MCDONALD’S TEDARİKÇİLERİYLE ZİRVEDE

McDonald's, sağlık ve güvenlikten ödün vermeyen anlayışını HAVI Lojistik ile 20 yıldır sürdürdüğü işbirliğinde de devam ettiriyor

TURİZMİN SESİ


McDonald's'ın kaliteden ödün vermeyen dünya standartları tedarikçilerini de zirveye taşıyor.McDonald's Türkiye ile 1990 yılından bu yana süren işbirliğinde HAVI Lojistik, dünyanın çevresini 563 kez dolaşmaya eşdeğer 22 milyon 532 bin 79 km yol kat etti. Hızlı servis sektörünün standartlarının belirlenmesinde önemli rol oynadıklarını belirten McDonald's Genel Müdürü Hakan Serim, “McDonald's'ın tedarikçisi olan tüm üreticiler, ulusal ve uluslararası gıda denetim şirketleri tarafından haberli ve habersiz ziyaretler ile denetleniyor. Üretim koşullarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın getirdiği kurallar ve gıda tüzüğüne uygunluklarına ek olarak McDonald's standartlarına uygunlukları da yakından takip ediliyor” dedi.

Türkiye'de hizmet vermeye başladığı 1986 yılından bu yana, kalite ve gıda güvenliği anlayışını değiştirmeden yoluna devam eden McDonald's, HAVI Lojistik ile işbirliğini 20 yıldır sürdürüyor. McDonald's Genel Müdürü Hakan Serim, HAVI Lojistik Genel Müdürü Altan Sekmen ile McDonald's Tedarik Zinciri Direktörü Galip Albayrak'ın katıldığı HAVI Lojistik'te gerçekleşen basın toplantısında, soğuk zincir ve bu sistemde muhafaza edilen ürünlerin McDonald's restoranlarına nasıl güvenli ve sağlıklı ulaştırıldığı anlatıldı.

McDonald's, HAVI Türkiye'yi Avrupa'nın en iyisi seçti…
Toplantıda ayrıca HAVI Türkiye'nin, McDonald's'ın global değerlendirmesi olan lojistik hizmetlerindeki kalite yönetim sistemleri DQMP'nin 2010 yılı sonuçlarına göre 99,6 puan ile Avrupa'nın en iyisi seçildiği açıklandı.

HAVI ile süren 20 yıllık işbirliği süresince gıda güvenliği standartlarının belirlenmesinde lider rol oynadıklarını belirten McDonald's Genel Müdürü Hakan Serim “Bugün McDonald's, dünyanın en değerli 6. markası konumunda. Bunun en önemli sebebi dünyada 55, Türkiye'de 24 yıldır sunduğu kalite, servis, temizlik ve değer standartlarında tüketici beklentilerinin ötesine geçmeyi başarmış olmakta yatıyor. Dünyada her gün 60 milyon, Türkiye'de de bir yılda 76 milyon kişinin yemek yediği McDonald's'ın milyonlarca insan tarafından tercih edilen bir marka olmasının en başlıca nedenlerinden biri şüphesiz McDonald's ürünlerinin kalitesine ve sistemine duyulan güvendir” dedi.

Mükemmel ürün ve hizmet kalitesini koruyabilmek için dünyada olduğu gibi Türkiye'de de McDonald's'ın üst düzey kalite ve gıda güvenliği standartlarını uygulama, birikim ve yeteneğine sahip, ülkenin en iyi tedarikçileriyle işbirliği yaptığını ifade eden Serim, Türkiye'de 24 yıldır hızlı servis restoranları sektörünün standartlarını belirlediklerini ifade etti.

McDonald's Türkiye Tedarik Zinciri'ne “Mükemmel Kalite Ödülü”
McDonald's Türkiye'nin tedarik zinciri organizasyonunun bu yıl McDonald's Mükemmel Kalite Ödülü'ne layık görüldüğünü ifade eden Serim, HAVI Lojistik'in de söz konusu standartları en iyi uygulayan önemli tedarikçilerinden biri olduğunu kaydetti. Serim, “Markamız sadece kendi şirket ve restoranlarımızda uygulamakta olduğumuz ve daima geliştirmek üzere çalışmalar yaptığımız üstün standartlara sahip olmakla kalmıyor. Tedarikçilerimizi de bizim standartlarımızda faaliyet gösteren ve yükselten kuruluşlar arasından seçiyoruz” şeklinde konuştu.

Soğuk zincirde Sıfır hata…
McDonald's Tedarik Zinciri Direktörü Galip Albayrak ise gıda ürünlerinin, üretim aşaması, sevkiyat, depolama gibi müşteriye ulaşana kadar geçen tüm aşamalarda düşük ısıda saklanmasıyla gıda güvenliğini sağlayan metotlardan biri olan soğuk zincirin McDonald's ürünlerinde üretici ayağında başladığını, lojistik firmasıyla devam ettiğini ve restoranlarda da sıfır hata ile uygulandığını vurguladı.

