Metropolis, Orta Çağ’ın Kapılarını Aralayacak

Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 25 yıldır elde edilen bulgularla tarihin izini sürmeye devam ediyor

TURİZMİN SESİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı'nın destek verdiği Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi işbirliğinde 25 yıldır elde edilen bulgularla tarihin izini sürmeye devam ediyorMESEDER (Metropolis Sevenler Derneği) ve Torbalı Belediyesi ile yurt içi ve yurt dışından farklı üniversitelerin de katkı verdiği arkeolojik alan çalışmaları Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında 1 Temmuz’da başlıyor.Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında bugüne kadar Türkiye ve dünya arkeoloji dünyasını heyecanlandıran birçok yeni buluntu ve eser gün yüzüne çıkartıldı. Helenistik döneme ait Antik Tiyatro ve Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen hamam ve palaestra (Spor Alanı) kompleksi, mozaikli salon, peristyl ev, dükkânlar, genel tuvalet, sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekânların bulunması iki bin yıl öncesinin toplumsal yaşamına yönelik ipuçlarını da ortaya çıkarttı.

Mimari özellikleri bakımından Anadolu’nun en özgün yapılarından biri

2008 yılından bu yana kazı çalışmaları devam eden Roma Hamamı Palaestra Kompleksi’nin 2015 kazı sezonu itibariyle tamamlanması planlanıyor. Kompleks, yedi yıldır zengin buluntularıyla ve özgün mimari dokusuyla Metropolis Antik Kenti’nin en önemli yapılarının başında geliyor. Ayrıca, ölçüleri ve mimari özellikleri bakımından Anadolu’nun en özgün yapılarından biri olma özelliği taşıyor. Yapının sahip olduğu mozaik işçiliği ve zengin bezeme çeşitliliği Roma Dönemi’nin tüm özelliklerini sergiliyor.Her yıl aynı heyecanla ve merakla kazılara başladıklarını belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek ”Metropolis Antik Kenti’nde sürdürülen arkeolojik araştırma ve kazıların 25. yılına girerken kentin böylesine merkezi bir yapısını tamamen gün yüzüne çıkartmak bizler için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır.” dedi. 
 
 
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Metropolis’te yapılan çalışmalarla her yıl Anadolu tarihi açısından büyük önem taşıyan bulgulara ulaşıldığını belirterek “Kazılar süresince gün yüzüne çıkan her bir parça Türkiye’de ve dünyada tarih severleri heyecanlandırdı, tarihin bir dönemine ışık tuttu. Sabancı Vakfı olarak bu projeyle yaklaşık 2 bin beş yüz yıllık bir tarihin ülkemizin kültürüne ve turizmine de kazandırılmasına destek olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.” dedi.Bu yıl, Anadolu’nun iyi korunmuş tiyatrolardan biri olan Metropolis tiyatrosunda temizlik, düzenleme faaliyetlerinin yanı sıra Orta Kent’te ve Akropol’de kazı faaliyetleri de devam edecek.