TURİZMİN SESİ
Toplantıya, Arap ve Ortadoğu ülkelerinin yerel yöneticileri de yoğun ilgi gösterirken, Marmara Belediyeler Birliği ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda yapılan genel kurula, Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ile çok sayıda ilçe belediye başkanı ve meclis üyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça katıldı. Marmara Belediyeler Birliği'nin belediyecilikle ilgili çalışmalarını gıpta ile takip eden ve Marmara Belediyeler Birliği modelini Ortadoğu'ya taşımak isteyen Kuveyt, Bahreyn, Katar, Filistin ve Ürdün'den gelen yerel yöneticilerin de katıldığı genel kurulda konuşma yapan Doha Belediye Başkanı Nasir Abdullah Al-Kaabi, Ortadoğu'ya verilen teknik destekten ötürü Marmara Belediyeler Birliği yönetimine teşekkür etti.
İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşu ile başlayan genel kurulda, ilk olarak Birlik Genel Sekreteri Doç. Dr. Recep Bozlağan tarafından program ve gündem maddeleri okundu. Açılış konuşmasını yapan Başkan Altepe, belediyeciliğin özünün katılım olduğunu vurgularken, MBB'nin bu amaçla 35 yıl önce bu yola çıktığını ve yerel yönetim konusunda önemli bir mesafe aldığını kaydetti. MBB'nin Türkiye'nin en köklü belediye birliği olduğunu ifade eden Başkan Altepe, Ülkemizde yerel yönetim sisteminin geliştirilmesi, Büyükşehir Belediyelerinin kurulması ve yerel yönetim reformunun yapılması sürecine önemli katkılar sağladık. Marmara Belediyeler Birliği, bugün, Türkiye'nin en önemli 'belediyecilik eğitim merkezi' haline gelmiştir. 2009 yılında 130 farklı eğitim programı ile yaklaşık 11 bin belediye çalışanına hizmet içi eğitim hizmeti verdik diye konuştu.
HAZİRAN'DA KÜTÜPHANE AÇILIŞI YAPACAĞIZ
Başta Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve Türkiye Belediyeler Birliği olmak üzere birçok kurum ve üye belediyeler arasında işbirliği protokolleri imzaladıkların dile getiren Başkan Altepe, Böylece, bir taraftan ortak eğitim faaliyetleri düzenlerken, diğer taraftan da bir üye belediyenin hizmet içi eğitim faaliyetlerini doğrudan biz yürüttük. 2009 yılı içerisinde üye belediyelerimize mensup yüzlerce zabıtanın görevde yükselme eğitimini yaptık. Belediyeciliğin özü bilgidir. Bilgiye dayalı bir yönetim tarzı ancak, şehirlerimizi yaşanabilir; toplumsal değerlerimizi sürdürülebilir kılar. Bu ilke çerçevesinde, biz de Türkiye'nin en büyük ihtisas kütüphanelerinden birini İstanbul'da kurduk ve Haziran ayında açılışını gerçekleştireceğiz. Şu an içinde 15 bin cilt bilimsel eserin yer aldığı Mimar Turgut Cansever Yerel Yönetimler ve Şehircilik Kütüphanemiz, temel bir bilgi kaynağı niteliğindedir dedi..
ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ, HALKLARI YAKINLAŞTIRIYOR
MBB'nin dış ilişkiler konusunda da aktif çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Başkan Altepe, Avrupa Birliği'nin, Avrupa Konseyi'nin, İslam Konferansı Teşkilatı'nın, Arap Birliği'nin ve Birleşmiş Milletlerin yerel yönetimlerle ilgili birimleriyle, diğer uluslararası kuruluşlarla ve birçok ülkenin yerel yönetimleri ile çok yönlü ve aktif çalışmalar yaptıklarını hatırlattı. Birlik meclisinin bu amaçla İslam Başkentler ve Kentler Teşkilatı'na ve Arap Kentler Teşkilatı'na gözlemci üyelik kararı aldığını ve bu kararın İçişleri Bakanlığı tarafından da onaylandığını kaydeden Başkan Altepe, Aralık 2009'da Afrika Şehirler Zirvesi'ne katıldık. Asya Belediye Başkanları Zirvesi'nin bu yıl İstanbul'da organize edilmesi için yoğun çaba harcamaktayız. Bizler, yerel düzeyde işbirliğinin, ulusal düzeydeki işbirliklerine temel oluşturacağına, kentler ve yerel yönetimler arası yakınlaşmanın, ülkeleri ve halkları birbirine daha yakın hale getireceğine inanıyoruz. 2009 yılı birliğimizin kurumsallaşması açısından da dönüm noktası olarak kabul edilecek çalışmaların yapıldığı bir dönem olarak anılacaktır dedi. Marmara Belediyeler Birliği yönetiminde ilk yılı tamamladıklarına dikkat çeken Başkan Altepe, ilke ve değer odaklı bir yönetim anlayışı ile kendilerinden önceki yönetimlerden devraldıkları bayrağı aynı inanç ve ilkeler çerçevesinde daha ileriye götürmenin sorumluluğu içinde olduklarını da sözlerine ekledi.
