MEB-ATİD İŞBİRLİĞİ

ATİD ve MEB İşbirliği İle Eğitim Ve Sertifikalandırma çalışmalarında Pilot İl Ankara

TURİZMİN SESİ


Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak personele getirilen sertifika edinme mecburiyeti eğitimi de zorunlu kıldı. İş Kanununun da çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz… Hükmü yer almaktadır. Konuyla ilgili “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği”nde Tatil köyü, Otel, Motel, Kaplıca İşletmeleri, Yurt v.b. bünyesindeki, mutfak, bulaşıkhane, çamaşırhane, ütü odalarında yapılan işler ağır ve tehlikeli işler olarak belirtilmektedir.

İş Kanunu'nun 105. maddesi ve ilgili yasalara aykırı olarak ağır ve tehlikeli işlerde on altı yaşından küçükleri çalıştıran veya aynı maddede belirtilen yönetmelikte gösterilen yaş kayıtlarına aykırı işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline her işçi için bin Türk Lirası mesleki eğitim almamış işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline her işçi için beş yüz Türk Lirası, idari para cezası verileceği belirtilmiştir. Ankara'da başlatılan bu eğitim nedeniyle Türkiye çapındaki işletmelerimiz 200 milyon TL ye ulaşacak cezai yaptırımlardan kurtulacak; eğitilmiş personel nedeniyle de içsel ekonomilerinde de verimlilik ve tasarruf sağlayacaklardır.

Bu kapsamda kanun gereği personel eğitimi zorunlu hale getirilmiş;

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) arasında 20 Nisan 2009 tarihinde imzalanan protokol uyarınca, turizm sektöründe çalışanlara kısa süreli kurslarda mesleki eğitim verilmesi ve söz konusu kurslarda başarılı olan personele MEB onaylı sertifika verilmesi amaçlanmıştır.

Bu çerçeveden yola çıkan ATİD, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde Ankara'yı pilot bölge seçmiş ağır işlerde çalışacak personelin eğitilmesi ve sertifikalandırılması çalışmalarını başlatmıştır. Turizm sektöründe ölü sezonlarda verilecek eğitim neticesinde hem kanun ile getirilen mecburi standart sağlanacak hem de ceza müeyyidesi uygulanmasına maruz kalınmayacaktır. Bu anlamda; mutfak, servis, ön büro, kat hizmetleri v.b. branşlarda ATİD üyesi otellerde çalışan ancak, herhangi bir belge veya sertifikaya sahip olmayan 400 personele MEB tarafından açılan kurslarda mesleki eğitim verilmiştir. Ankara'da başlayan bu çalışma tüm Türkiye'de uygulamaya geçirilecektir. Eğitimin son aşaması olan sertifikalandırma kapsamında, kurslarda başarılı olan personele, 7 Aralık 2009 pazartesi günü Ankara Hilton Otel'inde düzenlenen Sertifika Töreni'nde Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Muratbey BALTA ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) II. Başkanı Seçim AYDIN tarafından belgeleri verilmiştir.