TURİZMİN SESİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve tekfilm-faydalı kültürel projelerin işbirliğiyle 8 Kasım Cumartesi günü yapılacak olan tanışma şenliği, Cümle âlem birdir bize! sloganıyla birleştirici bir bakışı temel alarak medeniyetlerin buluşma noktası İstanbul'un han ve pasajlarını tanıtmayı hedefliyor.
Farklılıklar zenginliğimizdir!
Sizlerle zevkle paylaşmak istediğimiz; Medeniyet Geçitleri - Han ve Pasajlar Şenliği, İmparatorluklar Başkenti İstanbul'un ihtişam göstergeleri han ve pasajlarının; geçmiş zamanın network'leri, farklı düşüncelerin şehre dağıldığı sinir düğümleri ve şehir hayatından beslenen birer kültür medyası oldukları düşüncesinden yola çıkan bir projedir.
Medeniyet Geçitleri adı altında 2008 Kasım 8 Cumartesi günü Eminönü-Büyük Yeni Han'da başlatılan ve 20092010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti kapsamında sürdürülecek olan şenlik, İstanbul'un kültürel ve tarihi tılsımını hatırlatmayı isteyen idealist bir niyettir.
İstanbul'un şanına yakışan genç ve müzikal bir neşe rüzgârını arkasına alarak İstanbul hanları ve pasajlarının gizli kalmış muhteşemliğine dikkatleri çeken; her gün ve her fırsatta önünden ve içinden geçtiğimiz han ve pasajları gençlere, şehir sakinlerine tanıtmak isteyen, İstanbullulara kendi şehirleriyle tanışma fırsatı vermeyi amaçlayan bir Tarihsel Sorumluluk projesidir.
Halkla konuşmak isteyen bir şenlik
Tarihi ve kültürel miras denildiğinde bilginin zevkli paylaşımını önceleyen bir atmosferde halkla konuşmak isteyen Medeniyet Geçitleri Han ve Pasajlar Şenliği; diğer taraftan da kent üstüne düşünen akademik çevrelerin, kamusal aktörlerin ve medyanın dinamik katılımını sağlayarak bir farkındalık, bir kentli bilinci yaratmayı amaçlamaktadır.
İstanbul'dan gelip geçen medeniyetlerin iç içe geçerek, nasıl harmanlandığını ve bu mekânlardan ortak bir kültür rüzgârıyla nasıl yayıldığını, bu uygarlıklar rüzgârının yüzlerce yıl içinde İstanbulluluk Ruhu denen karakteri nasıl oluşturduğunu göstermek isteyen şenlik; Beyoğlu'ndan başlayarak, Karaköy, Eminönü, Fatih'e, canlı höyük olarak adlandırılan tüm tarihi yarımadaya yayılmayı planlamaktadır.
2008'de başlıyoruz
Proje önümüzdeki yıllarda entelektüel karşılaşmalar yaratacak sempozyumları, han ve pasajlara dair bilgi birikimini belgeleyecek kitap ve belgeselleri planlayarak, üreteceği etkinliklerle İstanbulluları bu dünya güzeli mekânlara davet etmeyi, böylece söz konusu mekânlarda süren geleneksel sanatları ve dolayısıyla ticareti canlandırmayı hedeflemektedir. Mekân sakinlerini şenlik etkinliklerine ortak ederek birlikte iş yapmak kavramını canlandırmak istemektedir.
8 Kasım 2008 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilecek olan Medeniyet Geçitleri Han ve Pasajlar Şenliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürel Etkinlikler programı kapsamına alınmış ve tekfilm faydalı kültürel projeler tarafından üretilen bu fikir, İBB Kültür Müdürlüğü'nün İstanbul'u bir kültür başkenti yapma projesiyle bütünleşerek kalıcı, faydalı bir organizasyon niteliğine kavuşmuş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün özel etkinlikleri arasında yer almıştır.
2008 yılını şenlik girişi olarak alan etkinlik programında, Beyoğlu'ndaki ünlü tarihi han ve pasajlarını tanıtıcı flamalar, afişlerle başlıyor, Eminönü'nün en görkemli yapılarından biri olan Büyük Yeni Han'da iki gün süren bir şenlik yapıyoruz.
Eminönü, Hanlar Bölgesinde başlayan canlı müzik performansları, enstelasyonlar, ışık giydirmeleri, dans ve jugging gösterileri ve sokak etkinlikleri yer alıyor. Konserler, 8 Kasım Cumartesi Büyük Yeni Han'da yapılacak. Saat 12.00'den itibaren Eminönü meydanında başlayacak etkinlikler genç sanatçı toplulukları, alternatif gösteri sanatçılarının katılımıyla gün boyu sürecektir.
Hanların ve pasajların öykülerini halkla paylaşacak dev flamalarla bilgi akışını popülerleştirecek olan Medeniyet Geçitleri, kendi medyasını yaratacak ve farklı renkleri taşıyan müzikal performanslara yaslanarak, genç, modern ve alternatif bir sorumluluğu kente yayacaktır.
Arka planı geniş
Tarihi hazineyi barındıran İstanbul için önümüzdeki yıllar için de sürdürülebilir olan şenlik; bir Avrupa Başkenti'ne yakışan insani bir Kentsel Dönüşüm Planının kültürel ayağını oluşturarak 2009 ve 2010 yılı İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine renk katacaktır.
2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti konseptini hedef alan, 2008 Medeniyet Geçitleri Han ve Pasaj Şenlikleri Tanışma Etkinliklerine şehrine âşık tüm İstanbul halkını, İstanbullu gençleri, sanatseverleri, akademisyenleri ve medya mensuplarını davet ediyoruz. Davetimiz bu şehir için kalplerdeki sevginin bütün kapılarını açmak ve bu şehirde yaşayan, yaşamış ve yaşayacak olan tüm bireylere Cümle âlem bir'dir bize diye seslenen bir samimiyetin ateşini yakmak istemektedir.
