TURİZMİN SESİ
Toplantıda Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Belediyeler, Odalar, Birlikler ve Kurum temsilcileri Narenciye festivalinin icra ve yürütme kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu şunları söyledi; 'Mersin büyüyen ve gelişen bir şehir. Mersin narenciye sektöründe bir merkez haline gelmelidir. Kent dayanışmasının bu festivalle birlikte güzel bir örneği sergilenmiştir. Özellikle medya mensuplarından destek istiyorum' dedi.
Ardından Söz alan Mersin Ticaret Borsası ve Narenciye İcra Kurulu başkanı Abdullah Özdemir söz aldı. Narenciye festivalinin programını açıklayarak, Mersin'in narenciye sektöründeki önemine dikkat çekti. Üretim ve ticarette hızlı bir yükseliş gösteren Mersin, narenciye sektöründe daha iyi noktalara gelmek için bu festivali yaptıklarını ve Festival vesilesiyle Mersin'in tanıtımına katkı sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Üniversite kent işbirliğinin önemine değinerek, bu festivalin altyapısını oluşturan narenciye alan süslemelerini Mersin Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiğini bildirdi. Aynı zamanda Mersin'in değerlerini ortaya çıkarmak adına ALATA'ya bir görev yükleyerek Mersin Devlet Opera ve Bale'nin de kent için bir şans olduğunu ifade etti. Festival programını açıkladıktan sonra destekçilere de teşekkür etti.'
Mersin narenciye üretiminde artış yakaladı.
Narenciye üretiminde ve ticaretinde lider konumda olan Mersin, verimlilik, AR-GE, standarditasyon ve markalaşma gibi konularda da öncü rol oynamayı hedefleyerek, bir Narenciye Festivali düzenlemeye karar verdi. Mersin Ticaret Borsasının öncülüğünde bir ekip, önce narenciyeyle ilgili dünyadaki diğer festivalleri ve örnekleri inceledi. Böyle bir festivali en iyi bir şekilde gerçekleştirebilmek için, çalışmalara başlayarak ve festival için bir kurul oluşturuldu.
Tüm il bileşenlerinin bir araya geldiği festival kurulunda; Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ticaret Borsası, Mersin Üniversitesi, Yenişehir Belediyesi, Toroslar Belediyesi, Akdeniz Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ziraat Odası, Mersin İhracatçı Birlikleri, Mersin Turunçgiller Üreticileri Birliği, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmeleri Derneği, Ulusal Turunçgil Konseyi, Narenciye Tanıtım Grubu temsilcileri bulunuyor.
Festivalde 70 ton narenciye kullanılacak!
Festival, 2728 Kasım tarihlerinde Mersin'de iki gün olarak gerçekleşecek. Mersin için büyük öneme sahip narenciyeyi ön plana çıkartmak için yapılan festival süslemelerinde, 70 ton narenciye kullanılacak. Bu zamana kadar yapılan festivallere göre farklılık yaratma isteğinden ortaya çıkmış proje sonucu Mersin sokakları dev narenciye figürleriyle süslenecek. Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü ile Babil Kavşağı arasında kalan sahil şeridinde trafiğe kapalı alanda oluşturulacak festival alanında; dev objeler limon ve portakallarla kaplanacak. Tasarımıyla Türkiye'de bir ilk olan açık alanda sergilenecek dev narenciyeler, ağaçlardan yel değirmenine kadar birçok değişik figürden oluşuyor. Festival çalışmalarının koordinasyonunu Festival İcra Kurulu gerçekleştirirken, çalışmaların tasarım ve uygulamasını da Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yapıyor.
Festivalin bir diğer önemli etkinliği ise festival korteji olacak. İki gün sürecek Mersin Narenciye Festivali'ne yerli ve yabancı 50'nin üzerinde gösteri grubu katılıyor. Ayrıca Mersin Üniversitesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Bölge Komutanlığı Askeri bandosu, Gençlik ve Spor Müdürlüğü sporcuları, İlçe grupları ve özel dans okulları festivale gösterileri ile katılacaklar. Bunun yanı sıra, yaklaşık 15 ülkeden gelecek gösteri grupları, Japonya'dan özel olarak gelecek olan ışık ve ses gösterileri, Narenciye Festivalini Mersin'lilerle birlikte kutlayacak.