ARAP DÜNYASINDAN YOĞUN İLGİ
MBB Genel Kurulu'na Arap ve Ortadoğu ülkelerinin yerel yöneticileri de yoğun ilgi gösterdi. Katar'ın Doha Belediye Başkanı Nasir Abdullah Al Kaabi, Manama Belediye Meclisi Başkanı Majeed Al Djazeery, Kuveyt Belediyesi Meclis Üyesi jenan Boushahri, El Halil Belediye Başkanı Klahed Osaily, Beit Sahour Belediye Başkanı Hani Abdel Masih, Filistin Yerel Yönetimler Birliği Genel Sekreteri İsam Akel, Ürdün'ün Al Salt Büyükşehir Belediye Başkanı Salameh Al Hamad, Petra Bölgesi Başkan Vekili Mohammad Abulghanam, Ürdün Mahalli İdareler Başkanlığı Dış İlişkiler Direktörü Atef Rawahneh ve Asya Belediye Başkanları Forumu Genel Sekreteri Mohammed Khodadadi de hazır bulundu.
ORTAK GEÇMİŞİMİZ VE ÇIKARLARIMIZ VAR
Toplantıya katılan yabancı konuklar adına bir konuşma yapan Katar'ın Doha Belediye Başkanı Nassir Abdullah AL Kaabi, geçmiş asırlar boyunca batı ile doğuyu birbirine bağlayan bir kültür köprüsü olan Türkiye'niön medeniyet zenginliğine hayran olduğunu vurguladı. Katar'ın 2010 Arap Kültür Başkenti olduğu bir zamanda Türkiye'nin de 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildiğini dile getiren Al Kaabi, Bu nedenle iki ülkenin ilişkilerini ortak kültür etkinlikleri ile geliştirmesi gerektiğine inanıyorum. Katar, Arap devletleri ve Türkiye arasında ortak adetler ve çıkarlar gölgesinde ilişkilerin geliştirilmesi için büyük çaba harcamaktadır. Türkiye-Arap ilişkileri son yıllarda büyük bir gelişim içindedir. Bu da Türk liderlerinin Arap-Türk ilişkilerini özellikle ekonomi alanında en zirveye çıkarmaya istemelerinden kaynaklanıyor dedi.
BELEDIYELERİMİZE ÇEVRE KONUSUNDA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ
Çevre ve Orman Bakanlığı ile MBB arasında imzalanacak çevre protokolü için toplantıya katılan Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça ise, özellikle Bursa'da çevre konusundaki çalışmaların önemli bir ivme kazandığını kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kendi yükümlülüklerini yerine getirmenin yanı sıra çevre konusunda sanayicilere de önemli uyarılarda bulunarak kendilerine katkı sağladığını dile getiren Akça, çevrenin belediyeler ve sanayi sektörü olmak üzere iki ana ekseni yakından ilgilendiğini vurguladı. Belediyelerin atık su arıtma, su kirliliği, görüntü ve gürültü kirliliğinin önlenmesi gibi geniş kapsamlı bir hizmet ağı olduğunu ifade eden Akça, özellikle katı atık bertaraf tesislerinin kurulması konusunda son yıllarında önemli bir gelişme yaşandığını halen 42 olan düzenli depolama tesisinin yıl sonuna kadar 55'e çıkmasını beklediklerini ve bu sayede 40 milyon nüfusun katı atıkları depolanır hale geleceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe ile . Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça arasında çevre konusunda ortak çalışma protokolü imzalandı. Başkan Altepe, genel kurula katılımları nedeniyle Akça ve Doha belediye Başkanı Al Kaabi'ye çiçek ve plaket verdi. Toplantıda Marmara Belediyeler Birliği'nin Encümen ve ihtisas komisyonları da yapılan seçimle belirlendi. Başkan Altepe, yeni dönemde ihtisas komisyonlarına önemli görevler düştüğünü belirterek, komisyonlara seçilen belediye başkanlarını ve meclis üyelerini ayrı ayrı tebrik etti.