NEREDEN YOLA ÇIKTIK?
Ortak aklın durakları: Hanlar
İmparatorluklar başkenti İstanbul'un han ve pasajları medeniyetten medeniyete geçilen sihirli birer geçit durumundadır.
Kültürün değiş tokuş edildiği bir konaklama ve geçiş mekânları olarak bilinen han ve pasajlar, gezginlerin, tüccarların, yazarların, düşünürlerin, sanatçıların konakladığı adeta birbirine dokunduğu mekânlardır.
Bu noktalar binyıllardır dünya kültürünün sinir düğümleri görevini yaparak kıtalararası, Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan Avrupa'ya yeniliklerin, icatların, yeni dinlerin, fikri akımların aktarıldığı platolar olmuşlardır.
Ticari ve kültürel buluşma noktaları olmaları nedeniyle bir sosyal gereksinimden doğmuşlar ve ortak bir aklı yaratmaya yardım etmişlerdir.
Yaşam tarzları, felsefi, dini, kültürel potalar
Han ve pasajlar dinlerin de buluşma noktası olmuş, Batı'dan gelen Hıristiyan ve Musevi hacıların; ipek ve baharat yolunun, binyıllık Doğu Roma ve 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nun eyaletlerinden gelen siyaset adamlarının, idarecilerin birbirleriyle tanışıp konuştukları mekânlardır.
Yetmiş iki milletten yolcular bu hanlarda konaklamış, pasajlarda alışveriş etmiş ve kervan düzülürken hanlarda, hem birbirleriyle hem de İslam'ın çeşitli eğilimlerinden âlimlerle tanışma ve konuşma fırsatı bulmuşlar, yabancılıklarını atmışlar ve düşünceler zenginleşmiştir. Farklılıklarını tanınmasına neden olmuşlardır. İnsanlar arası, kültürler arası iletişimi yaratmışlardır.
Farklılıkları paylaşmak
Bu anlamda bakıldığında bu geçiş noktaları söz konusu dönemler düşünüldüğünde belli ki bir haberleşme, bir network merkezleri olarak hizmet vermişlerdir. Medeniyetler kenti İstanbul'un han ve pasajları farklılıkları paylaşmak için İstanbullular da yenilik ve fikirleri dünya düzleminde buradan takip etmişler ve dönemler boyunca şehir ve şehirlilik bilinci buralardan filizlenmiştir.
Tarih boyunca hayatın, ticaretin can damarı olmuş han ve pasajların sadece bununla kalmayıp birer kültür merkezi olduklarını anlamamız coşkulu bir keşiftir. Farklılıkları paylaşmak, medeniyetlerin ortak projelere imza atmalarına adım atmak için bundan güzel bir fırsat doğamazdı.
Medeniyet Geçitleri mütevazı kervanıyla yola çıktı. 2009'da büyük şeyler olacak. 2010'da daha çok kültürü ve sanatsal yönelimi kapsayacak.
Uzak ufukların düşünde, heybesinde cümle âlem bir'dir bize! diye yazan kayıp bir kitabı taşıyan bir gezgin artık. İstanbul'un ufuklarını ve açılımlarını önce Türkiye'yle sonra dünyayla paylaşma isteğinde. Her zaman kendini yenileyen ve yenilikleriyle sizleri şaşırtan projeleriyle şarkısını sürdürecek.
2008'de hangi hanlar var?
YAKIŞIKLI TÜRKLER!
HAZZO PULO PASAJI'NDAN GEÇTİLER
Beyoğlu, Yapılış: 1871
Jöntürkler toplanıp konuştular. İbret gazetesi çıktı. Ahmet mithat efendi matbaa kurdu. Namık kemal yaşadı. Çuhacıyan tiyatro yaptı.
ENTELEKTÜEL BİR CENNET!
NARMANLI HAN'DAN GEÇTİLER
Beyoğlu, Yapılış: 1831
Ahmet Hamdi Tanpınar orada yazdı. Bedri Rahmi Eyüboğlu orada çizdi. Aliye Berger orada çalıştı. Troçki orada tartıştı.
BİR KÜLTÜR SARAYI!
SURİYE PASAJI'NDAN GEÇTİLER
Beyoğlu, Yapılış: 1908
Cine Centrale kuruldu. Fransızca Stamboul gazetesi çıktı. Apoyev Matini gazetesi çıkıyor. Mimar ve hattat Namık Denizhan geçiyor
ZARAFETİN KAPISI
ABUD EFENDİ HAN
Mahmutpaşa Yapılış: 1895
Cam ve metal mimarisinde Avrupalı örneklerini kıskandırdı. Dört katlı, üç yönlü yapısıyla bugüne kaldı.
KEŞFEDİYORUZ
BÜYÜK YENİ HAN
Mercan, Yapılış: 1794
İstanbul'un en modern hanı olarak kuruldu. Iıı. Mustafa'nın en ünlü mimarı Tahir Ağa yaptı. Osmanlı'da ticaretin kalbi olarak tanındı. Müzik öğretildi, kitap basıldı, sarraf oldu. Emniyet sandığı'yla emekçilere destek sağladı. Ermenileri gördü, millet-i sadıka sözünü alnına yazdı. I. Dünya savaşı'nda işgal kuvvetleri, Büyük Yeni Han'a
geldikleri gibi gittiler
İletişim ve geniş bilgi için:
tekfilm@gmail.com
www.medeniyetgecitleri.com
0212 245 80 04