MÜZEBÜS İLE KARIŞ KARIŞ TÜRKİYE

Türkiye'nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi'nin başlattığı gezici müze projesi Müzebüs, Arçelik sponsorluğunda şimdi de Gaziantep'te öğrencilerle buluşuyor

TURİZMİN SESİ
Arçelik ve Rahmi M. Koç Müzesi'nin birlikte yürüttüğü 'Müzebüs' projesi; okullardaki eğitim ve öğretimi 'müze eğitimi' ile desteklemeyi amaçlıyor. Anadolu'nun en uç bölgelerindeki okullara giderek, müzeleri ziyaret etme imkânı olmayan çok sayıda ilköğretim öğrencisinin kişisel ve sosyal alandaki gelişimlerine yardımcı olacak şekilde hayata geçirilen proje, Türkiye'de oluşturulan ilk girişim olma özelliğini taşıyor.

Anadolu turuna devam eden Müzebüs, 10 – 14 Mayıs tarihleri arasında Gaziantep'te öğrencilerle buluşuyor. 2003 Eylül ayından bugüne kadar 80 il ve KKTC'deki 1000 ilköğretim okulunun 146.119 öğrencisiyle buluşan Müzebüs'te, ilköğretim öğrencilerinin derslerine destek olacak müze objeleri tanıtılıyor.

Bu projede Neredeyim - Seyahat, İletişim, Hareket ve Kuvvet ile Çevre Bilinci olmak üzere 4 ünite ve bu ünitelerle ilgili 42 obje yer alıyor. Her objeyle ilgili tarihi bilgiler verilip, objeler tanıtılıyor; objelerin Türkçe, matematik, fen bilgisi, sosyal bilgiler dersleriyle bağlantıları kuruluyor. Ayrıca objelerle ilgili pek çok etkinlik ve oyun da bulunuyor. Tanıtılacak objeler arasında, derslerle ilişkilendirilen çapraz çubuk, güneş saati, kum saati, kronometre, pusula, sextant, oktant, çevirmeli telefon, bilgisayar ve gramofon gibi objeler yer alıyor.

Gezici müze sadece ilköğretim okullarını değil; YİBO'ları (Yatılı İlköğretim Bölge Okulları), TEGV'nin (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) eğitim parkları ile öğrenim birimlerini ve eğitim fakültelerini de ziyaret ediyor.

Müzebüs Gaziantep Turu Programı
10 Mayıs - Şehitkamil, Gazikent İMKB İÖO
11 Mayıs - Şehitkamil, Sani Konukoğlu İÖO
12 Mayıs - Şehitkamil, Azize Abdülkadir Hamamcıoğlu İÖO
13 Mayıs - Şahinbey, Karataş İMKB İÖO
14 Mayıs - Şahinbey, Hatice Karslıgil İÖO

Rahmi M. Koç Müzesi Hakkında
1996 yılında Avrupa Müzeleri Konseyi Özel Ödülü, müzecilik konusundaki öncülük ve girişimciliğinden dolayı Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç'a verilmiştir. Ödül, ilk defa bir Türk müzesine layık görülmesi açısından ayrı bir anlam taşımaktadır. Bunun yanı sıra Rahmi M. Koç Müzesi, Kültür Bakanlığı'nın 2001 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne de layık görülmüştür.

Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Günleri:
Hafta İçi: 10.00 – 17.00 (Pazartesi günleri müze kapalıdır)
Hafta Sonları: 10.00 – 19.00

Rahmi M. Koç Müzesi
Hasköy Cad. No: 5 Hasköy 34445- İstanbul
Tel: 0212 369 66 00-01-02
Faks: 0212 369 66 06
rmk-museum.org.tr