MUTFAKTAKİ DOSTLUK

8.Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali'nde İsrail ve Türk Milli takım kaptanları birlikte yemek yaptı.

TURİZMİN SESİ


Bu yıl 8.si düzenlenen Uluslararası İstanbul Gastronomi Festivali tüm hızıyla sürüyor. Yoğun katılımın yaşandığı Tüyap'ta farklı kategorilerde yapılan yarışmalar uluslararası anlamda mutfakta ki dostluğu pekiştiriyor.Ülke olarak belirli süreçlerde politik krizler yaşadığımız ülkelerden gelen şef aşçılar siyasetin dışında mutfak kültürünün geçen yıllarda dostluğa dönüştüğünü belirtiyor.

Bu dostluğu anlatmak için farklı aktivitelerde yapılıyor. Türk Aşçılar Milli Takım kaptanı Ümit Yüksel ile İsrail Aşçılar Milli Takımı kaptanı Hai Schwartz birlikte mutfağa girerek yemek yaptılar. Pazar günü ülkeler yarışmasında birbirlerine karşı mücadele edecek olan iki şef aşçı dostluk mesajları verdi. Hai Schwartz, “Bizim mutfaklarımız ayrı gibi görünsede benzeşen çok nokta var. Mesela sizing vazgeçemediğiniz Humus Felesel olarak bilinir ve çok kullanılır. Ben 8 yıldır ülkenize geliyorum ve festivalden, kurduğumuz dostluklardan çok mutluyuz.

Ülkelerimiz arasında çıkan politik krizler bizleri ve mutfaklarımızdan çıkan kültürümüzü etkilemiyor. Biz mutfaklarımızda başlayan dostluğu her zaman sürdürüyoruz.” dedi. Milli Takım Kaptanımız Ümit Yükselde, “Biz yıllardır gerek yurt dışı organizasyonlarda gerekse kendi festivalimizde görüşüyoruz. Kurduğumuz dostluk yıllardır sürüyor. Mesela her yıl geldiklerinde bizi İsrail'e davet ederler. Organizasyonlar dışında belli periyotlarla bağlarımızı koparmadan görüşüyoruz. Mutfaklar kültürün aynası ve biz kültürlerimizi paylaşmaktan dolayı son derece mutluyuz.” dedi.

Yemek kültürünün evrenselliğiyle dünyanın usta aşçı ve mutfaklarını aynı çatı altında buluşturan geleneksel 8.ULUSLARARASI İSTANBUL GASTRONOMİ FESTİVALİ'nde cumartesi günü de engelli aşçılar yarışacak. Pazar günü ülke yarışmaları yapılacak. Pazar akşam ödül töreni ile festival sona erecek. Dünyanın birçok ülkesinin lezzetlerine ev sahipliği yapan 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul yemek kültüründe de dünyanın merkezi oldu. Güney Kore, Amerika, Arnavutluk, Özbekistan, Letonya, Romanya, Almanya, Bulgaristan, Rusya, Hırvatistan, Mısır, İsrail, Azerbaycan, Hindistan, İngiltere, Moğolistan, Yunanistan, Karadağ, Sırbistan, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs katılan ülkelerden bazıları.
Türk Mutfağını dünyaya tanıtılması noktasında dünya ile ülkemiz arasında büyük bir köprü inşa eden organizasyon başladığı günden bu yana katlanarak büyüdü. Tüm Aşçılar Federasyonu(TAF)'nun bu yıl 8. sini yaptığı organizasyona birçok kamu kuruluşu ve sivil toplum örgütleri destek veriyor.