Mutfağın parlayan yıldızı: Süperyat şefliği

Aşçılık mesleği, her ne kadar restoran ve otel mutfağı ile öne çıksa da aslında ekipmanın olduğu, mutfağın kurulabildiği her yerde yapılabiliyor

TURİZMİN SESİ


Mutfak Sanatları Akademisi, Türkiye’nin ilk Profesyonel Süperyat Şefliği eğitimiyle de bunu kanıtlıyor. Uluslararası yat sektörüne uygun olarak tasarlanan bu programı bitirenler, dünya sularında seyir eden süperyat ve megayatlarda şef olarak çalışabiliyor. Yeni eğitim dönemi 8 Mart’ta başlayacak olan Profesyonel Süperyat Şefliği eğitimi, mesleği dört duvar arasında sınırlamayan öğrencilerini bekliyor.

Profesyonel Süperyat Şefliği eğitimi

Türkiye’nin en kapsamlı yiyecek-içecek eğitim merkezi olan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), yine bir ilki gerçekleştirerek Profesyonel Süperyat Şefliği eğitimi veriyor. Aşçılık mesleğini dört duvar arasında sınırlamayan MSA, ekipmanın olduğu ve mutfağın kurulabildiği her yerde bu mesleğin yapılabileceğini bu eğitimle kanıtlıyor. Uluslararası yat crew ajansı Atlantico Yachting işbirliğiyle açılan MSA Profesyonel Süperyat Şefliği programında, Türkiye’nin vizyoner, potansiyel sahibi şeflerinin, süperyat-megayat sektörüne kazandırılması amaçlanıyor. 

Uluslararası süperyat/megayat sektöründe 10 yılı aşkın deneyim

Uluslararası süperyat/megayat sektöründe 10 yılı aşkın deneyim sahibi ve aynı zamanda bir MSA mezunu olan Şef Deniz Kurt Görsev tarafından verilen eğitim, süperyat sektörünü A'dan Z'ye kavratırken, uluslararası yatlarda tercih edilen dünya mutfaklarından, en güncel yiyecek-içecek uygulamalarına ve dünyanın her yerinde en iyi malzemelerin tedarik aşamasına kadar, yat mutfağına özgü pek çok dinamiği, katılımcılarına hem teorik hem de pratik olarak kazandırmayı hedefliyor.

12 ay iş imkanı var

Süperyatlardaki kariyer yalnızca yaz dönemine has gibi görünse de esasen 12 ay iş imkanı bulunuyor. Süperyatlar yılın 12 ayı dünya sularında çalışırken farklı dönemlerde ve farklı lokasyonlarda iş bulmak da mümkün oluyor. MSA Profesyonel Süperyat Şefliği Programı mezunları,  uluslararası hizmet veren Atlantico Interior Crew Agency veritabanına girme şansına sahip olarak, iş arama ve işe yerleştirme aşamasında da destek alıyor. Uluslararası yat sektörü standartlarına uygun olarak tasarlanan programı bitirenler, Türk suları ya da dünyanın herhangi bir yerinde süperyat ve megayatlarda şef olarak çalışabiliyor.

Maaşlar 10 bin TL’den başlıyor

Süperyat ve megayatlarda çalışan şefler, karada çalışan şeflerden daha yüksek ücretler alıyor. Uluslararası yat sektöründe minimum boydaki bir yatta çalışan şefin maaşı 3 bin Euro/Dolar ile başlarken, büyük megayatlarda 10 bin-12 bin Euro’ya dek çıkıyor. Türk yat sektöründe ise şefler minimum 10 bin, maksimum 15 bin-17 bin TL arasında maaş alıyor. İngilizcesi yeterli olmayan şefler, birkaç yıl Türk yat sektöründe çalışıp bir yandan da İngilizcelerini geliştirerek, yurtdışında da iş bulabiliyor. 

Yeni eğitim dönemi 8 Mart’ta başlayacak olan Profesyonel Süperyat Şefliği programı ile ilgili ayrıntılı bilgi için: https://msa.com.tr/profesyonel-superyat-sefligi