Anket sonuçları kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün Türkiye’deki ekonomik gücüne, pazar hacmine, problemlerine ve parametrelerine ışık tutuyor.Bütün endüstrilerin ortak paydası olarak bilinen M.I.C.E. (kongre toplantı ve etkinlik sektörü) gerçekleştirilen anket çalışması ile sektörün ortak sorunları, sektörün turizme kazandırdıklarını ve ekonomiye ne kadar can verdiğini araştırdı. Toplantı ve etkinlik yönetim firmaları, kongre merkezleri, toplantı otelleri-etkinlik mekanları ve kurumsal satın alıcıların katılımlarının değerlendirildiği 3 boyutlu etkileyici anket sonuçlarına göre, dünya turizm gelirinin yüzde 30’unu kapsayan,M.I.C.E. sektöründeki firmaların ciroları milyonlarca Euro’yu buluyor. Ankete göre en çok Mayıs ayında etkinlik düzenlenirken Türkiye’nin gözde etkinlik şehri ise Antalya.
M.I.C.E. Sektörü Milyonlarca Euro Ciro Yaptırıyor
2007 yılından bugüne kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün buluşma ve referans noktası olan Turizm Medya Grubu Türkiye’den 800 firmanın katıldığı dev bir anket çalışması gerçekleştirdi
TURİZMİN SESİ
Yıllık kongre, toplantı ve etkinlik cirosu 1 ila 5 milyon Euro aralığında…
Anket sonuçları; katılımcıların %29,3’ünün yıllık M.I.C.E. cirosunun 1 ila 5 milyon Euro aralığında, 5 milyon Euro ciroya sahip firma oranının ise %20, bunu takiben 50 bin Euro altında cirosu olan firmaların oranı ise %3,8 olduğunu ortaya koyuyor.
Tesisler 1 ila 3 milyon Euro aralığında bir M.I.C.E.cirosuna sahip
Kongre merkezleri, toplantı otelleri ve etkinlik mekanlarının katılımıyla çıkan sonuca göre, katılımcıların %22’si 100bin-500 bin Euro aralığında M.I.C.E. cirosuna sahipken, %21’inin ise 1 ila 3 milyon Euro ciroya sahip olduğu görülüyor. 10 milyon Euro’dan daha fazla cirosu olan katılımcıların oranı ise %7,2 olarak göze çarpıyor.
En çok etkinlik Mayıs ayında düzenleniyor
Toplam 272 toplantı ve etkinlik yönetimi firmasının katılımının gerçekleştirdiği ankete göre en yoğun etkinlik ayı Mayıs ayı olarak görülüyor. En ölü ayın Temmuz olduğu belirtilirken yoğunluğu Ekim, Nisan ve Eylül ayları takip ediyor. Türkiye için son 1 yılda en çok etkinlik düzenlenen şehrin Antalya olduğu gözlemlenirken takip eden şehirlerin sırası İstanbul, Muğla, İzmir ve Ankara olduğu sonucu ortaya çıktı. Firmaların destinasyon tercihlerini etkileyen en önemli faktörün %54,3 ile maliyet ve bütçe olduğu görülürken, %18,6 kapasite ve kalite, %12,3 lokasyon, %4,9 konaklama ve otel kalitesi olarak sıralanıyor. Sektörün en büyük sorunlarının başında siyasal ortam ,yurt dışında Türkiye üzerinde oluşan negatif algı ve %41,7 ile haksız rekabet geliyor.
Gerçekleştirdikleri dev anket çalışmasını değerlendiren Turizm Medya Grubu Kurucusu ve Genel Müdürü Volkan Ataman “Kongreler, toplantılar, etkinlikler, festivaller, davetler ve birçok etkinlik türü ekonominin büyümesinde önemli rol oynuyor. Toplam 800 firma gibi yoğun bir katılımın olduğu dev anket çalışmasının sonuçlarından da görüyoruz ki M.I.C.E. sektörünün ekonomiye katkısı çok büyük. Türkiye M.I.C.E. pazarının hacmini ortaya çıkaran 3 ayrı segmentte sektörel eğilimlerin görüldüğü bu anket çalışması sektörün mali hacminin her geçen gün yükseldiğini gösteriyor” dedi. Ataman açıklamasına; “Kendi alanında dünyanın 3. büyük MICE fuarı olan ACE of MICE fuar ve ödül töreni ile Kongre, toplantı ve etkinlik sektörünün ticari hacmini büyüterek dünyaya açılmasını sağlıyoruz. Dünya çapında kongre, toplantı ve etkinlik satın alıcılarını ülkemizde ağırlayarak binlerce delege katılımcılı toplantıların ülkemize gelmesini sağlıyoruz. Bunun yanı sıra paneller, seminerler ile dünyaca ünlü konuşmacıları Türkiye’ye getirerek sektör profesyonellerinin son trendleri takip etmesine imkân sunuyoruz. Sektör profesyonellerinin katıldığı zirveler ile de sektör sorunlarını, çözüm yollarını tartışıyor ve yol haritası çıkartıyoruz” diyerek devam etti.