“HAVI 7 bin 700 McDonald's restoranına hizmet veriyor”
Toplantıda konuşan HAVI Lojistik Genel Müdürü Altan Sekmen ise, HAVI'nin, 47 ülkede McDonald's sisteminin önemli bir tedarikçisi olduğunu, geniş servis portföyü ile McDonald's organizasyonu ve 7 bin 700 McDonald's restoranına hizmet verdiğini ifade etti.

Sıcaklığın özellikle et, süt, balık, sebze, meyve ve donuk ürünler gibi hassas gıdaların korunmasında çok önemli olduğunu vurgulayan Sekmen, “Sıcaklık değişimleri ve hijyenik olmayan koşullar mikro organizmaların üremesine neden olur. Sıfır hata ile bunun önüne geçiyoruz. Ürünlerin fiziksel, duyusal, kimyasal yapılarının bozulmaması ve mikroorganizmaların ürememesi için soğuk zincirin üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda kırılmaması ve tüm operasyonun hijyenik şartlarda yapılması gerekir” dedi.

Sekmen, “Türkiye'deki McDonald's restoranlarında her gün 200 bin kişiye güvenli gıda servisi yapılıyor. HAVI Lojistik, tedarik zincirinin her aşamasında azami hassasiyet ve dikkat ile bu ürünlerin restoranlara doğru şartlarda gelmesini sağlıyor. McDonald's tedarik zincirine entegre olan HAVI Lojistik, onaylı McDonald's üreticilerinden McDonald's standartlarında üretilen ürünleri satın alır. Tüm lojistik süreçlerini tavizsiz gıda güvenliği üzerine kuran McDonald's kalite standartlarına uygun olarak yürüten HAVI Lojistik, aynı zamanda maliyet optimizasyonu da yaratarak sisteme değer katıyor” diye konuştu.

Türkiye'de McDonald's
Türkiye'de 24 yıllık geçmişi olan ve Anadolu Grup (Anadolu Endüstri Holding) çatısı altında faaliyet gösteren McDonald's, Türkiye'de 152 restoranı ve 4 bini aşkın çalışanı ile yılda 73 milyondan fazla kişiye hizmet vermektedir. Sunduğu ürün ve hizmetlerin tamamına yakınını Türkiye'de üretim yapan tedarikçilerden temin eder. Örneğin; McDonald's restoranlarında tüketilen etlerin tamamı Pınar Et'ten, süt ürünleri Danone'dan sağlanır. McDonald's, İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Samsun, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Tekirdağ, Adapazarı, Adana, Mersin, Aydın, Muğla, Afyon, Antalya, Trabzon, Kayseri, Konya, Eskişehir, Malatya ve Gaziantep illerinde ve bu illere bağlı çeşitli ilçelerde faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda 444 62 62 numaralı Çağrı Merkezi'nden ulaşılan AloServis hizmeti ile pek çok yere, ürünlerini eve servis olarak ulaştırmaktadır. McDonald's restoranlarının yarısına yakını kahvaltı servisi vermekte, alışveriş merkezleri dışında yer alan birçok restoran da 24 saat ya da gece 02:00'a ya da 03:00'a kadar hizmet vermektedir.
Fortune dergisinin araştırmasının sonuçlarına göre McDonald's; yiyecek sektöründe en beğenilen markalar sıralamasında bir numaralı marka seçilirken, yenilikçilik, insan yönetimi, kurumsal değerlerin kullanımı, yönetim kalitesi, güçlü finansal yapı, uzun vadeli yatırımlar ve global rekabetçilik alanlarında ilk sırada yer aldı. McDonald's, listede yer alan 500 şirket arasında en beğenilen şirketler arasında 14'üncü sırada yer alarak, 2009 yılında 16'ıncı sıradaki yerini iki basamak yukarı taşıdı. Yönetim kalitesi ve uzun vadeli yatırım alanlarında da tüm şirketler arasında birinci oldu.

HAVI Lojistik
HAVI Lojistik, gıda sektöründe restoran zinciri ya da üretici olarak faaliyet gösteren müşterilerinin tedarik zincirini sıfır hata hedefi ile yöneterek koşulsuz gıda güvenliği sağlamakta ve bunun yanı sıra operasyonel maliyetlerinde tasarruf elde etmelerini sağlamaktadır. Toplam 47 ülkede 7 bin çalışanı ile 10 bin 700 restoran ve sevkiyat noktasına tedarik zinciri hizmeti veren HAVI Lojistik'in Türkiye operasyonları 1990 yılında başlamıştır. Türkiye'nin de bağlı olduğu HAVI Lojistik Avrupa organizasyonu, neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde toplam 47 dağıtım merkezi ve 4 bin 779 çalışanı ile 6 bin 111 restoran ve sevkiyat noktasına yılda 2,2 milyon ton Güvenli Gıda dağıtımı yapmaktadır