TURİZMİN SESİ
Karayolları 5. Bölge Müdürü Mehmet Akyiğit, 490 kilometrelik Mersin-Antalya karayolundaki trafik akışının, yöredeki tarım ve sanayide yaşanan hızlı gelişme, Mersin'de liman ve serbest bölgenin bulunması gibi nedenlerle her geçen gün yoğunlaştığını söyledi. Bu yoğunlukta sahil şeridi boyunca yer alan tarihi ve turistik mekanların bulunmasının da etkili olduğunu belirten Akyiğit, ayrıca yöredeki narenciye üretimi ve seracılığın yaygın olmasının yolun önemini daha da artırd ığını ifade etti.
Özellikle Silifke-Anamur arasındaki bölümde yer alan virajların, yer yer iki aracın sığmayacak kadar dar olduğunu, bazı kesimlerde de yüksek uçurumlar bulunduğunu vurgulayan Akyiğit, ilçelerin yanı sıra iki kent arasındaki ulaşımı rahatlatacak projenin 1985 yılında yatırım programına alındığını hatırlattı.
Sorumluluk alanlarında kalan "Mersin-Erdemli-Silifke-Taşucu-13. Bölge Hududu Yolu"nun proje uzunluğunun 227 kilometre olduğuna işaret eden Akyiğit, "2002 yılı sonuna kadar 61 kilometresi tamamlanabilen projede, bugün toplam 123 kilometrelik bölünmüş yolu hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 41 kilometrelik kesimde de ihaleli olarak yapım çalışmalarına devam ediliyor. Kalan 63 kilometrelik bölümde ise ihale süreci sürüyor. Proje kapsamında ayrıca toplam uzunluğu 4 bin 244 metre uzunluğunda 7 tünel de yer alıyor" dedi.
Akyiğit, 2012 yılında tamamlanması hedeflenen yaklaşık 545 milyon TL maliyetli proje için, bugüne kadar 143 milyon TL harcandığını söyledi.
Geçen yıl 27 milyon TL harcanarak 31 kilometrelik bölünmüş yolun trafiğe açıldığını hatırlatan Akyiğit, bu yılki ödeneğin 9 milyon TL olduğunu, sağlanacak 50 milyon TL'lik ek ödenekle 26 kilometrelik kesimi daha bölünmüş yol olarak trafiğe açmayı hedeflediklerini belirtti.
Çalışmayla yolun genişletilmesinin yanı sıra mesafe olarak da kısalacağını ifade eden Akyiğit, şöyle devam etti: "Projenin sorumluluk alanımızdaki uzunluğu 248 kilometre olan bölüm, 21 kilometre kısalarak 227 kilometreye düşecek.
Bir çok virajın da ortadan kalkmasıyla iki kent arasında yaklaşık 9 saat süren ulaşımı 5 saate kadar indirecek projenin, Mersin sınırlarındaki bölümünün tamamlanmasıyla bölgenin tarihi, turistik ve ticari önemi artacak. Hizmet kalitesinin artmasına bağlı olarak ülke ekonomisine de önemli katkılar sunacak. Ayrıca, başta Anamur olmak üzere, Aydıncık ve Bozyazı ilçeleri ile kent merkezi arasındaki ulaşım da kolaylaşacak. Yörede yetiştirilen ürünler pazara daha kolay ulaşacak. Bu da yöre halkının gelişmesine ve kalkınmasına, dolayısıyla Doğu Akdeniz'e hayat verecek."