkiye'nin çeşitli illerinden müzeyi görmek isteyenler için turlar düzenleniyor. Müzeyi ziyaret edenler bol bol fotoğraf çekip Müren'in fotoğraflarını, kostümlerini ve eşyalarını inceliyor. Müzede sürekli olarak Zeki Müren şarkıları çalıyor. Ziyaretçiler, bu şarkıları dinleyerek çaylarını içip dinlenme fırsatı buluyor. Zeki Müren'in 1977 yılında sosyolog Fatma Mansur'dan 1 milyon 200 bin liraya satın aldığı ev, 8 Haziran 2000 tarihinde Kültür Bakanlığınca restore edilerek müze haline getirildi. 2 katlı müzenin ön bahçesinde Heykeltıraş Tankut Öktem'in yaptığı, Zeki Müren'in elinde mikrofonla tasvir edildiği bronz heykel ile sanatçının 1976 model Buick Regal otomobili sergileniyor.

Müzenin salonunda, Zeki Müren'e ilk altın plağı aldığı zaman plak şirketince hediye edilen pirinçten sol anahtarı, giriş katının diğer kısmında sanatçının çeşitli zamanlarda aldığı teypler, pikaplar, radyolar ve ses kayıt cihazları sergileniyor. Müzedeki eşyalar arasında Zeki Müren'in babasının yaptığı beşik ilgi çekiyor. Sanatçının annesinin dikiş makinesi de müzede sergileniyor. Müzede sanatçının kullandığı gramofon da yer alıyor. Müzenin ikinci katında sanatçıya hayranlarından gelen mektuplar, iç odalarda kostümlerin bir kısmı, ayakkabılar, sanatçının makyaj malzemeleri ve aldığı ödüller bulunuyor. Sanatçıya hediye edilen veya satın aldığı tablolar da müzenin çeşitli bölümlerinde korunuyor. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Bölümü mezunu Zeki Müren'in tasarlayıp sahnede kullandığı kostümler de müzede sergilenen eserler arasında yer alıyor.