MUĞLA'DA 4400 TARİHİ EV BUTİK OTEL OLACAK

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, kentte koruma altına alınan 4 bin 400 ev bulunduğunu, bunların 400 tanesinin birinci derecede tescilli bina olduğunu belirtti.

TURİZMİN SESİ


Osman Gürün, "Biz restorasyon çalışmalarına önemli katkı yaptık. Koruma amaçlı yaptığımız plan esnasında tespit edilen bütün değerleri, özellikle 400 tane birinci derece tescilli olan binaların tüm özelliklerini bir katalogda toplayacağız" dedi.

Belediye bünyesinde tarihi evleri korumak amacıyla bir koruma kurulu oluşturduklarını anlatan Gürün, şunları kaydetti: "Bu kurulda çalışan arkadaşlarla birlikte, bu yapıların tüm özelliklerini gösteren bir katalog hazırlıyoruz. Bu kültürel varlıklarımı zı butik otellerle yatırımcılara açmak istiyoruz.

Muğla'da yapılacak olan seri butik oteller Bodrum, Marmaris, Datça gibi güneş, kum, deniz ekseninde turizm yapan merkezlere alternatif, günübirlik, turizm hareketine destek ve açık olabilir.

Biz yatırımcılardan Muğla'nın tarihsel ve kültürel güzelliklerini keşfederek bu özel doku içerisinde butik otellere yönelmesini diliyoruz." Muğla'nın eski tarihi dokusu içerisinde kalan bölümünün 2-3 yılda turizm hareketinden çok önemli bir katkı alacağını düşündüğünü ifade eden Gürün, şöyle konuştu: "Muğla'da tarihi doku içerisinde herhangi bir nedenle yanan tarihi evlerin yerleri kesinlikle imara açılmıyor.

Biz bu bölgedeki bütün evlerin parsel bazında planını yaptık. Dolayısıyla yananların yerlerine, başka yerlerde oldu ğu gibi yıkalım bunun yerine koca apartmanlar dikelim görüşü burada kesinlikle mümkün değil.

Bizde koruma amaçlı imar planı gerçekten koruma amaçlı." Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ise kentteki tarihi varlıkların turizme kazandırılması için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Altıparmak, "Bu çalışma kapsamında, tarihi evlerin restorasyonuna ağırlık veriyoruz. Bu evlerin tarihi özellikleri korunarak restore edilip turizme açılmasına sıcak bakıyoruz. Öncelikle, nadir özellikliklere sahip evleri restore edip, turizm amaçlı satışa sunacağız" diye konuştu.

Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Akça ise tarihi yapıların bir nevi Muğla'nın simgesi durumunda olduğunu anımsattı. Akça, "Bu yapılar geçmişten günümüze ulaştı ve günümüzden de geleceğe aktarılabilmesi için mutlaka koruma altına alınmalılar. Koruma altına alınan bu evler yaşatılabilecek bir hale getirilmelidir.

Tarihi konutların haritası çıkarılarak bu harita üzerinde Muğla'nın öncelikli sit alanı olan bölgesi, yani eski Muğla ile yeni Muğla harita üzerinde ayırt edilmelidir" dedi. Akça, Muğla'da bir şekilde yanan veya zarar gören tarihi yapılara kesinle yeni imar izni verilmemesi ve imara açılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.