MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ ULUSLARARASI SEMİNERİ

Elite World Hotel'de 05 Haziran Cuma günü gerçekleştirilen “Mesleki Yeterlilik Sistemi Uluslar arası Semineri”'ne Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu katıldı.

TURİZMİN SESİ


Bakan Çubukçu, mesleki ve teknik eğitimde 2011 yılı hedeflerinin yüzde 50 olduğunu açıkladı. Seminer'de Bakan Çubukçu'nun yanı sıra Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Rıza Ayhan ve Avrupa Beceri Geliştirme Organizasyonu Başkanı Jos de Goey de hazır bulundu.

Öncelikle söz alan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudatgobilik, beyin göçünün de artık rekabetçiliğin temel unsurlarından biri haline geldiğini belirterek, "Ülkemizin sahip olduğu genç nüfus, kalkınma alanında gelecek açısından önemli bir fırsattır. Şu anda dünyada ekonomik kriz yaşanmaktadır. Avrupa'nın bu krizden çıkmasının başrol oyuncusu Türkiye olacaktır. İki şey çok önemlidir. Birisi istihdam, diğeri de eğitim. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı'nı, diğer bakanlıklardan daha üst düzeyde tutuyorum. Türk işadamlarına Almanya tarafından vizenin kaldırılması önemli bir gelişme ama Fransa'nın AB yolunda müzakerelerle ilgili yaptığı da çok düşündürücüdür. Son açıklanan ekonomik paket nedeniyle Bakanlar Kurulu'na teşekkür ediyoruz" dedi.

Nimet Çubukçu ise bir ülkenin refah ve geleceğinin, sürekli bir eğitime bağlı olduğunu söyledi. Çubukçu, "Nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması, dışa açılma ve uluslararası rekabet gücünü artırma çabası içerisinde olan ekonomimiz için mesleki ve teknik eğitim hayati bir önem taşımaktadır. İş gücünün nitelik ve verim düzeyinin yükseltilmesi, sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi ve hızlandırılmasında eğitim çok önemli bir yere sahiptir. Toplumsal ve evrensel gelişimi yakalamak, değişime uyum sağlamak, gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasının aktif bir üyesi olarak çalışma hayatına hazırlamak için mesleki eğitime önemli sorumluluklar düşüyor. Hükümet olarak eğitimi, kalkınmanın önemli bir unsuru olarak görüyoruz" diye konuştu.

Eğitim sisteminin mesleki ve teknik eğitimin sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılması, Avrupa Birliği standartlarına ulaşma yolundaki çabaları büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini belirten Bakan Çubukçu, mesleki ve teknik eğitim veren okulların; Avrupa Birliği çerçevesinde düzenlenen programlara katılım göstermesi ve hazırladıkları projelerle Avrupa Birliği ülkeleriyle ortak çalışmalar yapmaları, mesleki bilgilerinin yeterliliklerini karşılaştırarak bilgi alışverişleri oluşturmaları konusunda bir hayli mesafe aldığını söyledi. Çubukçu, "Mesleki ve teknik eğitim 2002-2003 yılında yüzde 28 iken, bugün yüzde 43 oranındadır. 2011 hedefimiz asgari yüzde 50'dir. Ama asıl hedefimiz, ortaöğretim çağ nüfusumuzun Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi yüzde 65 mesleki eğitim, yüzde 35 normal öğretim. İstihdam ve eğitim dengesini böyle oluşturmak istiyoruz" açıklamasında bulundu. Konuşmasının ardından sergiyi gezen Bakan Çubukçu, bir kolye aldı.