MESAFE VE TEMAS

Bayburt'ta kurulu olan, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında, birarada yer veren bu sıradışı müzenin amacı hep aynı: Disiplinler arasındaki sınırları eriterek, sanatı yaşamla buluşturarak uzağı yakın eylemek

TURİZMİN SESİ


HABER MERKEZİ-Haziran 2012'den itibaren izleyicisiyle buluşacak olan sergi ve atölye çalışmaları bu yıl sanat, tasarım, moda ve yemek kültürü olmak üzere 4 farklı düzlemde gerçekleşecek. Tasarım bölümü Faruk Malhan tarafından hayata geçiriliyor. Malhan, farklı üniversitelerden seçilen 15 genç tasarımcıyı yönlendirecek. Moda bölümünde Arzu Kaprol yine bir grup genç tasarımcı ile çalışacak.

Her iki bölümde de tasarımlar salt sergilemeye yönelik olmayacak, Bayburt'ta üretilebilir olması esas alınacak ve böylelikle yörenin istihdamına da katkıda bulunacak. Lezzet tasarımı bölümü ise Engin Akın yönetiminde gerçekleşecek. Akın bölgede kaybolmuş lezzetlerin peşine düşerek bir mutfak düzenleyecek ve kurutulmuş, saklanabilir yiyecekler üzerinden bir lezzet ağı oluşturacak. Üretimin aynı zamanda pazarlanabilir olması, yöre ekonomisine katkıda bulunması bu bölümün de temel nitelikleri arasında yer alacak.

Tüm sanat disiplinlerine açık
Etkinliklerin sanat bölümünün küratörlüğünü ise aynı zamanda “Mesafe ve Temas”ın genel çerçevesini de belirleyen Fırat Arapoğlu, Mürteza Fidan ve Kurucu Koçanoğlu üstleniyorlar. Bu bölüm, tüm sanat disiplinlerinin başvurularına açık olarak planlandı ve katılım için özellikle genç sanatçılara çağrı yapıldı. Küratörler, sanatçıların Baksı'nın çevre halkıyla yaratacağı diyaloğu önemsediklerini, “deneyim, beceri ve ustalık gerektiren zanaatla, deneyim, yaratıcı yetenek ve hayal gücü içeren sanat arasındaki sınırların eritilmesini hedeflediklerini” belirtiyorlar. Başvurular 30 Nisan tarihine dek mesafevetemas@baksi.org adresine yapılabilecek.

“Mesafe ve Temas”, göç arayışları ve kültürel kopuşlar nedeniyle oluşan aralığı kapatmak, ortaya çıkan mesafeyi bir buluşmaya dönüştürebilmek hedefine yöneliyor. Bu yılki tema çerçevesinde yerel ve çağdaş birikimleri biraraya getirmek, bölge için üretim ve istihdam olanaklarını yenilemek ve çoğaltmak da projenin kazanımları arasında yer alıyor. “Mesafe ve Temas” tüm bu süreçte kadını, yaratıcı, üretici ya da başlı başına 'bir tema' olarak, ana ekseninde konumlandırıyor.
mesafevetemas@baksi.org