MARMARA DENİZİ’NE YAPAY ADA

Marmara Denizi'ne 'Yapay ada' yapılabileceği ortaya çıktı

TURİZMİN SESİ
İstanbul'un 1/100.000 il çevre düzeni planında, Dubai'de denizin ortasına yapılan yapay ada benzeri bir düzenleme yer alıyor.Dünyanın en büyük suni adası olan Dubai'deki Palmiye adası, deniz doldurularak yapılmış ve üzerindeki binaların inşaasında da birçok Türk inşaat firması çalışmıştı. İstanbul'da da yapay ada olarak iki bölgenin uygun olabileceği düşünülmüş. Projede bu yerler Kartal ve Küçükçekmece.

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi, denize yapay adayı da içeren plana itiraz etti, yapay adalarla ilgili hükmün kaldırılmasını istedi. Kentleşme ve Planlama Komite Yürütücüsü Yıldız Uysal projelerin büyük bir kısmının İstanbul'un dokusuna ve doğal yapısına zarar vereceğini belirtiyor

Mimarlar Odası'ndan itiraz...
Planın, kent ve insan odaklı olmayıp İstanbul'u pazarlamaya ve küresel şirketlere rant sağlamaya yönelik olduğu ileri sürüldü. İtiraz dilekçesini hazırlayanlardan Kentleşme ve Planlama Komite Yürütücüsü Yıldız Uysal, "Marmara Denizi'ne yapay ada izni bile çıkarmışlar. Dubai'ye çevirecekler herhalde" dedi.

Odanın resmi internet sitesinde yayınlanan itiraz dilekçesinde özellikle İstanbul'un dokusuna ve doğal yapısına zarar vereceği belirtilen 21 madde üzerinde duruldu. 17 Temmuz'da askıya çıkan 800 sayfalık planda, "Marmara Denizi'ne, ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda günübirlik turizm, rekreasyon, eğlence, festival ve toplantı gibi etkinliklere yönelik 'Sosyal etkinlik adası' niteliğinde yapay adalar yapılabilir" yazılı maddesi dikkat çekti.

İstanbul'un doğal yapısını koruma konusuna ciddi bakmayan bir planlama yaklaşımının gündeme getirdiği yapay adalarla ilgili hükmün kesinlikle kaldırılması gerektiği vurgulandı. Plan dahilinde hazırlanan ilk haritada, Kartal ve Küçükçekmece'de birer ada yeri belirlendiğini kaydedildi.

Tarım arazisine havaalanı, su havzasına ticarethane...
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin planda itiraz ettiği maddelerden bazıları şöyle:

- İstanbul'un batı sınırındaki Gümüşyaka-Çanta-Değirmenköy bölgesi 2006 tarihli 100 bin ölçekli planda 'Mutlak korunacak alanlar' arasında yer alırken, yeni askıya çıkan planda gelişme alanı, sanayi alanı, kentsel ve bölgesel donatı alanı gibi fonksiyonlar getirilmiş.

- Ümraniye'de 2B arazisine ticaret ve hizmet alt merkezi kararı getirildi. 2B alanının yapılaşmaya açılmasıyla yaratacağı çekim gücü içme suyu havzası ve ormanlık alanda ciddi tahribata neden olur.

- Silivri'de E-5'in kuzeyinde 'Tarımsal niteliği korunacak alan' üzerinde, 3'ncü havalimanı kararı getirilmiş. Planlama bütününden uzak bu kararın merkezi hükümet kararıyla alındığı anlaşılmaktadır.

- Sit alanları, 2006 tarihli planda ayrı ayrı gösterilirken yeni planda bu yapılmamış.

- Orman alanları, içme suyu havzalarının yapı yasaklı mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları, korunacak tarım alanları dahil, planın birçok bölgesinde kentsel ve bölgesel donatı alanı lejantı getirilmiştir. Bu büyük tahribata neden olur.

- Akfırat'ın kuzeydoğusunda, orman içinde yer alan turizm merkezi, orman açısından olumsuz.