TURİZMİN SESİ
MUDURNU- 2015 ve 2016 yılında elim olaylardan dolayı kutlanamayan festival, 2017 yılında coşkuyla kutlanmaya başlandı. Her yıl 5 ülkeden davetli getirilirken bu yıl Edirne, İzmir, Bursa ve Ankara’dan katılım oldu.
Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl Edirne de Boğazın öteki tarafı olduğu için Avrupa sayılır dedi.
Tarihi İpek Yolu ve diğer önemli yolların kavşağında bir ticaret merkezi ve askeri menzil olan Mudurnu, Ahilik-Esnaf kenti ve kültür merkezi olarak gelişen geleneğini günümüze kadar taşımış ve festivallerle, etkinliklerle bugünlerde taçlandırıyor. Türkiye’de ilçe düzeyinde Ahilik kutlaması yapan, Ahilik kültürünü, geleneğini yaşatan ve gelecek nesillere aktaran ilçe unvanı ile Mudurnu halkı Tarihi Arasta’da festivale start verdi.
Tarihi çarşıda 700 yıldır devam etmekte olan Esnaf Duası (veya Bereket Duası) geleneği ile cuma selâsı sonrasında iki sıra halinde cemaatin ellerini açıp, dua etmesiyle, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, İstanbul CHP Milletvekili Dr. Mimar Gülay Yedekci’nin beraberinde Mudurnu halkı, Uluslararası İpekyolu Kültür Sanat ve Turizm Festivali başlamış oldu. Demirciler Çarşısı ve Orta Çarşı da eş zamanlı olarak gerçekleşen esnaf duası sırasında; Demirciler Çarşısında ayakta çalışan esnaf grupları yer alırken,(demirci, bakırcı, nalbant) gibi. Orta Çarşıda terzi, ayakkabıcı, manifaturacı gibi oturarak çalışan esnaflar yerlerini aldı. Ayakta çalışan esnaflar oturarak, oturarak çalışan esnaflar ise ayakta dua ettiler. Zanaatlarını icra eden demirciler çarşısı esnafı da duaya oturdukları yerden ‘amin’ diyerek katılım sağladı.
Dua sonrası, edebi hayata intikâl eden yakınları için ruhuna dua okunmasını isteyenler “hayır” ekmeği denilen özel bir ekmek ile lokum gibi elde yenebilecek yiyecekler dağıttılar. Hayır için dağıtılan yiyecekleri yiyenler ve alanlar dua ettiler. Bu davranış; zanaatkârların, birbirlerine ve onların yaptıkları işe duydukları saygının bir ifadesidir. Dua edildikten sonra festivale özel olarak etli pilav ve ayran ikramı gerçekleşti.
Arasta’da "esnaf duası" nın ardından bando eşliğinde yürüyen protokol, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
Protokol üyeleri saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında Tören alanına geçti.
Protokol üyeleri, Edirne Bandosu eşliğinde kırmızı kurdeleyi, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, İstanbul CHP Milletvekili Dr. Mimar Gülay Yedekci, Bolu Milletvekili Tanju ÖZCAN, Bolu Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Mudurnu Kaymakamı Efecan ŞAHİN’in beraberinde halkın yoğun katılımı önünde kesti.
Tören alanına gelen protokol üyeleri pazar yerinde oluşturulan festival çarşısının açılışı ve protokol konuşmalarıyla program devam etti.
Konuşmaların ardından, İzmir Tire’den gelen Tire İsa Bey. Mes. Tek. And Lisesi Halk Dansları Ekibi muhteşem bir dans gösterisi gerçekleştirdi.
Bursa Ahıska Dans Grubu ise Festivale ayrı bir renk kattı. Mudurnu Kick Boks Takımı davetlilere gösteri ve dövüş teknikleri gösterdi. Alan içinde bulunan resim ve gravür sergileri ile ahşap oyma ve yakma sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.Edirne Belediyesi Bando takımı ise festivalin en önemli unsuruydu. Akşam konser alanında Edirne Belediye Bandosu unutulmayacak bir konser verdi.
Halkla beraber yürüyerek bilinen şarkıları seslendirdi. Türküler, bilinen şarkılar ve marşları bando şefi tarafından halkla beraber söylendi.
Pazar günü sona erecek festivalde, gösteriler, konserler, güreş müsabakaları, tahta araba yarışları ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.