TURİZMİN SESİ
Mısır'da Spa ve Wellness hizmeti veren tesis sayısı hızla artarken, araştırmalar, Kızıl Deniz'deki Safaga, Asvan, Güney Sinai'deki Ras Sudr ve Siva Ovası'nın romatizmal ağrılar, sedef ve diğer cilt hastalıklarını iyileştirme özelliğine sahip olduğunu kanıtlıyor.
Mısır, ülkedeki wellness, Spa ve stresi azaltan özelliklerle dolu tesislerini tanıtırken, yüzyıldır uygulanmakta olan tedavi amaçlı geleneksel terapilerden de yararlanıyor. Mısır'da bu alanlarda hizmet veren, yeniden tasarlanmış, birbirinden farklı özel terapik uygulaması bulunan birçok merkez var. Ancak, bunlardan Asvan'ın tarihi Nubyan köyü, kuma batırılarak uygulanan ünlü tedavisiyle diğerlerinden ayrılarak öne geçiyor.
Yazın hava sıcaklığının 35-45 derece arasında değiştiği Nubyan'da, tatilcileri rahatlatıp yeni başlangıçlara hazır hale getirmek amacıyla kuma batırma ve özel masajlar uygulanıyor. Ayrıca, kumda güneşlenme ve bitki tedavileri de öne çıkıyor. Tedavi alanında tarihi bir öneme sahip Kızıl Deniz'deki Safaga ise mükemmel iklimi ve tuzlu mineralleriyle kendinden söz ettiriyor.
Mısır Turizm Konsolosu Nehad Gamal Eldin, günümüzde Mısır'daki resort, otel ve tatil köylerinde, sağlık-güzellik (wellness) turizmi birimleri oluşturulduğunu anımsatarak, Tesislerin büyük çoğunluğu, Mısır'ın bu alandaki tarihi uzmanlığını, son teknolojilerle birleştiren, Spa-wellness hizmeti sunuyor. Geçen yıl Mısır'ın belli başlı turistik kentlerinde Spa konusunda büyük bir gelişme yaşandı. Bu alanda, ağırlıklı olarak doğal iyileştirme işlemlerini uyguluyor. Bazı kentlerimiz, tarihi iyileştirme yöntemleri, olağanüstü kuru havaları, deniz suları, kara kumları, sıcak suları ve kutsal doğal kaynaklarıyla önemli bir yere sahip diyor.
Mısır Milli Araştırmalar Merkezi'nin, Kızıl Deniz'deki Safaga, Mısır'ın üst kısmındaki Asvan, Güney Sinai'deki Ras Sudr ve batıdaki Siva Ovası'nda araştırmalar yaptığını belirten Eldin, araştırma sonuçlarını şöyle özetliyor: Buna göre, söz konusu bölgelerin romatizma, romatizmal ağrılar, sedef gibi cilt hastalıklarını iyileştirme özelliğine sahip iklimsel özellik ve ve doğal kaynaklara sahip olduğu kesinlik kazandı.
Eldin, Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerinin, Mısır'ın Afrika ve Ortadoğu'yu gezen tatilcilerin birinci tercihi haline geldiğini teyit ettiğine dikkat çekerek, Geçen yıl ülkemizi ziyaret eden 12.5 milyon turistten 10.8 milyar dolarlık döviz geliri elde ettik. Turizm ülke ekonomisinde önemli bir rol oynamaya başladı. Nitekim, turizm geliri toplam döviz girdilerimizin beşte birini oluşturuyor. Son yıllarda turizm yatırım planlarımızı çeşitlendirerek arttırıyoruz. 2020'de mevcut ziyaretçi sayısını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz dedi.